"Радио Варна представя" Васил Левски – личността, която избрахме за най-велик сред сънародниците ни

| обновено на 18.02.17 в 09:18

Всяка нация има своите гении - в историята, в изкуството или науката. Германия си има Айнщайн; Италия – Леонардо и Гарибалди, Хърватия - Никола Тесла, Унгария – Петьофи, Русия – Менделеев, Толстой, Пушкин... Безспорни и неукорими личности. В нашата си България също ги имаме. И нашите безспорни и неукорими - с написаното, построеното, с работата си по народното дело. Малко ориенталски, по моему, обаче или искаме да ги канонизираме и извадим от извънчовешките им измерения, или обратното – склонни сме да ги корим, че са човеци...

За днешния 18 февруари историята казва, че преди 144 години геният ни Васил Левски го увесили на бесилото. Гений безспорен, обичан, легендарен, близък до нас дори с малките си човешки желания, но недостижим в честността си към народа, за когото работеше, но и за когото каза: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.”. /Цитат от Протоколите от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г/.

За Васил Левски – личността, която днешните българи избрахме за най-велик сред сънародниците ни за всички времена, ще говорим в предаването „Радио Варна представя”, което започва след новините в 9 ч. на 18 февруари. Събеседник по темата е проф. Иван Стоянов – специалист по българско Възраждане, изследовател на делото и живота на Дякона, председател на Фондация „Васил Левски”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 24 март 2017 г. със Сияна Спиридонова

Над 2000 фиданки от дъбове ще бъдат засадени край Аксаково тази неделя – 26 март. Инициативата е част от първата национална залесителна кампания Пролет`2017. - 12.40 ч. Какво представлява преференциалният вот? Разяснява Мария Тодорова, секретар на Районната избирателна комисия във Варна - 13.40 ч. Дни на отворените врати за кандидат-студенти..

публикувано на 24.03.17 в 11:54

"Новият ден" с Жоро Бекяров, петък, 24 март

В търсене на "Добрата новина" ...или как деца намериха мобилен телефон и го върнаха на собственика му. Среща с тях след новините в 8ч.; Ще има ли и тази година опашка пред Районната избирателна комисия в края на изборния ден? Отговорите търсим след 8.30ч. Първа копка   за частично изграждане  и реконструкция / рехабилитация на..

публикувано на 24.03.17 в 07:53

"На светло" на 23 март 2017 г. с Димитрина Дончева

Как ремонтът на охранителните канали в кв. "Аспарухово" променя градската среда – репортаж в 12.40 часа. Денят на Тракия, който по календар е на   26 март, отбелязохме днес във Варна. Пред арката на Осми Приморски пехотен полк във Варна   бе отслужена заупокойна молитва и се проведе военен ритуал с тържествено поднасяне на венци и цветя. 13.20..

публикувано на 23.03.17 в 12:04

"Новият ден" на 23 март с Габриела Гаврилова

8.15 – В Световния ден на метеоролозите - какво "разказват" облаците? -професионалистът -синоптикът Искрен Куюмджиев, и романтикът- художникът Росен Рашев- Рошпака. 9.15 – 104-тата годишнина от превземането на Одринската крепост ще отбележи Тракийското дружество във Варна. Председателят Румяна Вълчева за героизма на българите, загинали във..

публикувано на 22.03.17 в 21:11

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 март

В предаването днес ще ви разходим до Рибната борса във Варна. Ще разберете какви пресни риби се предлагат в момента, на какви цени са те. Хит на борсата днес са мърмърите. Това са малки морски рачета, които се използват за стръв, но могат да бъдат и доста добро мезе за бира. След това ще говорим и за Фестивала на цацата, който и тази година ще се проведе..

публикувано на 22.03.17 в 13:52

„На Светло” на 22 март, сряда с Атанас Илиев

Международен ден на таксиметровия шофьор, отбелязваме на 22-ри март. Проект "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. "Златни пясъци" представят във Варна. Какви са стъпките при   гласуване на парламентарните изборите на 26 март?  Мария Тодорова, секретар на Районната..

публикувано на 22.03.17 в 11:52
Изгрев

НОВИЯТ ДЕН на 22 март със Светлана Вълкова

8.15 – Днес отбелязваме Световния ден на водата. Никога не е късно човек да започне да плува. Така смята дългогодишният треньор по плуване Снежана Пенева - председател на Клуб по плувни спортове „Черно море”. 9.15 – РУО - Варна не разреш ава на НГХНИ „К.Преславски” прием в професионална паралелка със специалности „Български..

публикувано на 22.03.17 в 05:50