Брутен вътрешен продукт = Брутно национално щастие. Дали ...?

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на ООН от 2012 г. Според ООН показателите за щастие са брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, личната свобода, увереност в утрешния ден, щедрост, причините за радост и безпокойство. Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Денят на щастието се заражда в кралство Бутан. То се намира в Южна Азия между Китай и Индия, а населението му изповядва будизма. Кралството е една от най-слабо развитите страни в източното полукълбо. Населението наброява над 750 000 души и живее на площ от 47 000 кв.км. Средната възраст е 24 години. Максималната температура на въздуха достига до 13 градуса през август, а минималната спада до /-17/ през януари.

Снимка

Там изчисляват нивото на благополучие на нацията чрез показателя Брутно национално щастие от 1972 година насам. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната. И започват да го изчисляват по друг начин. Специалната методика отчита показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. От 2008 година ръстът на щастието се превръща в конституционно право на гражданите и задължение на управлеващите, а в Бутан е сзъдадена и държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има вече и в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден и в индийския щат Мадхия Прадеш.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

България, Румъния и Унгария разширяват въздушното пространство за свободно планиране на нощните полети

BULATSA заедно с доставчиците за аеронавигационно обслужване на Румъния и Унгария – ROMATSA и Hungaro Control, от днес разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта в рамките на трите държави. Проектът SEENFRA (South-East Night Free Route Airspace ) позволява на въздухоплавателните средства да летят..

публикувано на 30.03.17 в 13:12

Прокуратурата започва проверка след протестите на границата

Причината са постъпилите множество сигнали, че на 24 март на ГКПП са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите за 44-то Народно събрание. Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е..

публикувано на 30.03.17 в 10:23

Учениците в Саудитска Арабия забравят за учебниците

В страната ще бъде въведена електронна система за обучение, която ще замени до сега съществуващата с учебници и учебни пособия върху хартия. Министърът на образованието в Саудитска Арабия Ахмед Ал Иса одобри план за развитие на образованието в страната, според който предстои пълна замяна на традиционната форма на обучение в Кралството с дигитална. До..

публикувано на 30.03.17 в 06:37

Мобилни датчици ще отчитат с колко всеки вид автомобил замърсява въздуха в Париж, Лондон и Сеул

Кметовете на Париж, Лондон и Сеул ще пуснат система за класификация на колите, основана на техните реални емисии на замърсяващи околната среда частици. Целта е да бъдат информирани автомобилистите и да се води по-ефикасна борба срещу замърсяването на въздуха. Кметът на Париж Ан Идалго стартира инициативата заедно с кмета на Лондон Садик Хан и..

публикувано на 30.03.17 в 06:19
Работници при строежа на временния канал между Варненското езеро и Черно море

30 март в "Календар" по Радио Варна

На 30 март 1906 година, българското правителството взема решение за прокопаването на канал, който да свърже Варненския залив с езерото .  До 1909 година Варненското езеро е типичен сладководен лиман с равнище близо 1 метър по-високо от това на морето. Водата на езерото се отичала във Варненския залив през заблатена местност при квартал..

публикувано на 30.03.17 в 06:05

„Гората е живот” е мотото на Седмица на гората 2017

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 г. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея. От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело..

публикувано на 29.03.17 в 16:47

Черпим украинците с баница и луканка на турекспо в Киев

От днес до 31 март 2017 г. България ще участва на международното туристическо изложение UITT в Киев, Украйна. Страната ни се представя с национален щанд с увеличена площ от 100 кв.м. Освен Министерство на туризма, като основен организатор на българския щанд, участие ще вземат девет туроператори и туристически агенции и община Варна...

публикувано на 29.03.17 в 10:24