Брутен вътрешен продукт = Брутно национално щастие. Дали ...?

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на ООН от 2012 г. Според ООН показателите за щастие са брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, личната свобода, увереност в утрешния ден, щедрост, причините за радост и безпокойство. Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Денят на щастието се заражда в кралство Бутан. То се намира в Южна Азия между Китай и Индия, а населението му изповядва будизма. Кралството е една от най-слабо развитите страни в източното полукълбо. Населението наброява над 750 000 души и живее на площ от 47 000 кв.км. Средната възраст е 24 години. Максималната температура на въздуха достига до 13 градуса през август, а минималната спада до /-17/ през януари.

Снимка

Там изчисляват нивото на благополучие на нацията чрез показателя Брутно национално щастие от 1972 година насам. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната. И започват да го изчисляват по друг начин. Специалната методика отчита показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. От 2008 година ръстът на щастието се превръща в конституционно право на гражданите и задължение на управлеващите, а в Бутан е сзъдадена и държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има вече и в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден и в индийския щат Мадхия Прадеш.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ иска да намали необслужваните кредити

БНБ разработва комплексни мерки, които ще създадат условия да спадне делът на необслужваните кредити в банковата система. Това се разбра от изказването на управителя на централната банка Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България, която днес отбелязва 25 години от създаването й. По-рано днес БНБ разпространи доклада на МВФ след..

публикувано на 24.05.17 в 15:51

На летище Станстед арестуваха мъж по подозрение за подготовка на терористични нападения

На британското летище Станстед в околностите на Лондон е арестуван мъж по подозрение, че пътува за Сирия за подготовка на терористични нападения. Мъжът е бил задържан от специалния отдел за борба с тероризма през нощта на летище Станстед, съобщи Скотланд ярд. Той е на възраст 37 години и е бил спрян преди да се качи на полет за Турция. Според..

публикувано на 24.05.17 в 10:19

БДЖ с празнични композиции

Влакът на буквите“ и „Тракийски романс“ пуска БДЖ за 24 май, Баба Меца и локомотив-стрела ще теглят празничните композиции. Това съобщиха от пресцентъра на железницата.  БДЖ за първи път отбелязва Деня на славянската писменост с „Влакът на буквите“. 130 ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, ще бъдат..

публикувано на 24.05.17 в 09:38

Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални церемонии из цялата страна

Най-голямото шествие ще се проведе в София и в него ще се включи държавният глава Румен Радев, председателят на парламента, министри, народни представители, културни дейци и общественици, ученици и преподаватели и много столичани и гости на града. Традиционното шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий ще тръгне в 10.30 часа и ще стигне..

публикувано на 24.05.17 в 09:12

6 км колона от товарни автомобили се е образувала на изход от страната при ГКПП „Капитан Андреево

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево” има 6 км колона от товарни автомобили на изход от страната, а на ГКПП „Лесово” – 3 км. Това съобщиха от „Гранична полиция”. На българо-румънската граница на ГКПП „Видин” има колона от 2 км от товарни автомобили.На българо-сръбската, българо-македонската и българо-гръцката граница трафикът е..

публикувано на 24.05.17 в 08:25

Полски дипломати рецитират български поети в навечерието на 24 май

Дипломати от Посолството на република Полша в София четат откъси от произведения на класици на българската литература по случай 24 май, Денят на българската просвета, култура и писменост. Служителите са от Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството и от Полския институт. Дипломатите и техните семейства са облечени в..

публикувано на 23.05.17 в 16:20

Ислямска държава пое отговорност за терора в Манчестър

Броят на загиналите след атаката в концертната зала "Манчестър Арена" нарастна до 22 души, съобщи местната полиция. Според данните сред тях има и много деца. Властите потвърдиха още, че става дума за атентатор камикадзе, предава АФП. БГНЕС припомня, че снощи..

публикувано на 23.05.17 в 09:19