Григор Григоров: "Никой не знае колко наистина са общинските жилища във Варна!"

Да бъде направен цялостен анализ на общинския жилищен фонд на община Варна, предлага общинският съветник Григор Григоров. В предложение до кмета на града той посочва, че през изминалата година и половина в постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика”, на която самият той е член, не е минавала нито една преписка от какъвто и да е характер, свързана с общинския жилищен фонд. Такива документи са били гледани само в комисия „Собственост и стопанство”. Това, според Григоров предполага, че на общинския жилищен фонд се гледа като на източник на  приходи в бюджета, а не като част от социалната политика на община Варна. 

Григоров ще иска и подробна справка за ведомствените жилища и кои хора са настанени в тях. Той внесе  предложение до кмета на Варна за промяна на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища.
Какви промени предлага общинският съветник и защо?

Никой не знае, според мене, колко наистина  са общинските жилища. И ще ви дам следният пример. На последната сесия на общинския съвет, предложение от кмета за включване в общински жилищен фонд на 8 жилища, и отделно това предложение е съпътствано със предложение за прехвърляне на жилища от фонд във фонд, но изведнъж ето ще зачета – на основание член еди-кой си, „...общински съвет Варна определя предназначението на жилища частна общинска собственост и ги включва във фонд „Ведомствен” както следва...”. Не ги прехвърля от някой фонд, а ги включва!

Т.е. не става ясно тези жилища къде са били до сега.

Къде са били тези жилища? Защо до сега не са били включвани? Кой ги е управлявал? Как ги е управлявал?  Кой ги е ползвал? Актовете за общинска собственост на тези жилища,  които се предлагат да бъдат включени във фонд "Ведомствен",  са от 2004, 2014 и 2016 година.

Това ли Ви провокира да прочетете така подробно Наредбата за общинските жилища и да искате промени по нея?

Не, не ме провокира това. Провокираха ме няколко неща. Първо – забелязах, че през 2016 година фонда намалява драстично. Имам предвид, че е намалял със 109 жилища. Те са закупени от настанени в тях хора и жилищният фонд от приблизително, нали, пак говорим с цифри, които са официални без другите хипотези...

Това са цифри на общинската администрация...

Точно така - от 1448 на 1339, като през този период този фонд не се попълва, той само се намалява. От друга страна – цената, на която се продават в момента жилищата по настоящата наредба, е не по-ниска от данъчната оценка. Цената на жилищата, общинска собственост, които се продават в момента е минимум два пъти по-ниска, от колкото пазарната цена. И не на последно място – управлението. Какво се оказва с управлението – значи имаме трите фонда – „Ведомствен”, „Жилищен за настаняване” и „Резервен”. Единственият фонд, който е увеличил нетния си размер от 46 на 52 жилища, това е фонд „Ведомствен”.

И идва един друг парадокс. От официалната информация предоставена от общината към края на 2016 година, във ведомствено жилище живее само един служител на общината, кметствата, администрацията, каквото си поискате,  свързано с община Варна. Само един човек. И той се нарича – заместник-кмета Пейчо Пейчев. В което няма нищо лошо, нали? Не казваме, че човека няма нужда, сигурно има. И идва другият  въпрос – останалите  51 жилища кой ги ползва? По какъв начин? Защо?

Ще искате ли справка за това?

Естествено, че ще искам.

Кога?

Ами сега, тази седмица ще поискам и тази справка, ще поискам и някои други справки, които мисля, че ще дадат отговори на някои въпроси.

И  не на последно място – това е липсата на контрол относно жилищата за настаняване на граждани, които ще са болшинството. Те са около 1300 на брой.

Това са мотивите. Вие какво предлагате да се промени?

Най-простичко, мисля, че ние трябва да постъпим по следния начин: първо – правим инвентаризация на общинските жилища. Ама не само на тези, които се водят по фондовете, но и на другите, които не ги знаем къде са. Изследваме всяко жилище в какво състояние се намира, каква му е актуалната цена към момента. И взимаме няколко принципни решения. Също така правим и анализ на това какви са актуално нуждаещите се към настоящия  момент. Да се актуализира базата данни и да вземем едно принципно решение, което звучи по следния начин: първо – жилищната политика на община Варна, по отношение на жил-фонда, ще бъде да речем - 70 процента от общия обем нуждаещи се. Ако се нуждаят от жилища 1000 човека, община Варна казва – ние можем да задоволяваме нуждите на 70 %, т.е. ние ще поддържаме 700 жилища. През следващата година, ако наблюдаваме тенденция на увеличаване, естествено тая величина трябва да бъде динамична трябва да се увеличава. Това трябва да бъде една ясно регламентирана стратегия отражение на някаква политика в тоя сектор.

Моите предложения, те са ясни и точни – за да спре, грубо казано, източването на този обществен, солидарен фонд да спрем временно продажбите до момента, до който направим анализа и вземе категорично решение и каква ще бъде политиката. Другото, което аз смятам, че е важно – средствата от този фонд до приемане на новата наредба и стратегията за развитие, да отиват в един фонд, който да е за подновяване на жилищния фонд.

Много важно е да се разбере, че това е един социален солидарен фонд, а не приходи за бюджета.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономистът Стоян Панчев: "Българската пенсионна система е фалирала, но никой няма смелост да го признае"

По голямата част от осигуровките които отиват за пенсии не се заделят, не се спестяват- те отиват веднага за плащането на сегашните пенсии. Единственото което се заделя е това което отива частните пенсионни фондове. В момента ако сте от трета категория труд, 18.8% от вашите доходи отиват за пенсия, като 5% се спестяват, останалите отиват за заплащането..

публикувано на 25.02.17 в 14:03

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и..

публикувано на 24.02.17 в 17:12

Художникът Стоян Цанев: Какво ще се получи от една картина, знае само Онзи горе...

Художникът Стоян Цанев представи във Варна 19 нови абстрактни платна, рисувани миналата година. Цветовата гама не е от значение, макар че се наблюдава разнообразие в спектъра. Важен е жестът, който не е самоцелен, а е рефлексия от наблюдаването на живота и природата около нас. Но - при него няма наподобяване на обект или предмет, няма образи и..

публикувано на 24.02.17 в 11:27

Ще разберем хиляди истини за нашия живот, когато открием друг в Космоса, смята астрономът Ева Божурова

На крачка ли сме от откритието на друг живот във Вселената – този въпрос вълнува учените от НАСА , а и не само тях, след последното откритие на 7 планети с размерите   на Земята, на три от които вероятно има условия за живот. Какво означава това откритие за обикновения човек и защо откриването на друг живот в Космоса ще ни разкрие хиляди..

публикувано на 24.02.17 в 08:15

Варненец, живеещ в Америка: Когато си извън България, народната музика ти става още по-свидна

Варненецът Стилиян Митков живее от 13 години в Лас Вегас, САЩ. Председател е на тамошната Асоциация на българите, организира срещи между тях. Учил е в математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, работи в студентското радио "Алма Матер", след това в програма „Хоризонт”. Заминава за..

публикувано на 22.02.17 в 13:57

Японка, омъжена за българин: Когато живееш в една държава, трябва да научиш езика й

В международния ден на майчиния език Ви срещаме с Каоро Йошимото - японка, родена в Токио, живяла в Америка и женена за българин. От 5 години Каоро живее във Варна. Тя е научила български език, защото смята, че е важно да говориш на езика на държавата в която живееш. Какво мисли за Варна с нея разговаря Олга Добрева: Коничиуа, здравейте Казвам..

публикувано на 21.02.17 в 15:00

Художникът Димо Миланов на 50 г.: "Семейство, дете, кредити - все хубави неща..."

Известният варненски художник Димо Миланов отбеляза своя петдесетгодишен юбилей с изложба – графика. В Галерия "Ларго" той подреди отдавна непоказвани офорти от първите изложби и първите му участия в международни конкурси, както и най-новите си литографии от циклите „Рибопер“ и „Биомеханична единица“. Димо е познат и с работата си като графичен..

публикувано на 20.02.17 в 12:43