Брутен вътрешен продукт = Брутно национално щастие. Дали ...?

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на ООН от 2012 г. Според ООН показателите за щастие са брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, личната свобода, увереност в утрешния ден, щедрост, причините за радост и безпокойство. Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Денят на щастието се заражда в кралство Бутан. То се намира в Южна Азия между Китай и Индия, а населението му изповядва будизма. Кралството е една от най-слабо развитите страни в източното полукълбо. Населението наброява над 750 000 души и живее на площ от 47 000 кв.км. Средната възраст е 24 години. Максималната температура на въздуха достига до 13 градуса през август, а минималната спада до /-17/ през януари.

Снимка

Там изчисляват нивото на благополучие на нацията чрез показателя Брутно национално щастие от 1972 година насам. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната. И започват да го изчисляват по друг начин. Специалната методика отчита показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. От 2008 година ръстът на щастието се превръща в конституционно право на гражданите и задължение на управлеващите, а в Бутан е сзъдадена и държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има вече и в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден и в индийския щат Мадхия Прадеш.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат Дунав мост 3 на българо-румънска среща в Русе

Днес в Областната администрация на Русе ще бъде проведена българо-румънска работна среща относно необходимостта от изграждане на Дунав мост 3 на територията на трансграничния регион Русе – Гюргево. На срещата са поканени да участват депутати от Русе и Гюргево, представители на държавната и местна..

публикувано на 22.08.17 в 10:13

Втора жертва на земетресението на италианския остров Иския

Второ тяло бе намерено след земетресението, което разтърси снощи южния италиански остров Иския, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Спасители са открили тялото на жена в останките на къща в района на Касамикола, където бе намерена и първата жертва, загинала от срутила се мазилка на църква. Спасителите издирват и три деца на..

публикувано на 22.08.17 в 08:11
Абу Якуб

Застреляха нападателя от Барселона

Испанската полиция потвърди, че застреляният по време на акция в Субиратс мъж е атентаторът, извършил нападението в Барселона от миналата седмица. Това е 22-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, който в четвъртък вряза микробус в тълпа пешеходци на булевард „Ла..

публикувано на 22.08.17 в 06:56

Днес МТИТС ще разяснява на кметове как да получат евро финансиране за интернет

Днес МТИТС ще разяснява на кметове как да получат евро финансиране за интернет Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще разяснява на кметове от цялата страна как да получават евро финансиране за интернет и как да намалят разходите за инфраструктура...

публикувано на 22.08.17 в 06:46

Нападателят от Барселона е на свобода, вероятно „въоръжен и опасен”

Главният заподозрян за терористичната атака в Барселона, 22-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, още е на свобода и вероятно е опасен и въоръжен, предупреди полицията в Каталуния. Месните власти разпространиха снимки на нападателя, облечен в раирана риза и с къса, тъмна коса. Те призоваха всеки..

публикувано на 21.08.17 в 16:50

Трябва ли да се спре агресията в България? Не само че да, но веднага!!!

Така започва ДЕКЛАРИЯ против аглесията от 14 сдружение. Документътъ е публикуван на старницата на Нацеонална асоциация "Български Черноморие". И продължава: Вицепремиера Валери Симеонов предприе акция срещу шумовата агресия в Слънчев бряг и по Черноморието! Тази негова акция бе забелязана от медиите единствено в Слънчев бряг? Този летен сезон по..

публикувано на 21.08.17 в 14:45

Жертвите на атентата в Барселона вече са 15

Жертвите на терористичната атака в Барселона от четвъртък вечер вече са 15, съобщиха местните власти. Междувременно в болница остават над 50 души, предаде в. „Ла Вангуардия”. По информация на изданието, около десет от пострадалите са в критично състояние...

публикувано на 21.08.17 в 14:41