"Радио Варна представя" Васил Левски – личността, която избрахме за най-велик сред сънародниците ни

| обновено на 18.02.17 в 09:18

Всяка нация има своите гении - в историята, в изкуството или науката. Германия си има Айнщайн; Италия – Леонардо и Гарибалди, Хърватия - Никола Тесла, Унгария – Петьофи, Русия – Менделеев, Толстой, Пушкин... Безспорни и неукорими личности. В нашата си България също ги имаме. И нашите безспорни и неукорими - с написаното, построеното, с работата си по народното дело. Малко ориенталски, по моему, обаче или искаме да ги канонизираме и извадим от извънчовешките им измерения, или обратното – склонни сме да ги корим, че са човеци...

За днешния 18 февруари историята казва, че преди 144 години геният ни Васил Левски го увесили на бесилото. Гений безспорен, обичан, легендарен, близък до нас дори с малките си човешки желания, но недостижим в честността си към народа, за когото работеше, но и за когото каза: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.”. /Цитат от Протоколите от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г/.

За Васил Левски – личността, която днешните българи избрахме за най-велик сред сънародниците ни за всички времена, ще говорим в предаването „Радио Варна представя”, което започва след новините в 9 ч. на 18 февруари. Събеседник по темата е проф. Иван Стоянов – специалист по българско Възраждане, изследовател на делото и живота на Дякона, председател на Фондация „Васил Левски”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Радио Варна представя" две паметни дати в българската морска история

В предаването „Радио Варна представя” ще си спомним за две значими събития в морската история на Варна и България. Първият ни разказ ни връща в 24-я ден на месец февруари 1942 г. всъщност началото е няколко години по-рано. Периодът 1938-39 година, когато започват първите превози на еврейски бежанци от български пристанища към Палестина. Българските..

публикувано на 24.02.17 в 16:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 24 февруари 2017 със Светлана Вълкова

Изводи от доклада за мониторинг и оценка на проекти, спечелили финансиране по фонд „Култура” на Община Варна за 2016 година „Спомени за Вулкан” - фотографска изложба на Саркис Саркисян – с автора разговаряме за култовото за варненските художници място „В голямото изкуство винаги има тишина...” – разговор с художника Стоян Цанев..

публикувано на 24.02.17 в 14:45

"На светло" на 24 февруари, петък с Олга Добрева

Добър ден от екипа на Радио Варна! Олга Добрева, Герасим Старчев и Атанас Илиев. Ето и темите този следобед: 12.35 – Инициативата „Болница за плюшени мечета” се организира за 7-ма поред на година във Варна от Асоциацията на студентите по фармация, Студентски съвет на Медицинския университет, както и организации на пациенти с..

публикувано на 24.02.17 в 11:18

"Новият ден" на 24 февруари 2017 г. с Димитрина Дончева

На крачка ли сме от откритието на друг живот във Вселената – този въпрос вълнува учените от НАСА , а и не само тях, след последното откритие на 7 планети с размерите   на Земята, на три от които вероятно има условия за живот. Какво означава това откритие за обикновения човек и защо откриването на друг живот в Космоса ще ни разкрие хиляди истини за..

публикувано на 23.02.17 в 20:50

”На светло” на 23 февруари с Мариела Димитрова

12.40 – Десетки рибари протестираха пред сградата на ИА „Морска администрация” във Варна, където се помещава и местния офис на Агенцията по рибарство и аквакултури. Те недоволстват от политиката на държавата в сектор „Рибарство”, както и срещу действията на някои от служителите в ИАРА, които, според рибарите, ги рекетират, изнудват и малтретират...

публикувано на 23.02.17 в 12:57

"Новият ден" на 23 февруари 2017, четвъртък с Атанас Илиев

8.15 – За честите аварии по ВИК мрежата във Варна, за възможностите за подмяна на тръбите и предстои ли увеличение на цената на водата в града? – Валентин Вълканов - управител на ВИК-Варна. 8.40 – Кога и как абонатите на монополистите могат да искат обезщетение? Адвокат Светослав Спасов от Граждани за национален отпор срещу..

публикувано на 23.02.17 в 04:05

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 февруари

Риболовци от страната отново ще излязат на протест срещу политиката на държавата в сектор „Рибарство”. Протестът ще се проведе утре във времето от 11 до 13 часа пред сградата на Морска администрация във Варна, където се помещава и варненския офис на ИА „Рибарство и аквакултури”. Възможно е за времето на протеста движението на автомобили в района да..

публикувано на 22.02.17 в 13:01