Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янко Станев: "Ще помагам на РБ стратегически, нямам участие в оперативното управление на блока."

Снимка: интернет

"Ще помагам на РБ стратегически, нямам участие в оперативното управление на блока".Това каза в предаването на Радио Варна "Позиция" членът на Националния координационен съвет на Реформаторския блок и заместник председател на Общински съвет Варна. "На изборите, обещанието от РБ което ще дадем пред избирателите е, че ще реформираме всички сектори. Всеки сектор ще се променя постепенно. За това обаче ни е необходимо политическо съгласие от всички."- каза още Янко Станев. 








Янко Станев: Сега аз съм член на една много широка форма, която ще заседава два три пъти в годината, в която да се помага в стратегически насоки, нямам участие в оперативното управление. Още повече в момента блокът е притиснат от всякъде. Явно са преценили, е аз ще им свърша работа, като човек който умее да решава кризи... или поне издържам на кризи и не се огъвам.

Водещ: Малко приличате на кризисен мениджър който оправя проблемите на партиите.

Янко Станев: Не ги оправям, помагам, да се тръгне по един по нормален път. Аз съм земен човек, не такъв когото жълтите павета в София са ми наръсили обувките отгоре. Аз съм човек който живее там където е живял преди 35 години. По същите улици ходя.

Водещ: Не ви ли притеснява, че всичките партии през които минахте изповядват различни идеологии.

Янко Станев: Разбира се, абсолютно. Това е една от причините да не говоря от името на Реформаторския блок. Тази моя невъзможност да съчетавам нещата. Но винаги съм предпочитал голямото, общото, пред малкото и съмнителното което не може да реагира. Всяка форма на събиране, на организация е по добра от всяка форма на разделяне.

Водещ: Как ще привлечете, как ще убедите избирателите, да гласуват за Реформаторският блок. Сега всички партии обещават на едро.

Янко Станев: На изборите, обещанието от РБ което ще дадем пред избирателите е, че ще реформираме всички сектори. Всеки сектор ще се променя постепенно. За това обаче ни е необходимо политическо съгласие от всички- това каза в предаването на Радио Варна, заместник председателя на общински съвет Янко Станев, който вече е част от Националния координационен съвет на Реформаторския блок. Акад. Хаджийски го е написал много хубаво- реформата е възможна, само ако има съгласие между политическите лидери и партии, силна пропаганда и чувство на съгласие и съпричастност от народа. Липсва ли един от тези три елемента, реформата е обречена. В който и да е сектор. Или тя е половинчата. Ние сега реформаторите и всички десни, трябва да се насочим в тази посока.  Примерно, промяна на системата на образованието чрез контрол на делегираните бюджети. Няма да караме учител да държи 25 деца, само за да може училището да се издържа, ако тези ученици не полагат усилия и не посещават училище или нямат познания за 2-ри клас, а са във седми. Трябва такъв контрол, че да прониже родителите, средата. Моделите ги има, те са готови. Реформата не е задължение на една партия, на едно правителство, на един парламент. Реформата е задължение на целия народ.

За бюджета на Община Варна за 2017-та- според зам. Според председателя на ОС Варна, той е напълно изпълним. Това е ефективен бюджет, не изпълнен с ефекти – каза той.

Водещ: Кога хората ще усетят тази ефективност:

Янко Станев: веднага трябва да ги усетят, част от тях са ги усетили. Над 12 хил от социалната програма са ги усетили, защото друг път почваме плащанията от февруари, а сега веднага от началото на годината. Например, хората  ползващи градски транспорт са около 40 хиляди- на такава бройка все едно даваме допълнителни бонуси към пенсиите, тъй като услугата ползват привилегии. Разбирам подтекста на въпроса, тъй като има няколко фала, като отмяната на увеличението данъка върху сделките. Но имаме буфери. Ако например влезе в действие синята зона тази година, може да компенсираме.

Още от интервюто може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10