Нарушения в 112 общински наредби за прием в детските градини

Върховната административна прокуратура откри нарушения в 112 общински наредби, свързани с приема в детските градини. Сред нарушенията е изискването родителите да удостоверят със специален документ, че нямат задължения към общината. Документът за липса на финансови задължения е в противоречие със Закона за местните данъци и такси, уточняват от прокуратурата. Оттам определят като неправомерна изискваната от родителите декларация, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище. Нарушение на принципа за равнопоставеност и недискриминация е предоставянето на предимство на деца заради професията на родителите им.

От Върховната административна прокуратурата са установили и неспазване на изискването - в едномесечен срок от влизане в сила на Закона за предучилищното и училищно образование, в специална наредба общинските съвети да регламентират условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини. Тъй като такива наредби липсват в редица общини, започва проверка за наличието й на територията на цялата страна и в случай на липса - ще бъдат предприети конкретни действия, предупреждават от държавното обвинение. 


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха граничен полицай за трафик на мигранти

Граничен полицай е арестуван за трафик на хора през "Летище София" при акция на МВР и ДАНС. Граничарят е бил член на разбита група за трафик на хора. Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди за ареста на граничния полицай. Той уточни, че е задържан и организаторът на групата, който е чужденец. По думите му може да има и още арестувани..

публикувано на 26.05.17 в 10:13

Учени откриха нов пласт тевтонски плочи

Учени твърдят, че са открили възможен нов пласт тектонски плочи в земната мантия, който би могъл да обясни мистериозна серия от земетресения в Тихия океан, съобщава британският в. „Гардиън“. В продължение на повече от половин век учените знаят, че континентите се движат по повърхността на нашата..

публикувано на 26.05.17 в 06:47

Индия стана най-многолюдната страна

Индия вече е надминала по численост населението на Китай и е най-многолюдната страна в света. Това се посочва в проучване, проведено от китайския демограф И Фусян, който сега работи в Уискънсинския университет в Медисън (САЩ). По данните, които той привежда и които цитира телевизия NDTV, китайските..

публикувано на 26.05.17 в 06:43

Президентът на среща с папата

Президентът Румен Радав ще направи днес посещението във Ватикана, където ще бъде приет от негово светейшество папа Франциск. Срещата „на четири очи“ между двамата е в 10 часа местно време. Българсикият президент ще бъде приет и от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. След това..

публикувано на 26.05.17 в 06:33

Матурата по чужди езици е днес

На 26 май, в 7.15 часа, в Министерството на образованието и науката представител на медиите ще изтегли изпитния вариант за държавен зрелостен изпит по желание за зрелостниците. Вариантът ще важи за изпитите по английски, немски, френски, испански, италиански и руски език. Матурата по немски,..

публикувано на 26.05.17 в 06:29

Шестима министри на контрол в НС

Последният работен ден от тази седмица е посветен изцяло на парламентарен контрол. Депутатите ще препитат в Народното събрание общо шестима министри от кабинета, предава репортер на БГНЕС. Пръв на трибуната ще се качи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, към когото има само един въпрос,..

публикувано на 26.05.17 в 06:28

Сагата "STAR WARS" навърши 40 години

През 1977 г. никой не бе чувал за лазерен меч и не се обръщаше към непознати с думите „Нека Силата е с нас“, предаде Франс прес. Нещата обаче бяха на път да се променят. Предстоеше да се появи по екраните третият филм на младия 33-годишен режисьор Джордж Лукас – за борбата между доброто и злото. 40 години по-късно „Междузвездни войни“ е..

публикувано на 25.05.17 в 15:09