Преподавател по изкуства: "Поставям удоволствието на първо място"

Арт салон Радио Варна
Снимка: Радио Варна

Арт салонът  на Радио Варна показва картини на млади таланти по програмата Криле за начало. Да края на седмицата може да се видят произведенията, създадени под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Румена Пенчева. С други свои ученици тя ще подреди отново  изложба в Арт салона на Радио Варна следваща седмица. Габриела Гаврилова разговаря с Румена Пенчева за проблемите при преподаване на изобразителното изкуство и защо е полезно да има повече часове в училище. Началото - за възможността деца да показват творчеството си в  залите на Радио Варна.

По „Криле за начало” сме. По тази прекрасна програма давате възможност на децата да се изявяват в една  прекрасна зала при много добри условия. Моите ученици правят ежегодно изложба във вашата зала, участваме ежегодно в много конкурси, печелили сме награди, но преди всичко  е удоволствието да се занимаваш с изкуство, така разбирам аз нещата и на това уча и децата.

Какво най-често рисуват децата?

Започваме с живопис, с материали, с които те са свикнали от детската градина и училище. След това започвам да внасям едни по-професионални за един художник материали. Работим с темперни бои, работим с акрилни бои, правим смесена техника. Правим пана с гипс , различни пластики от глина, пясък, цимент, всякакви материали, включваме и природни материали.

Не са достатъчни само часовете в училище?

Не са достатъчно.  Особено в тези класове, където има по един час седмично единия срок.

Кой клас е това?

Четвърти клас,  шести клас, седми клас. Един срок – 1 час седмично, другия 2 часа. За два часа може да се завърши една рисунка, но за един час е абсолютно невъзможно.

Вие преподавате в училище?

Да, в училище  „Ангел Кънчев”  във Варна.

Новият закон за образование, който влезе в сила от тази учебна година, предвижда ли повече часове за изобразително изкуство?

По новия закон мога да кажа само за 5 клас, тъй като тази година аз преподавам в 5 клас тази година  . По новия закон са по 2 часа и първия, и втория срок, което е добре, така че няма промяна.Децата обичат да рисуват  и с това са се съобразили в министерството. Засега аз нямам яснота в останалите възрастови групи как се изучава изобразителното изкуство.

Цялото интервю с Румена Пенчева чуйте в звуковия файл:


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариян Желев: Българската душа познава много измерения

Мариян Желев е писател, автор на 6 книги, а само преди дни представи първия си филм в Радио Варна. Какво е 24 май за  Вас? Малко странно може да звучи, но на такъв голям празник като 24 май, на мен ми се мълчи. На мен ми се остава някъде на тихо. На такъв ден човек трябва да остане сам и да осмисли какво му се е случило благодарение на..

обновено на 24.05.17 в 15:43
Таисия Фьодоровна-Лазарова, в ляво

Учителят Таисия Фьодоровна-Лазарова: Родители, които се вълнуват какво формира детето им, имат успешно дете!

На 24-ти май представяме г-жа Таисия Фьодоровна-Лазарова, част от руската диаспора във Варна, живее тук от 53 г. Днес е пенсионер, но поколения ученици от Руското училище ”Александър Сергеевич Пушкин” я помнят като своя учител по музика. За Радио Варна тя разказа: От самото начало ние приехме много сериозно нашето пребиваване тук, защото..

публикувано на 24.05.17 в 15:27

Ана Луиза Томпсън, директор бюро ”Европа” на ЮНЕСКО: Имате истински богата култура!

11-я международен фестивал на поезията ”Славянска прегръдка” се провежда във Варна от 22 до 24 май. Домакини на срещите на пишещите и четящи хора са Катедралният храм, Градската художествена галерия, Икономическия университет, общината и Генералното консулство на Рузия и ОНД. Специален гост на ”Славянска прегръдка” бе Ана Луиза Томпсън – директор..

публикувано на 24.05.17 в 14:36

Опазването на българския език отвъд океана - мисия възможна

Годините на преход провокираха мнозина българи да търсят по-добро бъдеще за себе си и за своите деца в чужбина.   Последните 20 години тази тенденция не спира. От 2000-та година варненците семейство Шейтанови са в САЩ, преди това са живели и в Португалия. Дъщеря им Мира винаги се връща към своите корени и брега край морето при любимия град..

публикувано на 24.05.17 в 12:12

Първи кадри на „Роза Дамасцена” излъчиха в Балчик

Мария Лалева и част от екипа на филма „Роза Дамасцена“ поставиха финала на Майския литературен маратон в Балчик, организиран от литературен клуб „Йордан Кръчмаров” при читалище „Паисий Хилендарски”. Присъстващите на литературната вечер на 22 май имаха възможността първи в цяла България да гледат част от филма „Роза Дамасцена”, чийто сценарист и..

публикувано на 24.05.17 в 16:10

Куражът на 80 години сам с яхта да обиколиш света

„Създавайки яхтите си сме умували всеки детайл, как да го направим, с какви материали, как да ги намерим, от къде. Беше много трудна задача навремето. Важното е, че   накрая се получи добър резултат. Първите лодки направени от мен не бяха сполучливи. Трудности много. Нямаш познанията. Нямаш умения. Постепенно качеството се подобряваше. Моят..

публикувано на 21.05.17 в 17:27
Валери Симеонов

Валери Симеонов: "Не познавам нито един фашист в България"

" В началото беше безобидно, но след това се осъществи координирана атака срещу нас, която се превърна в политическа кампания ". Така коментира скандала от седмицата вицепремиерът Валери Симеонов снимките на зам. министъра от квотата на Обединените патриоти и последвалото интервю за в. "Сега". Ето какво каза още той за предаването на Радио Варна..

публикувано на 20.05.17 в 12:44