Награда в категория „Развитие на културния туризъм" за Двореца в Балчик

Двореца в Балчик
Снимка: И. Гъделева

Директорът на Двореца в Балчик Жени Михайлова бе отличена с награда на сп. „Туризъм и отдих“ в категорията „Иновация в културния туризъм“. Това се случи по време на 34-тата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО. За последните четири години ръстът на приходите за Държавен културен институт „Двореца” в Балчик е 70 процента, а само за 2016-а спрямо предходната е около 30 на сто, сочат финансовите резултати. На първо място по посещаемост са румънците и българите, следват руснаците, гостите от Германия, Франция и Швеция. „Отличието е за всичко, което правим – за въведените миналата година еле­к­т­ро­нни ек­с­кур­зо­води на пет ези­ка, за функциониращите ро­бо­ти – съ­о­ръ­же­ния за хо­ра­та с ув­ре­ж­да­ния, ко­и­то осигуряват достъп. През тази година ще бъдат поставени на двете изходни точки в комплекса апликации, които ще дават информация за обектите чрез мобилните устройства. Признанието се дава и за многообразния и разширяващ се културен календар всяка година, уточни директорът на културния център Жени Михайлова. Сезонът тази година стартира през април с фотоизложба на историческите дадености в Двореца, която ще бъде представена в Бъл­гар­с­кия култу­рен цен­тър в словашката столица Братислава, автори са Ру­мя­на Те­не­ва и Ясен Ка­зан­джи­ев. Същия месец ще го­с­ту­ва в Белия град плевенската галерия с ек­с­по­зи­ция, по­с­ве­те­на на художника Илия Бе­ш­ков. На от­к­ри­та сце­на „Дво­ре­ца” ще бъ­де да­ден старт на пи­ло­т­но­то из­да­ние на ме­ж­ду­на­ро­д­но из­ло­же­ние „Ве­ли­к­ден­с­ка сце­на на из­ку­с­т­ва­та”. През но­вия се­зон про­дъл­жа­ва про­е­к­тът за представяне на спектакли на от­к­ри­та сце­на край морето в пар­т­ньор­с­т­во с Вар­нен­с­ка­та опе­ра. Про­дъл­жа­ва­ и на­сър­ча­ването на ди­а­ло­га ме­ж­ду ев­ро­пей­с­ки­те кул­ту­ри чрез програмата „Ера­зъм +”. Ще се проведат традиционните фестивали и пленери. print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Симеонова

Ученичка от I EГ е лауреат на националната олимпиада по български език и литература

Единайсетокласничка от Първа езикова гимназия във Варна спечели 1-во място на националната олимпиада по Български език и литература. Варненката изкара най-висок резултат в надпревара с най-добрите 40 ученици от цялата страна. Олимпиадата по български език и литература се организира от Министерството на образованието и науката...

публикувано на 29.04.17 в 09:55

Набират се доброволци за организацията на Маратон Варна

Набират се доброволци за организацията на Маратон Варна, който ще се проведе на 7-ми май. Желаещите, могат да се запишат до 1-ви май чрез попълване на анкета на: http://marathonvarna42km.com/stani-dobrovolec/ Необходими са около 130-150 доброволци за обезпечаване на трасето – опъване на ленти, насочване на хора към пунктовете за пресичане на..

публикувано на 29.04.17 в 08:53

До 2 май местните данъци се плащат с 5% отстъпка

До 2 май включително предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка, припомнят от дирекция „Местни данъци  и такси“ към Община Варна. Няма промяна в размера на налозите за граждани от миналата година. Без отстъпката плащането става на две равни вноски:..

публикувано на 29.04.17 в 08:45
Варна

Спират движението на автомобили край Катедралата заради Варненския карнавал

Таксиметровата стоянка пред Катедралния храм във Варна ще бъде освободена от автомобили до 21.00 ч. днес. Причината е провеждането на Пролетния варненски карнавал. От 12.00 ч. до приключване на мероприятието около 16.00 ч. ще бъде преустановено движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Мария Луиза” – в частта от..

обновено на 29.04.17 в 08:31

Атрактивна програма отбелязва 100-годишнината на Българската военноморска авиация

Българската военноморска авиация празнува 100 години от своето създаване. Юбилеят ще бъде отбелязан днес с атрактивна въздушна демонстрация. На 1 май 2017 г., се навършват 100 години от създаването на българската военноморската авиация. По случай юбилея на Морската вертолетна авиобаза „Чайка” днес ще се проведат следните мероприятията:..

обновено на 29.04.17 в 08:31

Над 800 участници от цялата страна ще се включат във Варненския карнавал

Над 800 участници от цялата страна ще се включат в третото издание на пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – "Варненски фестивал" 2017. Заявка за участие са подали и кукерски групи от областите Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Перник и над 20 майстори-занаятчии. Празникът започва днес в 13.00..

публикувано на 29.04.17 в 07:48

Пускат фонтана на площад „Независимост“

Най-големият фонтан във Варна на площад „Независимост“ се очаква да заработи от 1-ви май. В момента текат тестове на съоръжението. Водната атракция изстрелва стълб с височина до 41 метра, разполага с над 2000 цветови комбинации, а 180 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи.  От същата дата поетапно ще започнат да..

публикувано на 29.04.17 в 07:39