Росен Плевнелиев призова за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ

БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и шестнадесет европейски политически лидери призоваха в отворено писмо до новоизбрания президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

В своето послание до Доналд Тръмп европейските държавници са посочили, че продължаващата дестабилизация на Украйна и незаконната анексия на Крим от страна на Русия създават заплаха за мира, сигурността и международния ред, създадени след края на Студената война. В писмото е изразена загриженост от потенциална договорка с Руската Федерация, която би застрашила тези исторически достижения.

Прекратяването на настоящите санкции срещу Русия ще бъде сериозна грешка, както и да се приеме разделението и подчиняването на Украйна. Това би деморализирало всички, които се стремят към евро-атлантическа интеграция. То също така би дестабилизирало икономически съседите на Украйна от Източна Европа и ще насърчи екстремистките, олигархичните и антиевропейските настроения, е отбелязано в писмото.

"В по-широк контекст нанесените щети ще бъдат също толкова сериозни. Последиците от подобна сделка ще разколебаят доверието в САЩ сред съюзниците в Европа и по света. Основаният на правила международен ред, от който зависи сигурността на Европа в продължение на десетилетия, ще бъде отслабен. Съществуващите съюзи, които са истинският източник за величието на САЩ, ще бъдат ерозирани: държави, които са пожертвали кръв, икономически богатства и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност, ще започнат да си задават въпроса дали Америка вече е приятел, на който може да се разчита", е посочено в разпространената позиция.

Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни, е отбелязано още в писмото. Европейските лидери са приветствали избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и са посочили, че очакват от новата американска администрация да укрепи трансатлантическата връзка, и предупреждават, че ако президентът Тръмп реши да тръгне по друг път и се съюзи с президента Путин, това би довело до сериозни негативни последствия, както за Европа, така и за САЩ.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

169 зрелостници в страната на матура по физика, химия или философия

Днес зрелостниците се явяват на матура по физика, химия или философия. В Министерството на образованието и науката беше изтеглен „Вариант II“ за държавния зрелостен изпит по желание. Изпитът ще продължи  четири астрономически часа. Заявление за участие в него са подали общо 169 зрелостници. Утре е матурата по желание по география и икономика,..

публикувано на 30.05.17 в 09:23

Президентът свиква Консултативния съвет за рисковете за националната сигурност

Президентът Румен Радев свиква днес от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. Инициатива "Правосъдие за всеки" отправи призив към участниците в КСНС да включат в дневния ред на..

публикувано на 30.05.17 в 08:31

Борисов: До 15 дни въвеждаме промени в Закона за движение по пътищата

Промените в Закона за движение по пътищата са няколко изречения, но са важни, защото в противен случай се "шиканира" целият съдебен процес, каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов. „До 15 дни ще бъдат въведени няколко съществени промени в различни текстове на закона. Кръвните проби на шофьорите, например, трябва да се вземат..

публикувано на 30.05.17 в 07:35

БАБХ започна набирането на проби за двойни стандарти и от българския пазар

Българската агенция по безопасност на храните започна вземането на проби от храни от същите вериги и същите марки продукти с цел качествен и сравнителен анализ между предлаганите в България и тези от Западна Европа. Инспекциите са продължение на сравнителния анализ за качеството на храни произведени от един и същ производител и предлагани,..

публикувано на 30.05.17 в 07:15

Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания

Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Зоологическата градина "Хамъртън" в град Хънтингдън бе евакуирана и затворена за посетители малко преди обяд след нападението. Тигърът се е промъкнал в оградено пространство, където се намирала служителката. "В нито един момент обществената сигурност не..

публикувано на 30.05.17 в 06:35

11 жертви на ураган в Москва

Единайсет души загинаха, а 50 бяха ранени при ураган в Москва, предаде ТАСС, като се позова на столичния департамент за здравеопазване. "Заради бурния вятър, връхлетял Москва, медицинска помощ до момента са потърсили над 50 пострадали, сред които има деца, а търсенето на помощ продължава. Загинали са 11 човека", заяви пресслужбата на департамента...

публикувано на 30.05.17 в 06:07

Нели Петрова: Промени в Закона за движение по пътищата ще има

Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата ще бъде подготвен от МВР. Това стана ясно след извънредното заседание на правителството, посветено на увеличаването на жертвите от катастрофи . Предвижда се и окрупняване на регулаторните органи, които проверяват шофьорите по пътищата. По темата от днес работят Министерството на..

публикувано на 29.05.17 в 15:13