"Радио Варна представя" Васил Левски – личността, която избрахме за най-велик сред сънародниците ни

| обновено на 18.02.17 в 09:18

Всяка нация има своите гении - в историята, в изкуството или науката. Германия си има Айнщайн; Италия – Леонардо и Гарибалди, Хърватия - Никола Тесла, Унгария – Петьофи, Русия – Менделеев, Толстой, Пушкин... Безспорни и неукорими личности. В нашата си България също ги имаме. И нашите безспорни и неукорими - с написаното, построеното, с работата си по народното дело. Малко ориенталски, по моему, обаче или искаме да ги канонизираме и извадим от извънчовешките им измерения, или обратното – склонни сме да ги корим, че са човеци...

За днешния 18 февруари историята казва, че преди 144 години геният ни Васил Левски го увесили на бесилото. Гений безспорен, обичан, легендарен, близък до нас дори с малките си човешки желания, но недостижим в честността си към народа, за когото работеше, но и за когото каза: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.”. /Цитат от Протоколите от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г/.

За Васил Левски – личността, която днешните българи избрахме за най-велик сред сънародниците ни за всички времена, ще говорим в предаването „Радио Варна представя”, което започва след новините в 9 ч. на 18 февруари. Събеседник по темата е проф. Иван Стоянов – специалист по българско Възраждане, изследовател на делото и живота на Дякона, председател на Фондация „Васил Левски”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" с Вяра Николаева на 24 април

14.15 – На днешната дата отбелязваме 102 години от арменския геноцид.   По този повод Габриела Гаврилова ще ни срещне със Сета Аганчян, председателят на читалището и диригент на църковния хор на Арменската църква „Свети Саркис” във Варна. Тя е второ поколение арменци в града и разказва, че от рода на нейния баща той е единствения оцелял. Бил е..

публикувано на 24.04.17 в 13:00

"Новият ден" в понеделник, 24-ти април

Ремонтът на Аспарухов мост отново е на фокус тази сутрин. Откъде започват тапите от автомобили и има ли възможност за по-лесно регулиране на движението още преди включването в пътя за Аспарухов мост, питат варненци? Срещаме ви с Денислав Събев - гл.експерт в Областно пътно управление – Варна, с колегата Жоро Бекяров и фоторепортерът..

публикувано на 24.04.17 в 06:23

"Новият ден" на Томина неделя с Габриела Гаврилова

7.20 –Подробности за инициативата   на Българската Асоциация по Хемофилия - велопоход „Заедно“, разказва нейният председател Виктор Паскалев.  7.40 –Мобилно приложение помага по-лесно да заспим. Негов автор е неврологът   д-р Катя Казакова от Варна.  8.10   – Започва програмата за отбелязване на 102 години от геноцида над арменския..

публикувано на 22.04.17 в 19:59

"Новият ден" на 22 април със Сияна Спиридонова

"Календар" - историческа рубрика с автор и водещ Деян Урумов - 6.15 ч. "Неизвестно за известното” с Борислав Дряновски и Светлана Вълкова - 6.40 ч. Варна e домакин на националния турнир по реч и дебати на английски език . Над 360 състезатели от 35 училища и повече от 100 доброволци очакват организаторите на турнира. Повече подробности за..

публикувано на 22.04.17 в 00:05
Chart

#441 ТОП 20 (21.04-28.04.17)

публикувано на 21.04.17 в 21:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 април 2017 със Светлана Вълкова

15 Маратон на четящите хора във Варна За кого бие камбаната? Разговор с Недялко Славов за романа му „Камбаната” 3 изложби във Варна: Първите седем години. Наградата "Едмонд Демирджиян", 25 години творчески фонд „Артин”, „Из колекциите“- живопис от стари майстори „Архитект Камен Горанов“ – една книга, представена от автора и арх...

публикувано на 21.04.17 в 13:23

”Новият ден” на 21 април с Мариела Димитрова

Бал­чик да вър­не сла­ва­та си на гра­да с ве­ко­в­ни­те ки­па­ри­си. Та­зи задача си е по­с­та­вил гла­в­ни­ят озе­ле­ни­тел в об­щин­с­ко пре­д­приятие „Бла­го­у­с­т­ро­я­ва­не и ко­му­нал­но сто­пан­с­т­во” Ма­ри­ян Цве­т­ков. Тази сутрин в 8.10 часа ще ни разкаже съ­д­ба­та на балчишките кипариси през вековете и как ще ги възстановява;..

публикувано на 21.04.17 в 06:17