Пролетният конкурс на БНР отново ще отличи най-добрата българска поп и рок музика

След дългата зима очакваме с нетърпение пролетта и се надяваме, че конкурсът „Пролет“ на Българско национално радио ще й помогне да се завърне по-бързо. Авторите и изпълнителите на неизпълнявани пред публика и неизлъчвани до сега песни могат да се включат до 3 март като участници в 48-мото издание на конкурса, благодарение на когото са създадени десетки стойностни български шлагери.

Създаден още през 1970 г., Пролетният конкурс на БНР има мисията да стимулира създаването на нови български поп и рок песни, която изключително успешно изпълнява. Първият победител преди 47 г. е била песента “Яворова пролет“ - в изпълнение на изключителното трио Паша Христова и Мария Нейкова и Мими Иванова, с музика и аранжимент на Светозар Русинов.

Не само песните-победители, но и голяма част от допуснатите в селекцията парчета са се превърнали в хитове лагодарение на излъчването им по националните програми. От тук тръгва и популярността на много млади групи и изпълнители.

Едно от свидетелствата за това е на Стефан Диомов, който разказва колко трудно е опитвал на наложи в началото „Тоника СВ“. Когато групата участва в конкурса и песните им започват да се „въртят“ по националното радио обаче, салоните се изпълват с публика и многобройни фенове на формацията.

Музикалните продуценти на БНР пазят интересни истории и още по-интересни записи от почти половин вековната история на конкурса. Към тях ще бъдат прибавени и тазгодишните участници. В екипа на 48-ото издание на конкурса "Пролет" по традиция са включени музикални редактори, автори и водещи на предавания за българска музика, звукорежисьори и продуценти. Имената им са добре познати на музикалната общност и аудитория - като познавачи на жанра с авторитетно и компетентно мнение, с отстояване позициите на стойностната музика.

Номинираните и наградени песни ще спечелят атрактивни парични и непарични награди и ще дадат на своите автори и изпълнители възможности за участие в големия финален концерт, участие във фестивала “Евросоник” в Холандия и за реализация на нова продукция - като награда за млад изпълнител. Най-важното е обаче, че новите песни от конкурса „Пролет“ намират трайно място в програмите на БНР и достигат до широката слушателска аудитория.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веско Ешкенази ще води майсторски клас по цигулка

Крайният срок за подаване на заявления за участие в майсторския клас на изявения български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази /8 – 10 март/ на  email vladigerov_muzei_sofia@mail.bg е 2ри март . Кандидатите трябва да са на възраст между 12 и 25 години, като препоръчително за репертоара е включването на творба от Панчо Владигеров...

публикувано на 25.02.17 в 11:57

Изабел Юпер със "Сезар"

Френската актриса получи наградата за най-добра актриса за ролята й във филма "Тя" на холандския режисьор Пол Верховен. Отличието бе връчено на церемонията по раздаването на френските филмови награди снощи в Париж, съобщи Франс прес. Актрисата наскоро спечели "Златен глобус" за най-добра актриса. Тя е номинирана за наградите "Оскар", които ще бъдат..

публикувано на 25.02.17 в 08:35

Изложба „Многото пътеки към морската история” откриха във Военноморския музей

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история’ 2016”, посветена на дарителството, бе открита във Военноморския музей. При откриването директорът на музея д-р М. Кръстева благодарност на всички, които са допринесли за това фондът на музея да се обогати с повече от 500 нови артефакти. На дарителите бяха връчени свидетелства, а адмирал..

публикувано на 24.02.17 в 17:14

Работилничка за мартенички отваря врати в читалище “Васил Левски” в Балчик

Работилничка за мартенички днес организира читалище “Васил Левски” в Балчик и отправя покана за участие към всички деца и приятели на Баба Марта. Предпразничната проява ще се проведе в читалището от 16,30 до 18,00 часа. По повод мартенските празници, хората с увреждания, членуващи в  балчишкия клуб „Хинап”, отново си организират среща, за да ги..

публикувано на 24.02.17 в 10:21

Подредиха изложба "Поздрав от Добрич" в Дом-паметник "Йордан Йовков"

„Поздрав от Добрич” се нарича изложбата, подредена във фоайето на Дома-паметник „Йордан Йовков”. Експозицията е посветена на 135-годишнината от преименуването на града от Хаджиоглу Пазарджик в Добрич. Изложбата представя част от колекцията от картички на Регионалния исторически музей с изгледи от града от първата половина на 20 век. Посетителите ще..

публикувано на 23.02.17 в 14:26

НЧ „Паисий Хилендарски-1870” в Балчик събира материали за цифров архив

Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски-1870” в Балчик отправя призив към гражданите на Балчик да станат част от събирането на цифров архив. Предстои изработването на дигитална колекция от снимков материал за миналото на града. За тази цел са необходими снимки от архитектурни забележителности, стари сгради, популярни личности или значими..

публикувано на 23.02.17 в 14:06
Санде бе призната за най-добра изпълнителка

Музикалните награди "Брит" почетоха величията, Адел и Бионсе сред наградените

Музикално разнообразие, изненади и тъга белязаха тазгодишната церемония по раздаването на Британските музикални награди в Лондон. Дейвид Бауи спечели посмъртно две награди „Брит” по време на изпълнената с емоции церемония, която отбеляза загубата и на други от великите имена в музикалния шоубизнес – Джордж Майкъл, Принс, Леонард Коен...

публикувано на 23.02.17 в 09:36