Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия иска затваряне на границите от България до Унгария

Снимка: БГНЕС

Искаме да затворим границите между България и Унгария, защото по Балканския маршрут продължават да пристигат твърде много хора. Това каза австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил и съобщи, че вече се изработва план за действие.

Доскоцил поясни, че неговата страна възнамерява заедно с няколко средно - и източноевропейски държави като Полша, Унгария, България и Чехия да вземе допълнителни мерки за укрепване на граничния контрол. За тази цел до края на април ще бъде изработен план за действие. Вече е ясно обаче, че изброените държави искат да затворят границите между България и Унгария, казва Доскоцил и добавя: „Там (в България - бел.ред.) все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция”.

Точно преди една година беше затворен така нареченият Балкански маршрут, в резултат от което числеността на бежанците в балканските страни и в Средна Европа рязко намаля. Днес обаче Доскоцил смята, че все още много бежанци и мигранти минават през тези граници. „Балканският маршрут не е затворен”, казва той пред „Билдцайтунг”. „Ако сравняваме положението с 2015 година, ние, разбира се, можем да се поздравим с успех, защото беше прекратено безконтролното придвижване”, обяснява министърът, но добавя, че не е постигнато нищо повече от това.

Доскоцил подчертава, че 2015 е била кризисна година и поради това не бива да се взима като единица мярка: „Ако сравним с годините преди това, става ясно, че средният брой (бежанци и мигранти - бел.ред.) днес е доста по-висок и върви към удвояване”, казва министърът и посочва, че от 2007 до 2013 в Австрия ежегодно са подавани средно по около 14 400 молби за политическо убежище. Днес обаче тази бройка е доста по-висока, отбелязва Доскоцил и се позовава на статистиката: въпреки затварянето на Балканския маршрут преди година, през 2016 в Австрия са влезли 42 000 бежанци, като 36 000 от тях са подали молба за убежище. Само през първите пет седмици от тази година в страната са регистрирани 3000 новопристигнали и 2000 молби за убежище, а 75% от тези мигранти са дошли именно по Балканския маршрут.

Словенското правителство също предупреждава за надигаща се нова бежанска вълна на Балканите. „По Балканския маршрут отново има огромен бежански натиск”, казва Бостян Шефич, заместник-министър на вътрешните работи, който отговаря за граничния контрол и бежанците. Според него "изобщо не може да се твърди, че целият този маршрут е затворен. Там все още се движат прекалено много хора”.

Заместник-министърът твърди, че в няколко страни на Балканите продължава да има висока концентрация на мигранти. Шефич припомня, че само в Гърция са заклещени 60 000 бежанци, а в Турция - два милиона и половина. „И почти всички искат да дойдат в ЕС”, предупреждава Шефич.

Според него ЕС ще се изправи пред огромно предизвикателство, ако се появят „проблеми около прилагането на споразумението с Турция за бежанците”. Към списъка Шефич изрично добавя Сърбия и България, където, според него, имало много чакащи бежанци. В момента времето още е такова, че много от тези хора се въздържат да продължат пътя си на запад, но положението ще се промени, когато дойде пролетта, посочва заместник-министърът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат. Напълно ви..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15