Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия, Дания и Исландия са най-щастливите страни в света

Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Тя е публикувана днес, на 20 март, когато светът празнува Международния ден на щастието.

Веднага след първенеца Норвегия в челната тройка се нареждат Дания и Исландия. Първата десетка се допълва от Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Макар да са разменили местата си, и десетте най-щастливи държави остават същите, като миналата година.

Германия заема 16-то място, Великобритания 19-то, Франция 31-во, САЩ 14-то. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави, което ни поставя във втората половина на класацията. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия.

Според ръководителя на организацията автор на доклада Джефри Сакс „щастливите страни са тези, които здравословен баланс между материално благосъстояние... и социален капитал, което предполага висока степен на доверие в обществото, ниски показатели на неравенството и доверие в правителството“.

Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора – брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност.

Идеята за отбелязването на този ден се заражда в кралство Бутан през 1972 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Брутен вътрешен продукт = Брутно национално щастие. Дали ...?

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на ООН от 2012 г. Според ООН показателите за щастие са брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана..

публикувано на 20.03.17 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Броят на заразените от коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас...

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 08:22

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст..

публикувано на 24.04.24 в 05:55