"Радио Варна представя" Васил Левски – личността, която избрахме за най-велик сред сънародниците ни

| обновено на 18.02.17 в 09:18

Всяка нация има своите гении - в историята, в изкуството или науката. Германия си има Айнщайн; Италия – Леонардо и Гарибалди, Хърватия - Никола Тесла, Унгария – Петьофи, Русия – Менделеев, Толстой, Пушкин... Безспорни и неукорими личности. В нашата си България също ги имаме. И нашите безспорни и неукорими - с написаното, построеното, с работата си по народното дело. Малко ориенталски, по моему, обаче или искаме да ги канонизираме и извадим от извънчовешките им измерения, или обратното – склонни сме да ги корим, че са човеци...

За днешния 18 февруари историята казва, че преди 144 години геният ни Васил Левски го увесили на бесилото. Гений безспорен, обичан, легендарен, близък до нас дори с малките си човешки желания, но недостижим в честността си към народа, за когото работеше, но и за когото каза: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.”. /Цитат от Протоколите от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г/.

За Васил Левски – личността, която днешните българи избрахме за най-велик сред сънародниците ни за всички времена, ще говорим в предаването „Радио Варна представя”, което започва след новините в 9 ч. на 18 февруари. Събеседник по темата е проф. Иван Стоянов – специалист по българско Възраждане, изследовател на делото и живота на Дякона, председател на Фондация „Васил Левски”.ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 23 ноември 2017 г. със Сияна Спиридонова

Новата система за купуване на електронни билети за автобусна линия номер 10 във Варна днес стартира пилотно. Как работи тя и ще ни излиза ли по-евтино пътуването? - 14.15 ч. Ще промени ли софтуерът начина, по който функционира икономиката и къде сме ние. Отговорът на този въпрос дава международна конференция за дигиталната трансформация..

публикувано на 23.11.17 в 13:44

"Новият ден" на 23 ноември 2017 г. с Димитрина Дончева

Влизаме в сутрешния трафик на Варна, за да ви кажем къде е най-натоварено движението и да разберем колко трае търпението на шофьорите. Започва продажбата на първите в историята електронни билети за пътуване в градския транспорт на Варна. Пробно  това ще се случи само по линия № 10, засега. Ще стартира ли успешно системата? Кой   отрасъл от бизнеса е..

публикувано на 22.11.17 в 18:43

"POST FACTUM" на 22 ноември с Емилия Николова и Жоро Бекяров

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. Каква е дистанцията между двете основни политически партии ГЕРБ и БСП осем месеца след изборите? Кой е най-харесваният политик у нас? Какви са очакванията на българите за развитието на страната ни? Данните от представителното проучване на Агенция „Тренд” коментираме с Димитър Ганев. Докъде ще доведат..

публикувано на 22.11.17 в 16:49

”На светло” на 22 ноември с Мариела Димитрова

Новите възможностите за ранно откриване по време на бременността на тежки генетични заболявания чрез използването на съвременни неинвазивни ДНК тестове. Представянето в Медицински университет-Варна събра учени и пациенти, които споделиха своя опит. Репортаж в 14.15 часа. В ход е конкурсът на Радио Варна за зимна детска рисунка на тема „Подаръци ще..

публикувано на 22.11.17 в 11:10

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 ноември

Около 100 рибари от Царево, Приморско и Китен ще протестират символично на Никулден. Причината е отнети лицензи за стопански риболов. Рибарите в Китен и Царево вече са изпратили декларация до Министерството на земеделието и храните, както и до всички компетентни институции. В нея те предлагат българското законодателство по отношение на..

публикувано на 22.11.17 в 09:32

"Новият ден" на 22 ноември с Доротея Николова

Тази вечер в големия артсалон на Радио Варна откриваме изложба с рисувана коприна, дело на деца художници от Варна, Габрово, Севлиево и Трявна. Голяма част от творбите ще могат да се откупят. Каузата, зад която застават малките художници и Ива Пенчева е тази на "пеперудените" деца на България. Събраните средства ще бъдат предоставени..

публикувано на 22.11.17 в 05:57

"Post factum" с Емилия Николова и Жоро Бекяров

Радио Poster в пет минути. Защо българите водят в класацията по полови стереотипи и прави ли ги това сексисти? Вписваме ли се в новите тенденции на отношенията мъже- жени в контекста на сексуалните обвинения през последните седмици? Що е то „червена мишка” и защо министър на отбраната я споменава? Продължаваме да следим темата за..

публикувано на 21.11.17 в 16:57