"Радио Варна представя" Васил Левски – личността, която избрахме за най-велик сред сънародниците ни

| обновено на 18.02.17 в 09:18

Всяка нация има своите гении - в историята, в изкуството или науката. Германия си има Айнщайн; Италия – Леонардо и Гарибалди, Хърватия - Никола Тесла, Унгария – Петьофи, Русия – Менделеев, Толстой, Пушкин... Безспорни и неукорими личности. В нашата си България също ги имаме. И нашите безспорни и неукорими - с написаното, построеното, с работата си по народното дело. Малко ориенталски, по моему, обаче или искаме да ги канонизираме и извадим от извънчовешките им измерения, или обратното – склонни сме да ги корим, че са човеци...

За днешния 18 февруари историята казва, че преди 144 години геният ни Васил Левски го увесили на бесилото. Гений безспорен, обичан, легендарен, близък до нас дори с малките си човешки желания, но недостижим в честността си към народа, за когото работеше, но и за когото каза: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.”. /Цитат от Протоколите от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г/.

За Васил Левски – личността, която днешните българи избрахме за най-велик сред сънародниците ни за всички времена, ще говорим в предаването „Радио Варна представя”, което започва след новините в 9 ч. на 18 февруари. Събеседник по темата е проф. Иван Стоянов – специалист по българско Възраждане, изследовател на делото и живота на Дякона, председател на Фондация „Васил Левски”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хоризонти на 28.07.2017

Ропотамо е не само една от българските реки, но и природен парк. Обявен е за такъв на 24-и юли преди 55 години. Голяма част от територията му е защитена зона, дори забранена за посещение. Ние обаче ще навлезем навътре по течението на реката и в девствените лонгозни гори заедно в Анастас Киров. Той е от Приморско и целия му живот преминава близо до..

публикувано на 28.07.17 в 09:02

"Новият ден" на 28 юли със Сияна Спиридонова

"Календар" - историческа рубрика с автор и водещ Деян Урумов - 6.15 ч. Преглед на печата - 7.30 ч. В разгара на лятото ще ви разкажем за един воден спорт, набиращ все повече популярност у нас - водното спасяване. Повече за него ще чуем от Наталия Стоянова – асистент в Национална спортна академия и представител на Дирекция „Водно..

публикувано на 28.07.17 в 04:15

"Пост фактум" с Жоро Бекяров

В предаването днес: Слагаме точка на поредната общинска сесия. Защо беше кратка? Какво свършиха общинските съветници за по-малко от два часа заседание? Отговорите очаквайте от Валери Великов. Продължаваме темата за двойните стандарти не само при храните, но и при промишлените стоки. След като "Суджукгейт" събори ръководните кадри на ГЕРБ в..

публикувано на 27.07.17 в 17:13

"На светло" с Ваня Славова на 27 юли

На днешния ден през 1878 година  Варна е освободена от турско робство. Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град. Репортаж на Даниела Стойнова. Седем са новите почетни граждани на Варна, реши днес Общинският съвет. Репортаж от 20-тата сесия на Валери..

публикувано на 27.07.17 в 16:18

“Новият ден” на 27 юли с Мариела Димитрова

Защо Варна е последният освободен град ще си припомним с Юлия Константинова от Музея на Възраждането в 8.15 часа. Ще чуем града и в репортаж от улица ”27 юли”. За Деня на Освобождението си от турско робство 27 юли Варна получава дарение - е дно от бойните знамена в походите на Гарибалди. Реликвата от Италия, от архива на..

публикувано на 26.07.17 в 17:53

"Пост фактум" с Жоро Бекяров

Връщат ли се мутренските времена- коментар на водещия! Поредна сесия, поредни мигове с решенията на общинските съветници в пленарна зала. И обобщение на всичко което се е случило и на онова което не се е? Какво означава подписването на Договора за добросъсество между България и властите в Скопие? Колко ресурси са необходими за опазване..

публикувано на 26.07.17 в 17:16

"На светло" с Доротея Николова на 26 юли

За лимонадите в седмицата на лимонадите във Варна. Разказ от първо лице на двама от майсторите й в социалната чайна - Петър Велков и Димитър Петков. Среща на младежи от Европа край Варна. Репортаж на Даниела Стойнова. БЧК и Червеният полумесец подписват договор за съвместна работа. Какво още трябва да знаем за срещата? Отговорът дава..

публикувано на 26.07.17 в 13:25