Избраха четири книги-номинанти за Европейската награда за литература

Националното жури за България избра четири книги-номинанти за Европейската награда за литература, съобщи поетът и публицист Бойко Ламбовски, председател на журито. Книгите са "Кротките" на Ангел Игов (роман, 2015 г., изд. "Жанет 45"), "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски (сборник разкази, 2016 г., изд. "Дива 2007"), "Остров Крах" на Ина Вълчанова (роман, 2016 г., изд. Корпорация "Развитие"), "Софийски дует" на Иван Димитров (роман, 2016 г. изд. "Жанет 45").

Престижната Европейска награда за литература досега са получили Калин Терзийски със сборника с разкази "Има ли кой да ви обича", и Милен Русков с романа "Възвишение", спечелили отличията си съответно през 2011 г. и 2014 г.

Европейската награда за литература се връчва всяка година като признание за работата на най-добрите нови европейски автори.  Всяка година национални журита в една трета от участващите страни номинират печеливши автори, като това позволява на всички държави и езикови области да бъдат представени през период от три години.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прилики и разлики между глаголицата и кирилицата

Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ. Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Константин и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за..

публикувано на 24.05.17 в 14:30

Тържествен концерт по случай 24 май в Добрич

Тържествен концерт по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне днес /22 май/ в 18 ч. в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич. Слово за делото на славянските първоучители, Светите братя Кирил и Методий, ще произнесе писателят Владимир Зарев. Празникът ще продължи с церемония за награждаване на 26..

публикувано на 22.05.17 в 13:47

НУИ "Добри Христов" - Варна проведе пленер в Балчик

Ежегоден пленер на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна се проведе в Двореца в Балчик от 19 до 22 май. Традиционната учебно-творческа практика на учениците от осми  клас, специалност "Изящни изкуства" и "Рекламна графика", е част от учебната програма. Водени от техните преподаватели Свилен Георгиев и Васил Пенчев,..

публикувано на 22.05.17 в 13:16

Трети художествен пленер в Балчик на Училището по стъкларство и дизайн от Валашске Мезиржичи - Чехия

За трети пореден път, от 13 до 20 май, Държавен културен институт – културен център „Двореца” в Балчик бе домакин на художествен пленер на Училище по стъкларство и дизайн от чешкия град Валашске Мезиржичи. След взискателен подбор най-добрите възпитаници на училището получават възможност да усъвършенстват своите умения  в Архитектурно -..

публикувано на 22.05.17 в 13:02

Представяне на стихосбирката "Зверобой" в Радио Варна

23 май, вторник, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа Представяне на книгата със стихове на Красимир Симеонов "Зверобой". За автора: Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Автор е на стихосбирките “Видове”..

публикувано на 22.05.17 в 08:30

Млади таланти изнасят концерт в Радио Варна на 21 май

21 май, неделя, Арт салона на Радио Варна, 17.00 часа Годишен концерт на школата по пиано при ЦПЛР-ОДК гр. Варна с ръководител Боряна Шопова. За децата от школата по пиано е много важна тази възможност за изява на сцена, тъй като през учебната 2016-2017 година 20 от тях са новоприетите и правят първите си стъпки в клавирното изкуството, а 5..

обновено на 21.05.17 в 07:37

Премиера на филма "Тюленово- бряг под небето" на 20 май в Радио Варна

На север, много на север, където скалистият бряг е най-упорит и така разрошва облаците, че морето е все неспокойно, Тюленово хвърля въдицата си в най-източната точка на страната ни. За да улови енергията на изгревите. Пък ние, привлечени от силата на вълните, винаги тръгваме натам с надеждата да се заредим. "Тюленово - бряг под небето" е..

публикувано на 20.05.17 в 15:52