Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и сладките, а за финал ще получим и рецепта за лесни бонбони от кексово тесто.

„Напоследък много популярни стават голите торти, така наречените голи торти, които са без захарно покритие и са залети само с шоколад, който може да бъде цветен или не. Може да са само от крем или блат. Много ефектни стават, много са популярни. И цветя- захарни цветя, те са за сватбения сезон актуални. При децата няма някаква нова, иновативна ... те искат да е шаренко, да има фигурки”.

И тенденцията върви спрямо филмите, които гледат.

„Абсолютно! Имам познати, които вече категорично отказват „Замръзналото кралство”.

Питам за бутиковите торти, но вече все по-популярни стават и малките сладкиши, които съпътстват една голяма торта, особено в детските градини, където трябва да занесеш нещо и тези малки сладкиши са добавка към голямата торта и са много хубаво украсени направени с едни бухнали теста. Много, много красиви са. При тях има ли нещо ново и тенденциозно?

„Напоследък много популярни са декорираните бисквитки за почерпка в училища, градини - кейк попс- така нареченият кекс на клечка, което в същността си е пак вид тесто – кексово, тортено, смляно с масълце и маскарпоне, направено от топчета и потопено в бял шоколад. Те са много популярни и децата много ги харесват и това според мен, кейк попс-овете са актуални за градини и училища”.

Можем ли да получим една такава рецепта за кейк попс от хоби декоратор?

„Може, разбира се! Моята рецепта, която използвам е от ванилов блат с портокалови кори. Само да вметна за портокаловите кори, че е хубаво да са от био-магазин, тъй като са много третирани портокалите. Съответно, това което аз правя, ще ви кажа половинката дозата, тъй като от нея излизат около 20-сет попс-чета. Трябват ви:

Едно яйце,1/3- чашка кисело мляко, един пръст олио, 2-3 чаша захар и кората на един портокал и 2/3-ти чаена чаша брашно (високите чаши за чай). Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, след което киселото мляко. Настъргва се портокаловата кора и се пече във фурна с вентилатор за около 40-сет минути на 170-сет градуса. Оставя се да изстине напълно и въпросното тесто се смила в блендер или се натрошава на ръка с малко крема сирене и масло. Оставя се на стайна температура, с ванилийка. След което се омесва мокро тесто, от което се правят топченца. Тези топченца изкарват няколко часа в хладилника, за да се стегнат. Слагат им се едни пръчици и ги потапяте в бял шоколад и това са кейк попс-овете”.

Надяваме се да Ви е било вкусно, ако искате да чуете интервюто – в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05