Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Григоров: "Никой не знае колко наистина са общинските жилища във Варна!"

Да бъде направен цялостен анализ на общинския жилищен фонд на община Варна, предлага общинският съветник Григор Григоров. В предложение до кмета на града той посочва, че през изминалата година и половина в постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика”, на която самият той е член, не е минавала нито една преписка от какъвто и да е характер, свързана с общинския жилищен фонд. Такива документи са били гледани само в комисия „Собственост и стопанство”. Това, според Григоров предполага, че на общинския жилищен фонд се гледа като на източник на  приходи в бюджета, а не като част от социалната политика на община Варна. 

Григоров ще иска и подробна справка за ведомствените жилища и кои хора са настанени в тях. Той внесе  предложение до кмета на Варна за промяна на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища.
Какви промени предлага общинският съветник и защо?

Никой не знае, според мене, колко наистина  са общинските жилища. И ще ви дам следният пример. На последната сесия на общинския съвет, предложение от кмета за включване в общински жилищен фонд на 8 жилища, и отделно това предложение е съпътствано със предложение за прехвърляне на жилища от фонд във фонд, но изведнъж ето ще зачета – на основание член еди-кой си, „...общински съвет Варна определя предназначението на жилища частна общинска собственост и ги включва във фонд „Ведомствен” както следва...”. Не ги прехвърля от някой фонд, а ги включва!

Т.е. не става ясно тези жилища къде са били до сега.

Къде са били тези жилища? Защо до сега не са били включвани? Кой ги е управлявал? Как ги е управлявал?  Кой ги е ползвал? Актовете за общинска собственост на тези жилища,  които се предлагат да бъдат включени във фонд "Ведомствен",  са от 2004, 2014 и 2016 година.

Това ли Ви провокира да прочетете така подробно Наредбата за общинските жилища и да искате промени по нея?

Не, не ме провокира това. Провокираха ме няколко неща. Първо – забелязах, че през 2016 година фонда намалява драстично. Имам предвид, че е намалял със 109 жилища. Те са закупени от настанени в тях хора и жилищният фонд от приблизително, нали, пак говорим с цифри, които са официални без другите хипотези...

Това са цифри на общинската администрация...

Точно така - от 1448 на 1339, като през този период този фонд не се попълва, той само се намалява. От друга страна – цената, на която се продават в момента жилищата по настоящата наредба, е не по-ниска от данъчната оценка. Цената на жилищата, общинска собственост, които се продават в момента е минимум два пъти по-ниска, от колкото пазарната цена. И не на последно място – управлението. Какво се оказва с управлението – значи имаме трите фонда – „Ведомствен”, „Жилищен за настаняване” и „Резервен”. Единственият фонд, който е увеличил нетния си размер от 46 на 52 жилища, това е фонд „Ведомствен”.

И идва един друг парадокс. От официалната информация предоставена от общината към края на 2016 година, във ведомствено жилище живее само един служител на общината, кметствата, администрацията, каквото си поискате,  свързано с община Варна. Само един човек. И той се нарича – заместник-кмета Пейчо Пейчев. В което няма нищо лошо, нали? Не казваме, че човека няма нужда, сигурно има. И идва другият  въпрос – останалите  51 жилища кой ги ползва? По какъв начин? Защо?

Ще искате ли справка за това?

Естествено, че ще искам.

Кога?

Ами сега, тази седмица ще поискам и тази справка, ще поискам и някои други справки, които мисля, че ще дадат отговори на някои въпроси.

И  не на последно място – това е липсата на контрол относно жилищата за настаняване на граждани, които ще са болшинството. Те са около 1300 на брой.

Това са мотивите. Вие какво предлагате да се промени?

Най-простичко, мисля, че ние трябва да постъпим по следния начин: първо – правим инвентаризация на общинските жилища. Ама не само на тези, които се водят по фондовете, но и на другите, които не ги знаем къде са. Изследваме всяко жилище в какво състояние се намира, каква му е актуалната цена към момента. И взимаме няколко принципни решения. Също така правим и анализ на това какви са актуално нуждаещите се към настоящия  момент. Да се актуализира базата данни и да вземем едно принципно решение, което звучи по следния начин: първо – жилищната политика на община Варна, по отношение на жил-фонда, ще бъде да речем - 70 процента от общия обем нуждаещи се. Ако се нуждаят от жилища 1000 човека, община Варна казва – ние можем да задоволяваме нуждите на 70 %, т.е. ние ще поддържаме 700 жилища. През следващата година, ако наблюдаваме тенденция на увеличаване, естествено тая величина трябва да бъде динамична трябва да се увеличава. Това трябва да бъде една ясно регламентирана стратегия отражение на някаква политика в тоя сектор.

Моите предложения, те са ясни и точни – за да спре, грубо казано, източването на този обществен, солидарен фонд да спрем временно продажбите до момента, до който направим анализа и вземе категорично решение и каква ще бъде политиката. Другото, което аз смятам, че е важно – средствата от този фонд до приемане на новата наредба и стратегията за развитие, да отиват в един фонд, който да е за подновяване на жилищния фонд.

Много важно е да се разбере, че това е един социален солидарен фонд, а не приходи за бюджета.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03