Избраха четири книги-номинанти за Европейската награда за литература

Националното жури за България избра четири книги-номинанти за Европейската награда за литература, съобщи поетът и публицист Бойко Ламбовски, председател на журито. Книгите са "Кротките" на Ангел Игов (роман, 2015 г., изд. "Жанет 45"), "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски (сборник разкази, 2016 г., изд. "Дива 2007"), "Остров Крах" на Ина Вълчанова (роман, 2016 г., изд. Корпорация "Развитие"), "Софийски дует" на Иван Димитров (роман, 2016 г. изд. "Жанет 45").

Престижната Европейска награда за литература досега са получили Калин Терзийски със сборника с разкази "Има ли кой да ви обича", и Милен Русков с романа "Възвишение", спечелили отличията си съответно през 2011 г. и 2014 г.

Европейската награда за литература се връчва всяка година като признание за работата на най-добрите нови европейски автори.  Всяка година национални журита в една трета от участващите страни номинират печеливши автори, като това позволява на всички държави и езикови области да бъдат представени през период от три години.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художници от Шабла редят изложба-базар в навечерието на Джулай морнинг

Художници от Шабла ще подредят на 30 юни изложба-базар от свои творби по случай Празника на слънцето „Юлско утро”, съобщиха от крайморската община. Откриването на изложбата е в 19 и 30-сет в залата на Зеления образователен център. Ще бъдат показани творби на художниците Люба Захова, Галина Върбанова, Ирина и Живко Арнаудови. След изложбата ще има..

публикувано на 26.06.17 в 15:36
Минчо Минчев и Евгени Божанов

Откриват Международния музикален фестивал "Варненско лято" тази вечер

Очакват ни сто фестивални дни с музика от седем века-произведения, създадени от XV до XXI век. За тържествения концерт на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център в 20.00 часа ще излязат големите български музиканти Минчо Минчев и Евгени Божанов заедно с госта от Сеул Янг Чанг Чо. На диригентския пулт ще застане маестро Емил..

публикувано на 25.06.17 в 10:29

Непознатият Копенхаген през очите на студентката Ана Топалова

Обсерватория в средно училище, разходка с деца в гробище, картофени ястия и още от непознатия за масовия турист Копенхаген, разкри Ана Топалова. Тя е от София, живее и учи в Рим, пътува много и разказа за слушателите на Радио Варна. Какво видя за 6 дни в датската столица една тинейджърка чухте в предаването „Хоризонти” с Иван Симеонов:..

публикувано на 24.06.17 в 16:26

Деветдесет и една години ММФ „Варненско лято”

За тържествения концерт в неделя на откриването на фестивала в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще излязат Минчо Минчев и Евгени Божанов заедно с госта от Сеул Янг Чанг Чо. На диригентския пулт ще застане маестро Емил Табаков, знаковата Рапсодия „Вардар" ще изпълни оркестърът домакин на Варненската филхармония. Ще прозвучат Тройният..

публикувано на 23.06.17 в 16:09

Представяне на алманаха "Диря в морето" в Арт салона на Радио Варна

23 юни, петък, Арт салон на Радио Варна, 18:00 часа Международният ден на моряка се отбелязва на 25 юни. Едно от съпътстващите събитие е в Арт салона на Радио Варна - представяне на алманаха "Диря в морето" с наградени творби на поети, белетристи, художници и фотографи. Избрани стихове ще изпълни актрисата Светлана Ефендулова. На..

публикувано на 23.06.17 в 13:10

Художникът Андрей Лекарски постави скулптурата „SideStory” в курорта Албена

Гостите на вaканционно селище Албена имат възможността да се насладят на нова впечатляваща скулптура, съобщи пресцентърът на курорта.Произведението на изкуството е с наименованието „SideStory” и е дело от световноизвестния български художник – Андрей Лекарски. Скулптурата се намира  срещу хотел „Добруджа” и представлява една изключително..

публикувано на 22.06.17 в 16:28

Премиера на две поетични книги в Арт салона на Радио Варна

На творческа среща в Арт салона на Радио Варна днес - 22 юни, четвъртък, кани поетесата Надя Тодорова. От 19.00 часа тя ще представи двете си стихосбирки „Ухание на любовта” и „Бленуван сън”, както и свои картини. Творческата вечер ще бъде съпътствана и от музикална програма, с участието на Теди Генев и Мария Добрева. Повече за..

публикувано на 22.06.17 в 15:59