Пролетният конкурс на БНР отново ще отличи най-добрата българска поп и рок музика

След дългата зима очакваме с нетърпение пролетта и се надяваме, че конкурсът „Пролет“ на Българско национално радио ще й помогне да се завърне по-бързо. Авторите и изпълнителите на неизпълнявани пред публика и неизлъчвани до сега песни могат да се включат до 3 март като участници в 48-мото издание на конкурса, благодарение на когото са създадени десетки стойностни български шлагери.

Създаден още през 1970 г., Пролетният конкурс на БНР има мисията да стимулира създаването на нови български поп и рок песни, която изключително успешно изпълнява. Първият победител преди 47 г. е била песента “Яворова пролет“ - в изпълнение на изключителното трио Паша Христова и Мария Нейкова и Мими Иванова, с музика и аранжимент на Светозар Русинов.

Не само песните-победители, но и голяма част от допуснатите в селекцията парчета са се превърнали в хитове лагодарение на излъчването им по националните програми. От тук тръгва и популярността на много млади групи и изпълнители.

Едно от свидетелствата за това е на Стефан Диомов, който разказва колко трудно е опитвал на наложи в началото „Тоника СВ“. Когато групата участва в конкурса и песните им започват да се „въртят“ по националното радио обаче, салоните се изпълват с публика и многобройни фенове на формацията.

Музикалните продуценти на БНР пазят интересни истории и още по-интересни записи от почти половин вековната история на конкурса. Към тях ще бъдат прибавени и тазгодишните участници. В екипа на 48-ото издание на конкурса "Пролет" по традиция са включени музикални редактори, автори и водещи на предавания за българска музика, звукорежисьори и продуценти. Имената им са добре познати на музикалната общност и аудитория - като познавачи на жанра с авторитетно и компетентно мнение, с отстояване позициите на стойностната музика.

Номинираните и наградени песни ще спечелят атрактивни парични и непарични награди и ще дадат на своите автори и изпълнители възможности за участие в големия финален концерт, участие във фестивала “Евросоник” в Холандия и за реализация на нова продукция - като награда за млад изпълнител. Най-важното е обаче, че новите песни от конкурса „Пролет“ намират трайно място в програмите на БНР и достигат до широката слушателска аудитория.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградите ИКАР очакват своите притежатели под купола на цирка

На 27 март в Международния ден на театъра ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР, която слага край на тазгодишното издание на Софийския театрален салон. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова.Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от..

публикувано на 24.03.17 в 10:44

„Астромедицина за всеки“ представя Кирил Стойчев във Варна

Книгата „Астромедицина за всеки“ на издателство "Локус Фортуна" ще бъде представена в 18.30ч. в Арт салон на Радио Варна. Авторът на книгата е Кирил Стойчев. Той е астролог, председател на Българска астрологична асоциация, лектор, автор на други 5 книги за себепопознание, приложна психология и астрология: "Еволюция на връзката", "6 дни за да..

публикувано на 24.03.17 в 07:16

Танцьорите от балетна школа „Мелади” обраха наградите от конкурс в Пловдив

16 награди и квоти за участие в световното първенство в Германия в края на юни 2017 г. завоюваха танцьорите от школите на балет „Мелади“ при участието им в квалификационен турнир за световната танцова купа DWC, проведена на 18 и 19 март в град Пловдив. Виктория Германова спечели сребърен медал, Христина Георгиева – златен и сребърен медал, Тея..

публикувано на 23.03.17 в 10:16

Фотоизложба на Любомир Сергеев в Арт салона на Радио Варна

Откриване на 30 март, четвъртък, Арт салон на Радио Варна - 19.00 часа Фотоизложба “Събирателно” Изложбата включва творби от последните 6 години, показвани в Англия, САЩ, Италия, Испания, Украйна, Гърция. Автора представя няколко серии и множество единични проекти. В експозицията са включени както авторски, така и комерсиални проекти...

публикувано на 22.03.17 в 14:50

"Красавицата и звяра" е най-гледаният филм у нас

Очаквано игралната версия на една от най-популярните приказни истории на "Дисни" - "Красавицата и звяра" - застана на първа позиция по зрителски интерес след миналия уикенд, сочат обобщените данни от киносалоните. Филмът, показван у нас на 69 екрана едновременно, създаден по приказката на Габриел-Сюзан дьо Вилньов от 1740 г., е гледан вече от 57..

публикувано на 22.03.17 в 07:09

Изложба на Елица Карабашлиева в Арт салона на Радио Варна

29 март (сряда), Арт салон на Радио Варна, 18:30 часа Акварелът е любовта, която само преди шест години среща Елица Карабашлиева. Пленена от поезията на живописта тя отдава всичкото си време, обич и труд да рисува. "Акварелът е особено душевно състояние, а не техника. Чувството, че се потапяш в цветни, топли води -..

публикувано на 21.03.17 в 15:27

Избраха четири книги-номинанти за Европейската награда за литература

Националното жури за България избра четири книги-номинанти за Европейската награда за литература, съобщи поетът и публицист Бойко Ламбовски, председател на журито. Книгите са "Кротките" на Ангел Игов (роман, 2015 г., изд. "Жанет 45"), "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски (сборник разкази, 2016 г., изд. "Дива 2007"), "Остров Крах"..

публикувано на 20.03.17 в 14:22