Нарушения в 112 общински наредби за прием в детските градини

Върховната административна прокуратура откри нарушения в 112 общински наредби, свързани с приема в детските градини. Сред нарушенията е изискването родителите да удостоверят със специален документ, че нямат задължения към общината. Документът за липса на финансови задължения е в противоречие със Закона за местните данъци и такси, уточняват от прокуратурата. Оттам определят като неправомерна изискваната от родителите декларация, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище. Нарушение на принципа за равнопоставеност и недискриминация е предоставянето на предимство на деца заради професията на родителите им.

От Върховната административна прокуратурата са установили и неспазване на изискването - в едномесечен срок от влизане в сила на Закона за предучилищното и училищно образование, в специална наредба общинските съвети да регламентират условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини. Тъй като такива наредби липсват в редица общини, започва проверка за наличието й на територията на цялата страна и в случай на липса - ще бъдат предприети конкретни действия, предупреждават от държавното обвинение. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

15 вируса ще ни атакуват през октомври

С идването на есента цели 15 вируса ще ни атакуват през октомври. Със застудяването на времето идва и нов щам на грипа „Мичиган”. Той е изолиран преди 2 години и е роднина на познатия у нас вирус „Калифорния”, съобщи за Нова телевизия директорът на центъра за заразни болести- професор Тодор Кантарджиев. Боледуването продължава 2 седмици и е..

публикувано на 23.09.17 в 17:10

Земетресение край ядрен полигон в Северна Корея

Земетресение с магнитуд от 3,4 по Рихтер беше регистрирано в близост до полигон за ядрени изпитания в севернокорейската провинция Северен Хамгьон. Инцидентът е станал в събота.От Китайския сеизмологичен център съобщиха, че също са регистрирали труса, причина за който би могъл да е ядрен взрив. Властите в Пекин смятат така, тъй като епицентърът е бил..

публикувано на 23.09.17 в 15:26
Юлиан Ревалски

По-висок бюджет за БАН прогнозира академик Юлиан Ревалски

През следващата година бюджетът на Българската академия на науките ще бъде повишен, заради увеличението на минималната работна заплата, но необходимите средства са около 100 милиона лева и се надявам те да бъдат отпуснати - това заяви във Варна академик Юлиан Ревалски - председател на БАН. Той допълни, че приемането на националната стратегия за..

публикувано на 23.09.17 в 14:20

В Китай дискутират потенциала за развитие на черноморските пристанища

Потенциалът за развитие на черноморските пристанища беше сред акцентите при посещението на делегация на ГЕРБ в китайския град Сямън, съобщава пресслужбата на партията. Българската делегация е ръководена от народния представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев. Той е на посещение в азиатската държава..

публикувано на 23.09.17 в 13:26

293 са жертвите след земетресението в Мексико

Повече от 293-ма души за загиналите по последни данни в резултат на мощното земетресение, което разтърси Мексико във вторник. Спасителната акция продължава, като се очаква броят на жертвите да нарасне още. БГНЕС припомня, че във вторник Националната сеизмологична служба на Мексико обяви, че в страната е бил регистриран трус със сила 7,1 по..

публикувано на 23.09.17 в 10:32

Президентът на Румъния отменя посещение в Украйна заради закона за езика

Президенът на Румъния е отменил посещение в Украйна, планирано за следващия месец, протестирайки срещу закона, който според критиците би нарушил правата на етническите малцинства в бившата съветска република, съобщава "Асошиейтед прес". В изявление по-рано днес в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН, румънският президент Клаус..

публикувано на 22.09.17 в 18:23

Шагал в града на свободния дух

    Ако нямате планове за почивните дни, ето защо си струва да се разходите до Русе. 150 литографии на Шагал представя изложба в Голямата художествена галерия в Русе. Експозицията е посветена на 130-ата годишнина от рождението на един от най-значимите художници на 20-и век. Тя ще бъде показана само в Русе. Мойше Захарович Шагалов. Това е..

публикувано на 22.09.17 в 16:16