Почина рок легендата Чък Бери

Снимка: chuckberry.com

На 90-годишна възраст почина американският музикант Чък Бери, съобщи телевизия „Фокс нюз“. Роденият през 1926 година певец и китарист Чък Бери е смятан за един от най-влиятелните изпълнители в историята на рока. През 1986 година той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена според списание "Ролинг стоун", където му бе отредено петото място. Той е също носител на наградата „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

Кончината на американската роклегенда Чък Бери опечали много световни звезди. Те изразяват съболезнования на страниците в социалните мрежи.

„Неговите текстове сияеха над всички останали и представляваха "американската мечта" в друга светлина. Чък, ти беше изключителен и твоята музика винаги ще бъде вътре в нас", написа в Туитър Мик Джагър.

„Почивай в мир. И мир, и любов, Чък Бери, мистър рокендрол“, написа на свой ред Ринго Стар, барабанистът на легендарната група „Бийтълс“.

„Отиде си Чък Бери. Това разби сърцето ми, но 90 години не са зле за рокендрола. „Джони Би Гуд“ навеки“, бе съболезнованието на писателя Стивън Кинг. „Джони Би Гуд“ е заглавието на композиция на Чък Бери.

„Сърцето ми се къса от новината за смъртта на Чък Бери. Той безспорно бе кралят“, написа музикантът Слаш в „Инстаграм“.

Брус Спрингстийн го нарече „най-великият китарист и рокендрол музикант от живялите някога“. Певецът Лени Кравиц публикува на страницата в „Инстаграм“ снимка на младия Бери, като написа следния текст: „Да живее Чък Бери! Никой от нас нямаше да е тук без теб!“

Легендарният американски музикант почина в събота на 90-годишна възраст. Той загуби съзнание в дома си, но точната причина засега не се посочва.

Според списание „Ролинг стоун" песента му "Johnny B. Goode", която е спомената от Стивън Кинг, е най-добрата китарена композиция за всички времена. Чък Бери бе носител на престижната музикална награда „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прилики и разлики между глаголицата и кирилицата

Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ. Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Константин и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за..

публикувано на 24.05.17 в 14:30

Тържествен концерт по случай 24 май в Добрич

Тържествен концерт по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне днес /22 май/ в 18 ч. в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич. Слово за делото на славянските първоучители, Светите братя Кирил и Методий, ще произнесе писателят Владимир Зарев. Празникът ще продължи с церемония за награждаване на 26..

публикувано на 22.05.17 в 13:47

НУИ "Добри Христов" - Варна проведе пленер в Балчик

Ежегоден пленер на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна се проведе в Двореца в Балчик от 19 до 22 май. Традиционната учебно-творческа практика на учениците от осми  клас, специалност "Изящни изкуства" и "Рекламна графика", е част от учебната програма. Водени от техните преподаватели Свилен Георгиев и Васил Пенчев,..

публикувано на 22.05.17 в 13:16

Трети художествен пленер в Балчик на Училището по стъкларство и дизайн от Валашске Мезиржичи - Чехия

За трети пореден път, от 13 до 20 май, Държавен културен институт – културен център „Двореца” в Балчик бе домакин на художествен пленер на Училище по стъкларство и дизайн от чешкия град Валашске Мезиржичи. След взискателен подбор най-добрите възпитаници на училището получават възможност да усъвършенстват своите умения  в Архитектурно -..

публикувано на 22.05.17 в 13:02

Представяне на стихосбирката "Зверобой" в Радио Варна

23 май, вторник, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа Представяне на книгата със стихове на Красимир Симеонов "Зверобой". За автора: Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Автор е на стихосбирките “Видове”..

публикувано на 22.05.17 в 08:30

Млади таланти изнасят концерт в Радио Варна на 21 май

21 май, неделя, Арт салона на Радио Варна, 17.00 часа Годишен концерт на школата по пиано при ЦПЛР-ОДК гр. Варна с ръководител Боряна Шопова. За децата от школата по пиано е много важна тази възможност за изява на сцена, тъй като през учебната 2016-2017 година 20 от тях са новоприетите и правят първите си стъпки в клавирното изкуството, а 5..

обновено на 21.05.17 в 07:37

Премиера на филма "Тюленово- бряг под небето" на 20 май в Радио Варна

На север, много на север, където скалистият бряг е най-упорит и така разрошва облаците, че морето е все неспокойно, Тюленово хвърля въдицата си в най-източната точка на страната ни. За да улови енергията на изгревите. Пък ние, привлечени от силата на вълните, винаги тръгваме натам с надеждата да се заредим. "Тюленово - бряг под небето" е..

публикувано на 20.05.17 в 15:52