Антикорупционната агенция в Румъния разследва незаконно реституиране, щетите се оценяват на 40 млн. евро

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния разследва незаконно реституиране на 968 сгради в западния град Тимишоара, заявиха днес за Аджерпрес съдебни източници. Според източниците в периода 1995-2005 г. служители на местното кметство са нарушили закон 112/1995 г. и са лишили държавата от собственост върху 968 къщи в стария град на Тимишоара. Щетите за румънската държава се изчисляват на 40 милиона евро, са уточнили съдебните източници.
Недвижимите имоти били продадени на скромни цени на влиятелни лица от града, макар че закон 112/1995 г. е адресиран към лица, лишени неправомерно от собствеността си.
Кметът на Тимишоара Николае Робу бе повикан днес в Националната дирекция за борба с корупцията, за да бъде запознат с повдигнатите му обвинения по случая.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят на мигрантите от България към Западна Европа се измества

МВР отчита промяна на “Пътя на мигрантите”, които от България търсят начин да достигнат до Западна Европа. Досега мигрантите се опитваха да влязат в Сърбия, но заради взетите от сръбските власти мерки по охрана на границата, тя се оказва трудно преодолима, което може да доведе до промяна на трафика..

публикувано на 29.04.17 в 09:51

Няма увеличение на случаите на агресия сред децата

Няма увеличение на случаите на агресия сред децата. Това показва анализ на Държавната агенция за закрила на децата. Анализът е на база на проверки в 30 училища в малки населени места и в 5 духовни в страната. Установени са единични случаи на пререкания, спречквания и конфликти, които се изразяват в размяна на обиди и квалификации, заплахи,..

публикувано на 29.04.17 в 09:00

Печалбата на банките падна с 18 млн. лева

За първите три месеца на годината банките отчитат нарастване на депозитите, на активите и на балансовия капитал, като същевременно се поддържа високата ликвидна позиция, пише в анализ на БНБ за банковата система. Сумата на ликвидните активи в края на март възлиза на 30.9 млрд. лв., отбелязвайки тримесечен растеж с 539 млн. лв. (1.8 на сто)...

публикувано на 29.04.17 в 08:15

Слънце и дъжд ще се редуват през новата седмица

Почивните дни ще бъдат по-хладни и дъждовни, на места се очакват и гръмотевични бури и градушки. В съботния ден градусите слабо ще се понижат и ще започнат валежи, предимно в Западна и части от Централна България. Максималните температури в районите с валежи ще бъдат около 22-24 градуса. В Североизточна и Южна България ще бъде по-топло, без..

публикувано на 29.04.17 в 08:02

Силно земетресение разтърси остров във Филипините

Силно земетресение с магнитуд 6,8 бе регистрирано край бреговете на остров Минаданао във Филипините, потвърди националният сеизмологичен институт, предаде Ройтерс. Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че на трусът с епицентър а 57 км югозападно от Сарангани е бил усетен в по-голямата част от Минданао, най-големия осторв в..

публикувано на 29.04.17 в 07:15

Япония протестира срещу новия ракетен опит на Северна Корея

Япония решително протестира срещу новия ракетен опит на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на правителството Йошихиде Суга заяви на пресконференция днес, че изстрелването на балистична ракета би било явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Япония категорично смята това за недопустимо и не може да приеме..

публикувано на 29.04.17 в 06:35

Илир Мета стана президент на Албания

Председателят на албанския парламент беше избран за държавен глава на страната. Гласуването се проведе в отсъствието на опозицията, която повече от месец бойкотира работата на законодателния орган. Мета беше избран за президент при четвъртия кръг на гласуване, след като при предишните три кръга нямаше кандидати. От общо 89 депутати, за..

публикувано на 29.04.17 в 06:09