"На светло" с Вяра Николаева на 17 февруари

БГНЕС

12.40 – Традиционният „Конкурс за домашно вино” Варна 2017 г. ще се проведе в последния ден на м. Февруари. Началото през 1996 г. е поставено от една варненска медия. Тази година провеждането му беше под въпрос, докато група ентусиасти, любители и производители на божествената напитка не се нагърбвиха с тази нелеката задача. Повече ще ни разкаже Павлин Коцев, винопроизводител и председател на Инициативния комитет. Радио Варна е медиен партньор на събитието.

14.15 – Константин Човиков живее в Германия от 1988 г. и има фотографско студио в Щутгарт. Той има късмета да снима за най-големите автомобилни компании по света. В бранша е от 40 години и освен в „запечатването“ на подвижни и статични леки автомобили, има опит и с фотографирането на товарни автомобили, автобуси, кемпери и дори селскостопанска техника. За един от последните си клиенти, производител на трактори, се наложило да използва дрон – идеята била да бъде показано колко фино земеделският инвентар можел да обработи нива. Няколко пъти е снимал най-старият автомобил в света, снима пейзажи, модели и какво ли още е навсякъде по земното кълбо. Всеки път и във всичко търси и открива красотата и е убеден, че именно това е неговата мисия в живота – да показва на другите красотата в живота. За него щастието се изразява в хубавата снимка. Най-добрите фотографии на Константин Човиков можете да откриете на сайта tschovikov.de. С него ни среща колегата Габриела Гаврилова. Цялото интервю ще можете да чуете в неделя от 13 до 14.00 часа в традиционната рубрика „Радио Варна представя”. 

14.40 – Състезанието за най-добра иновативна идея за ученици от 10, 11 и 12 клас започна с изложение във фоайето на Машинно-технологичния факултет. Представят се 22 отбора, селектирани на първия етап - общо 95 ученици от 5 града. Репортаж на Даниела Стойнова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 23 ноември 2017 г. със Сияна Спиридонова

Новата система за купуване на електронни билети за автобусна линия номер 10 във Варна днес стартира пилотно. Как работи тя и ще ни излиза ли по-евтино пътуването? - 14.15 ч. Ще промени ли софтуерът начина, по който функционира икономиката и къде сме ние. Отговорът на този въпрос дава международна конференция за дигиталната трансформация..

публикувано на 23.11.17 в 13:44

"Новият ден" на 23 ноември 2017 г. с Димитрина Дончева

Влизаме в сутрешния трафик на Варна, за да ви кажем къде е най-натоварено движението и да разберем колко трае търпението на шофьорите. Започва продажбата на първите в историята електронни билети за пътуване в градския транспорт на Варна. Пробно  това ще се случи само по линия № 10, засега. Ще стартира ли успешно системата? Кой   отрасъл от бизнеса е..

публикувано на 22.11.17 в 18:43

"POST FACTUM" на 22 ноември с Емилия Николова и Жоро Бекяров

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. Каква е дистанцията между двете основни политически партии ГЕРБ и БСП осем месеца след изборите? Кой е най-харесваният политик у нас? Какви са очакванията на българите за развитието на страната ни? Данните от представителното проучване на Агенция „Тренд” коментираме с Димитър Ганев. Докъде ще доведат..

публикувано на 22.11.17 в 16:49

”На светло” на 22 ноември с Мариела Димитрова

Новите възможностите за ранно откриване по време на бременността на тежки генетични заболявания чрез използването на съвременни неинвазивни ДНК тестове. Представянето в Медицински университет-Варна събра учени и пациенти, които споделиха своя опит. Репортаж в 14.15 часа. В ход е конкурсът на Радио Варна за зимна детска рисунка на тема „Подаръци ще..

публикувано на 22.11.17 в 11:10

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 ноември

Около 100 рибари от Царево, Приморско и Китен ще протестират символично на Никулден. Причината е отнети лицензи за стопански риболов. Рибарите в Китен и Царево вече са изпратили декларация до Министерството на земеделието и храните, както и до всички компетентни институции. В нея те предлагат българското законодателство по отношение на..

публикувано на 22.11.17 в 09:32

"Новият ден" на 22 ноември с Доротея Николова

Тази вечер в големия артсалон на Радио Варна откриваме изложба с рисувана коприна, дело на деца художници от Варна, Габрово, Севлиево и Трявна. Голяма част от творбите ще могат да се откупят. Каузата, зад която застават малките художници и Ива Пенчева е тази на "пеперудените" деца на България. Събраните средства ще бъдат предоставени..

публикувано на 22.11.17 в 05:57

"Post factum" с Емилия Николова и Жоро Бекяров

Радио Poster в пет минути. Защо българите водят в класацията по полови стереотипи и прави ли ги това сексисти? Вписваме ли се в новите тенденции на отношенията мъже- жени в контекста на сексуалните обвинения през последните седмици? Що е то „червена мишка” и защо министър на отбраната я споменава? Продължаваме да следим темата за..

публикувано на 21.11.17 в 16:57