"Булгартрансгаз" ще получи 920 000 евро от ЕК за предпроектното проучване на хъб "Балкан"

Снимка: БГНЕС

"Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от Европейската комисия за предпроектното проучване на проекта за газово разпределителния център "Балкан". От компанията съобщават, че това е половината от предвижданата обща стойност. Европейски пари ще бъдат отпуснати и за модернизация на газопреносната мрежа.

Идеята е в района на Варна да бъде изграден газов хъб, в който да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране. В същото време се очаква в тази точка да се организира и пазар на синьо гориво, където всеки участник би могъл да извършва сделки. 
Освен за предпроектното проучване за газоразпределителния център Европейската комисия ще предостави съфинансиране и за дейности по проекта "Рехабилитация и модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система", което се отнася до Северния полупръстен на националната мрежа. Отпуснатите европейски средства ще са до 182 000 евро.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерткан Ибрямов е временният кмет на Вълчи дол

Общинският съвет в община Вълчи дол избра на свое извънредно заседание временно изпълняващ длъжността „кмет на общината”. Постът заема досегашният заместник-кмет Мерткан Ибрямов. Той е роден на 14.11.1980 година. Има магистърска степен по „Право” от Технически университет - Варна. Мерткан Аптулов Ибрямов е заместник-кмет на община Вълчи дол от 2004 до..

публикувано на 23.05.17 в 17:23

Абитуриенти дефилираха на паркинг във Варна

Абитуриенти от варненската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" се събраха на паркинг пред хипермаркет в морската столица. Завършващите ученици използваха широкото пространство, за да могат да се видят всички с лъскавите лимузини и тоалети преди бала.

публикувано на 23.05.17 в 17:15

Съдебните палати във Варна подновиха работа

Вече са отворени и двете съдебни палати във Варна. Те бяха проверени от Областната дирекция на МВР след сигнал за поставени взривни устройства. При проверката не са установени опасни вещества и предмети. Дейността в съдебните институции е подновена.

публикувано на 23.05.17 в 16:45

Пишещата машина на Славейков и мастилницата на Алеко Константинов показва Литературният музей в Добрич

Националният литературен музей представя в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич своята изложба „Литература и памет“ , събрала най-ценни експонати от фондовете на музея. Посетителите ще видят знакови експонати – сребърната лира от музея на Иван Вазов, пишещата машина на Пенчо Славейков, мастилницата на Алеко Константинов, възстановка на част от..

публикувано на 23.05.17 в 16:39

Наказаха с пробация трима мъже за кражба на зеленчуци

Районен съд - Балчик наложи наказание „пробация“ за срок от 8 месеца на трима мъже от село Тригорци за кражба на земеделска продукция от съседното село Гурково. Подсъдимите (Радомир Ил. - на 29 години, Румен Р. - на 37 години и Митко Хр.- на 42 години), ще търпят две пробационни мерки – „задължителна регистрация по настоящ адрес“ с..

публикувано на 23.05.17 в 16:33

Промени в движението и градския транспорт във Варна по повод 24 май

Във връзка с празничното шествие на 24-ти май - Ден на българската просвета и култура, от 10ч. до приключване на мероприятието (около 12:30 ч.) ще се преустанови движението на пътно-транспортни средства на площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев” – от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”; бул. „Владислав..

публикувано на 23.05.17 в 16:10

Тържествено заседание на Общински съвет - Балчик утре

Тържествено ще заседава от 10,00 часа Общински съвет на празничния 24 май за Балчик, в централното читалище. Ще бъдат взети решения по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост за награждаване на учителите и учениците на годината, абитуриентите отличници, както и финансово подпомагане на дванадесетокласници от..

публикувано на 23.05.17 в 16:04