Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но достоен и успешен мандат приключи

Снимка: БГНЕС

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев дни преди смяната на властта в Президентството.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова направиха отчет по повод петата година от встъпването си в длъжност като президент и вицепрезидент. Това се случва преди утре новоизбраният държавен глава Румен Радев да положи клетва пред Народното събрание.

В отчета за работата си през изминалите пет години, президентът Росен Плевнелиев предупреди за рискове пред страната в следващите месеци. Сред тях той посочи отнемането на българското председателство на Европейския съюз, евентуална промяна в евроатлантическата ориентация на страната и нова миграционна вълна.

Има още един риск. Риск крие и назначаването на ново служебно правителство, което новият президент Румен Радев трябва да направи веднага, след като встъпи в длъжност. Президентът подчерта, че Радев трябва да назначи служебно правителство, което ще има 100 дни, за да организира честни избори, така че следващото правителство, което ще бъде избрано, да бъде легитимно. Необходимо е политическите партии да имат доверие в служебното правителство, което ще назначи Радев, каза още президентът.

През този 5-годишен мандат бяхме свидетели на многобройно, но паралелно протичащи кризи. Във вътрешнополитически план – парламентарни кризи, ниско доверие в институциите и протести. С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна отчетната си пресконференция. Само за 2 години се смениха 5 правителства и 3 парламента, но президентската институция бе център на стабилност и приемственост, заяви Плевнелиев. Аз осигурих приемственост. С изпълнителната власт Президентството е обединило усилия в името на модернизацията в България. Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви, отбеляза президентът. От първия ден на мандата си Плевнелиев постави електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Той открои стратегическите национални приоритети, като дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите.

Президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса, заяви държавният глава. За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения. Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент, публично свалил доверие от мандатоносител.

Днес голямата тема в обществото е справедливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, заяви държавният глава.

Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа, заяви Плевнелиев. В международен аспект той отбеляза, че е водил последователна и честна политика.

Това че аз съм първият демократично избран президент, който се противопоставя на руския президент, не ме прави ястреб. Обичам Русия, но правя разлика между руския президент и руския народ. Правя разлика между Кремъл и Русия, заяви Плевнелиев.
В отчета си за петте години от мандата президентът Росен Плевнелиев смята, че не е допускал големи грешки. Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче смята, че институцията има нужда да работи с по-добра нормативна уредба, свързана със закона за Консултативния съвет за национална сигурност. Попова подчерта, че съжалява, че президентът Росен Плевнелиев е загубил контрола върху всички служби и те са отишли в друга власт:

Аз на негово място щях да се боря със зъби и нокти
, каза Попова. Коментарът на Плевнелиев беше, че никога службите в България не са работили по-добре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47