Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития по повод 144 години от гибелта на Васил Левски

| обновено на 19.02.17 в 07:56

Навършиха се 144 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола. На 19 февруари коленичим и свеждаме глави пред неговото дело в почти всички градоеве в страната. Поклонението  във Варна започва в 10 часа на барелефа на Апостола на ъгъла на бул.”Васил Левски” и бул.”Осми приморски полк”, в 11  пред паметника на Левски в Морската градина с вонен ритуал и заупокойна молитва започва и общоградското поклонение .Съорганизатори са Военноморски сили, Варненска и Великопреславска митрополия, Народно читалище ”Васил Левски 1945”.

В Добрич паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена с панихида от 10 и 30-сет в храма „Свети Георги”. След това пред Паметника на Васил Левски, издигнат в градинката пред храма, ще се състои общоградско поклонение и полагане на цветя. Деца от театралната студия „Зорница” към читалище „Й.Йовков” с ръководител Ема Георгиева, ще представят поетична композиция за Левски. Слово за делото и безсмъртния подвиг на бележития българин ще изнесе Надежда Иванова, уредник в отдел „Възраждане” при Регионалния исторически музей.

В Бургас също ще сведат глави в памет на Васил Левски .  От 11:30 часапред паметника в Приморски парк ще бъде отслужена заупокойна молитва и признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя. Веднага след това, от 12.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Георги Баев", ще бъде излъчен документалният филм "Левски пред съда на Портата и историята".

Възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на цветя и венци по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола ще има и в родното му място- Карлово. Съгражданите му ще почетат паметта и на неговата майка - Гина Кунчева.

Специализирани беседи за живота и делото на Васил Левски с вход свободен организират Музей "Васил Левски" в Архитектурно-историческия резерват "Вароша" - Ловеч, и Къкринско ханче, с. Къкрина.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на таксиметров автомобил..

публикувано на 18.04.24 в 10:07
Пропадане по ул.

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се обраузваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул.Владислав Варненчик в посока към летището, по бул.Васил Левски (от РЗИ до бул.Осми приморски полк) , по..

публикувано на 18.04.24 в 08:51

Катастрофа затруднява движението по пътя Добрич - Варна

Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътно произшествие.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Варна - Аксаково - Кичево - Долище - Новаково - Добрич. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

публикувано на 18.04.24 в 08:33

От днес се възстановява автобусна спирка "ЖП гара-3" във Варна

Днес ще бъде възстановено обслужването на автобусна спирка "ЖП гара-3" на пл. "Славейков" от автобусни линии 17 А, 20 и 39.  От понеделник, 22-ри април,  ще бъде възстановено обслужването на тролейбусни линии 82 и 83 от и до ЖП гара Варна. Информацията е на "Градски транспорт" - Варна.

публикувано на 18.04.24 в 08:19

Адресите без ток днес

Планови прекъсвания на територията на област Варна в четвъртък, 18.04.2024 г.: На 18.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Генерал Колев, ул...

публикувано на 18.04.24 в 05:57

Валежите ще започнат да спират следобед

Днес облачността ще е по-често значителна с валежи от дъжд. Възможни са гръмотевици. Около и след обяд валежите ще отслабнат и на много места ще спрат. Ще духа умерен, в Дунавската равнина временно поривист северозападен вятър. Максимални температури между 12° и 17°, за Варна около 15°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода..

публикувано на 18.04.24 в 05:54

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36