Норвегия, Дания и Исландия са най-щастливите страни в света

Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Тя е публикувана днес, на 20 март, когато светът празнува Международния ден на щастието.

Веднага след първенеца Норвегия в челната тройка се нареждат Дания и Исландия. Първата десетка се допълва от Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Макар да са разменили местата си, и десетте най-щастливи държави остават същите, като миналата година.

Германия заема 16-то място, Великобритания 19-то, Франция 31-во, САЩ 14-то. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави, което ни поставя във втората половина на класацията. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия.

Според ръководителя на организацията автор на доклада Джефри Сакс „щастливите страни са тези, които здравословен баланс между материално благосъстояние... и социален капитал, което предполага висока степен на доверие в обществото, ниски показатели на неравенството и доверие в правителството“.

Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора – брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност.

Идеята за отбелязването на този ден се заражда в кралство Бутан през 1972 година.


print Отпечатай
Свързани новини

Брутен вътрешен продукт = Брутно национално щастие. Дали ...?

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на ООН от 2012 г. Според ООН показателите за щастие са брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана..

публикувано на 20.03.17 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

България, Румъния и Унгария разширяват въздушното пространство за свободно планиране на нощните полети

BULATSA заедно с доставчиците за аеронавигационно обслужване на Румъния и Унгария – ROMATSA и Hungaro Control, от днес разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта в рамките на трите държави. Проектът..

публикувано на 30.03.17 в 13:12

Прокуратурата започва проверка след протестите на границата

Причината са постъпилите множество сигнали, че на 24 март на ГКПП са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите за 44-то Народно събрание. Твърди се, че..

публикувано на 30.03.17 в 10:23

Учениците в Саудитска Арабия забравят за учебниците

В страната ще бъде въведена електронна система за обучение, която ще замени до сега съществуващата с учебници и учебни пособия върху хартия. Министърът на образованието в Саудитска Арабия Ахмед Ал Иса одобри план за развитие на образованието в страната,..

публикувано на 30.03.17 в 06:37

Мобилни датчици ще отчитат с колко всеки вид автомобил замърсява въздуха в Париж, Лондон и Сеул

Кметовете на Париж, Лондон и Сеул ще пуснат система за класификация на колите, основана на техните реални емисии на замърсяващи околната среда частици. Целта е да бъдат информирани автомобилистите и да се води по-ефикасна борба срещу замърсяването..

публикувано на 30.03.17 в 06:19
Работници при строежа на временния канал между Варненското езеро и Черно море

30 март в "Календар" по Радио Варна

На 30 март 1906 година, българското правителството взема решение за прокопаването на канал, който да свърже Варненския залив с езерото .  До 1909 година Варненското езеро е типичен сладководен лиман с равнище близо 1 метър по-високо от това на..

публикувано на 30.03.17 в 06:05

„Гората е живот” е мотото на Седмица на гората 2017

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 г. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с..

публикувано на 29.03.17 в 16:47

Черпим украинците с баница и луканка на турекспо в Киев

От днес до 31 март 2017 г. България ще участва на международното туристическо изложение UITT в Киев, Украйна. Страната ни се представя с национален щанд с увеличена площ от 100 кв.м. Освен Министерство на туризма, като основен организатор на..

публикувано на 29.03.17 в 10:24