Преподавател по изкуства: "Поставям удоволствието на първо място"

Арт салон Радио Варна
Снимка: Радио Варна

Арт салонът  на Радио Варна показва картини на млади таланти по програмата Криле за начало. Да края на седмицата може да се видят произведенията, създадени под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Румена Пенчева. С други свои ученици тя ще подреди отново  изложба в Арт салона на Радио Варна следваща седмица. Габриела Гаврилова разговаря с Румена Пенчева за проблемите при преподаване на изобразителното изкуство и защо е полезно да има повече часове в училище. Началото - за възможността деца да показват творчеството си в  залите на Радио Варна.

По „Криле за начало” сме. По тази прекрасна програма давате възможност на децата да се изявяват в една  прекрасна зала при много добри условия. Моите ученици правят ежегодно изложба във вашата зала, участваме ежегодно в много конкурси, печелили сме награди, но преди всичко  е удоволствието да се занимаваш с изкуство, така разбирам аз нещата и на това уча и децата.

Какво най-често рисуват децата?

Започваме с живопис, с материали, с които те са свикнали от детската градина и училище. След това започвам да внасям едни по-професионални за един художник материали. Работим с темперни бои, работим с акрилни бои, правим смесена техника. Правим пана с гипс , различни пластики от глина, пясък, цимент, всякакви материали, включваме и природни материали.

Не са достатъчни само часовете в училище?

Не са достатъчно.  Особено в тези класове, където има по един час седмично единия срок.

Кой клас е това?

Четвърти клас,  шести клас, седми клас. Един срок – 1 час седмично, другия 2 часа. За два часа може да се завърши една рисунка, но за един час е абсолютно невъзможно.

Вие преподавате в училище?

Да, в училище  „Ангел Кънчев”  във Варна.

Новият закон за образование, който влезе в сила от тази учебна година, предвижда ли повече часове за изобразително изкуство?

По новия закон мога да кажа само за 5 клас, тъй като тази година аз преподавам в 5 клас тази година  . По новия закон са по 2 часа и първия, и втория срок, което е добре, така че няма промяна.Децата обичат да рисуват  и с това са се съобразили в министерството. Засега аз нямам яснота в останалите възрастови групи как се изучава изобразителното изкуство.

Цялото интервю с Румена Пенчева чуйте в звуковия файл:


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археологическите находки и сградите над тях - какво знаем и не знаем

Стара Варна и модерните нови сгради на фокус. Една история за археологичните находки и сградите над тях. Част от стената на античния Одесос се "показа" при разкопаване за строеж на жилищна сграда на  ул. "Йоан Екзарх" във Варна. Интересна е историята за сградата, която обитаваше адресът, който носи името на видния български книжовник Йоан..

публикувано на 30.03.17 в 08:20

Къде са ни врабчетата?

Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте! („Ние, врабчетата”..

публикувано на 29.03.17 в 18:32

Лего колекционерът Боян Илиев: С въображение можеш да направиш всичко

Качеството или количеството, новите модели или старите? Концепцията за развитие на... една колекция разказва Боян Илиев, страстен колекционер на Лего конструктори. -   На какви теми са конструкторите, които притежавате? -   Аз съм се концентрирал към   пирати, рицари и уестърн. За едно дете, на което..

публикувано на 28.03.17 в 09:29

Вера Стойкова: В кукления театър не обичаме марионетките

Честитим Международния ден на театъра на Вера Стойкова - актрисата и директор на Държавен куклен театър - Варна. Следизборно чуйте мнението й за куклите и кукловодите, за желанията на гражданите и на политиците. С Вера Стойкова разговаря репортерът Даниела Стойнова - Както в кукленият театър, така и в живота, казват за някой - "виж, той е..

публикувано на 27.03.17 в 10:37

Англичанка забременя след програма на д-р Емилова

Много са щастливите майки, които съм срещала в клиниката на д-р Людмила Емилова.   Женевиев де Уйнтър е от Лондон, разговоряме с нея след като приспа малката Индиго-красиво малко момиченце, което се ражда след програма на плодове, чай и мед. Преди 5 години тя и нейният партньор направили програмата заедно. Специалисти в родината им казали,..

публикувано на 27.03.17 в 10:05

Българите биха се прибрали, ако от гласа им зад граница зависи нещо

Много от българите в Испания са обезверени и може би няма да гласуват днес, каза в интервю за радио Варна  Илияна Илиева- Дъбова, председател на българската общност в Тарагона, Испания. Тя е и директор на Неделното училище "Свети седмочисленици" в Реус. Каква е организацията за изборите в Реус? За първа година в Реус, Испания няма разкрита..

публикувано на 26.03.17 в 11:46

Бижуто е най-бързият и лесен начин да покажеш, че се вълнуваш от съвременно изкуство

Само за около седмица над сто изложби посети галеристката на "Арт папийон" Виктория Митева в Мюнхен, по време на изложението TONE VIGELAND. JEWELRY – OBJECT – SCULPTURE. „Толкова се полага на всеки, не е нужно всичко да се гледа, казва Виктория и добавя, че „човешкото око не може да обхване много информация. Изкуството е нещо, което иска..

публикувано на 23.03.17 в 12:06