Норвегия, Дания и Исландия са най-щастливите страни в света

Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Тя е публикувана днес, на 20 март, когато светът празнува Международния ден на щастието.

Веднага след първенеца Норвегия в челната тройка се нареждат Дания и Исландия. Първата десетка се допълва от Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Макар да са разменили местата си, и десетте най-щастливи държави остават същите, като миналата година.

Германия заема 16-то място, Великобритания 19-то, Франция 31-во, САЩ 14-то. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави, което ни поставя във втората половина на класацията. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия.

Според ръководителя на организацията автор на доклада Джефри Сакс „щастливите страни са тези, които здравословен баланс между материално благосъстояние... и социален капитал, което предполага висока степен на доверие в обществото, ниски показатели на неравенството и доверие в правителството“.

Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора – брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност.

Идеята за отбелязването на този ден се заражда в кралство Бутан през 1972 година.


print Отпечатай
Свързани новини

Брутен вътрешен продукт = Брутно национално щастие. Дали ...?

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на ООН от 2012 г. Според ООН показателите за щастие са брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана..

публикувано на 20.03.17 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ иска да намали необслужваните кредити

БНБ разработва комплексни мерки, които ще създадат условия да спадне делът на необслужваните кредити в банковата система. Това се разбра от изказването на управителя на централната банка Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България, която..

публикувано на 24.05.17 в 15:51

На летище Станстед арестуваха мъж по подозрение за подготовка на терористични нападения

На британското летище Станстед в околностите на Лондон е арестуван мъж по подозрение, че пътува за Сирия за подготовка на терористични нападения. Мъжът е бил задържан от специалния отдел за борба с тероризма през нощта на летище Станстед, съобщи Скотланд..

публикувано на 24.05.17 в 10:19

БДЖ с празнични композиции

Влакът на буквите“ и „Тракийски романс“ пуска БДЖ за 24 май, Баба Меца и локомотив-стрела ще теглят празничните композиции. Това съобщиха от пресцентъра на железницата.  БДЖ за първи път отбелязва Деня на славянската писменост с „Влакът на буквите“...

публикувано на 24.05.17 в 09:38

Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални церемонии из цялата страна

Най-голямото шествие ще се проведе в София и в него ще се включи държавният глава Румен Радев, председателят на парламента, министри, народни представители, културни дейци и общественици, ученици и преподаватели и много столичани и гости на града...

публикувано на 24.05.17 в 09:12

6 км колона от товарни автомобили се е образувала на изход от страната при ГКПП „Капитан Андреево

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево” има 6 км колона от товарни автомобили на изход от страната, а на ГКПП „Лесово” – 3 км. Това съобщиха от „Гранична полиция”. На българо-румънската граница на ГКПП „Видин” има колона от 2 км от..

публикувано на 24.05.17 в 08:25

Полски дипломати рецитират български поети в навечерието на 24 май

Дипломати от Посолството на република Полша в София четат откъси от произведения на класици на българската литература по случай 24 май, Денят на българската просвета, култура и писменост. Служителите са от Отдела за промоция на търговията и..

публикувано на 23.05.17 в 16:20

Ислямска държава пое отговорност за терора в Манчестър

Броят на загиналите след атаката в концертната зала "Манчестър Арена" нарастна до 22 души, съобщи местната полиция. Според данните сред тях има и много деца. Властите потвърдиха още, че става дума за..

публикувано на 23.05.17 в 09:19