Избраха четири книги-номинанти за Европейската награда за литература

Националното жури за България избра четири книги-номинанти за Европейската награда за литература, съобщи поетът и публицист Бойко Ламбовски, председател на журито. Книгите са "Кротките" на Ангел Игов (роман, 2015 г., изд. "Жанет 45"), "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски (сборник разкази, 2016 г., изд. "Дива 2007"), "Остров Крах" на Ина Вълчанова (роман, 2016 г., изд. Корпорация "Развитие"), "Софийски дует" на Иван Димитров (роман, 2016 г. изд. "Жанет 45").

Престижната Европейска награда за литература досега са получили Калин Терзийски със сборника с разкази "Има ли кой да ви обича", и Милен Русков с романа "Възвишение", спечелили отличията си съответно през 2011 г. и 2014 г.

Европейската награда за литература се връчва всяка година като признание за работата на най-добрите нови европейски автори.  Всяка година национални журита в една трета от участващите страни номинират печеливши автори, като това позволява на всички държави и езикови области да бъдат представени през период от три години.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт на учителите на НУИ „Добри Христов” – Варна

Концерт на учителите от Национално училище по изкуствата "Добри Хритов"- Варна ще се състои от 18:00 часа тази вечер в Концертната зала на Градската художествена галерия „Борис Георгиев". Събитие, превърнало се в традиция и в една от значимите прояви от календара на творческите изяви на училището. И този път преподавателите няма да..

публикувано на 30.03.17 в 15:26

Изложба "Форми на водата" събира съвременни автори във Варна

С настъпващата пролет и обновлението на живота арт галерия "Le Papillon" отдава почит на живописта, вдъхновена от водата с акварел на сборна изложба на тема „Форми на водата“. Откриването е тази вечер (30.03.2017г.).  Експозицията може да бъде разгледана до 18 април. Очаквайте среща с галеристката Виктория Митева и с художника Пламен Монев,..

публикувано на 30.03.17 в 09:05

Концерт "Jazz & Pop" в Арт салона на Радио Варна

На 28 март, вторник, в Арт салона на Радио Варна от 18.00 часа е Концерта "Jazz & Pop" на учениците от НУИ "Добри Христов" - Варна и Сдружение "МузАрт". Младите изпълнители са от специалност "Поп и джаз пеене" на музикалното училище и възпитаници на Сдружение "МузАрт", техни преподаватели са Кремена Матева и Георги Харизанов.  Събитието е част от..

публикувано на 28.03.17 в 11:05

Специалната награда на Радио Варна - студиен запис, спечели Китарно трио от НУИ "Добри Христов"

Китарно трио от Националното училище по изкуствата във Варна спечели наградата на Радио Варна. Пластика и възможност за професионален звукозапис в Концертното студио на медиата получиха учениците: Мертин Юсню, Иван Бояджиев и Станислав Стаматов, преподавател Нели Недева. Връчването на приза се състоя на на финалната вечер на Дните на класическата..

публикувано на 27.03.17 в 17:40

Варненецът Галин Стоев поема театъра в Тулуза

Варненският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи EkipNews.bg , позовавайки се на съобщение на френското министерство на културата. Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в "Комеди Франсез", ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят..

публикувано на 27.03.17 в 09:35

Великденски органов концерт във Варна

Традиционен великденски органов концерт, със съдействието на Полския институт към Посолството на Република Полша в България, ще се проведе от 19 ч. днес в зала едно на Фестивален и конгресен център – Варна. В деня за политически избор на нацията за всички жители на морската столица ще се състои и едно мултикултурно събитие, а именно..

публикувано на 26.03.17 в 10:23

Наградите ИКАР очакват своите притежатели под купола на цирка

На 27 март в Международния ден на театъра ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР, която слага край на тазгодишното издание на Софийския театрален салон. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова.Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от..

публикувано на 24.03.17 в 10:44