"Булгартрансгаз" ще получи 920 000 евро от ЕК за предпроектното проучване на хъб "Балкан"

Снимка: БГНЕС

"Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от Европейската комисия за предпроектното проучване на проекта за газово разпределителния център "Балкан". От компанията съобщават, че това е половината от предвижданата обща стойност. Европейски пари ще бъдат отпуснати и за модернизация на газопреносната мрежа.

Идеята е в района на Варна да бъде изграден газов хъб, в който да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране. В същото време се очаква в тази точка да се организира и пазар на синьо гориво, където всеки участник би могъл да извършва сделки. 
Освен за предпроектното проучване за газоразпределителния център Европейската комисия ще предостави съфинансиране и за дейности по проекта "Рехабилитация и модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система", което се отнася до Северния полупръстен на националната мрежа. Отпуснатите европейски средства ще са до 182 000 евро.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-Добрич с декларация против добива на газ в Добруджа

Да не се предприемат последващи стъпки, преди да се гарантират животът, здравето и поминъкът на добруджанци. За това  настояват в декларация добричките депутати от ГЕРБ  Даниела Димитрова и Пламен Манушев и партийната структура в Добрич  във връзка с инвестиционното предложение за проучване и добив на природен газ на територията на областта. „Ще..

публикувано на 21.10.17 в 17:35

Слабо понижение на температурите утре

Ще преобладава ясно и слънчево време. По-значителна предимно висока облачност ще има следобед. В началото на нощта ще духа слаб югозападен вятър, който до сутринта ще се обърне от север-северозапад и по Черноморието ще се усили до умерен, утре постепенно ще се обърне от изток. Минимални температури между 7 и 12 градуса, по Черноморието до 15,..

публикувано на 21.10.17 в 16:23

Ректори поискаха мораториум

Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на  висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Ще се..

публикувано на 21.10.17 в 15:25
Минералните бани в Провадия

Филчо Филев: Има интерес от фирми да бутилират минерална вода в Провадия

Община Провадия подготвя процедура за даване на концесия на минералния извор. Има интерес от фирми да бутилират водата и да я продават. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна кметът на Провадия Филчо Филев. "От тези 2 литра в секунда, на които общината има право, може да се бутилират около 1 л и 200 мл. Останалите 800 милилитра ще бъдат..

публикувано на 21.10.17 в 13:23
Галинка Павлова

Д-р Галинка Павлова: Отново може да има протести на лекари заради бюджета на НЗОК

Отново ще има протести на медици, ако в бюджета на НЗОК за 2018-та година не се увеличат средствата за общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ. Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Според нея в бюджета на Здравната каса отново са предвидени..

публикувано на 21.10.17 в 13:00
Иван Бъчваров

Бургаските пожарникари - без ботуши

Началникът на бургаската пожарна Николай Николаев поиска финансова помощ от общината. На прага на зимата се оказва, че огнеборците ни нямат ботуши, с които да работят при тежки метеорологични условия. Писмото му ще бъде разгледано на редовното заседание на Общински съвет - Бургас през следващата седмица.  Исканата от пожарната сума е 6 400 лева. Пари,..

публикувано на 21.10.17 в 12:50

Благотворителен концерт набира средства за детската онкохематология към УМБАЛ „Св. Марина“

 В зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна, от 18.30 ч. варненци ще имат възможността да подкрепят децата с тежки диагнози.  УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е една от трите специализирани клиники в България за диагноза, лечение и проследяване на деца с хематологични и онкологични заболявания в няколко направления. Събирането на средства си поставя..

публикувано на 21.10.17 в 10:35