Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Цолевска: Станах актриса под влияние на баща ми

В Международния ден на кукления театър, всяка година във вечерта на празника, известен деец в областта на кукленото изкуство се обръща с послание към своите колеги. Този път обръщението е от американката Нанси Ломан. Един от съставителите на Световната енциклопедия на кукленото изкуство, бивш вицепрезидент на изпълнителния комитет на УНИМА - Международния съюз на куклените дейци. В посланието се казва: "През 1929 година няколко човека от седем държави, със страст към кукленото изкуство, основаха УНИМА с цел подпомагането и развиването на кукленото изкуство. Аз се присъединих към тази организация около 1970-та година за да задоволя моя дългогодишен интерес към куклите. Сега, благодарение на интернет, можем да свързваме мигновено хиляди хора с подобни интереси отвъд национални, политически и религиозни граници по целия свят.  Записани програми, представления, конференции, класове и уърк шопи са винаги достъпни, а някои са предавани в реално време.  Академични доклади, публикации, снимки, са на един бутон разстояние.  Тази нараснала популярност, отвъд най-смелите ни мечти, предлага безброй възможности за създаването на международни коалиции работещи за нашата цел - съвместно разбирателство чрез кукленото изкуство. Можем да го използваме, за да разкрием всеобщата човечност, стояща в основата на културните ни различия. Нека да отпразнуваме Международния ден на кукленото изкуство заедно като приятели. Като споделим празненствата чрез интернет, който наистина ни обединява.", пише в обръщението си Нанси Логан. Ние пък честитим празника на българските кукленици и ви предлагаме среща с един изключително позитивен човек - актрисата от Държавен куклен театър - Варна Диана Цолевска. Ето как тя е избрала своята професия:

- Моят баща беше страхотен актьор. Когато е завършвал гимназия, след това е бил в армията, са му предложили да бъде един от първите актьори в Театъра на народната армия. И когато му предлагат, той споделя с дядо ми, но дядо ми не го пуска и той тръгва по друг път. Но любовта му към театъра си останат завинаги. Освен това от дете съм възпитавана, аз така съм се занимавала с много поезия, с четене на книги и това повлия страхотно много за моето развитие като личност. Завърших Априловска гимназия и веднага кандидатствах във ВИТИЗ, и съответно веднага ме приеха. Баща ми имаше известни съмнения, знаеш по това време много трудно се приемаше и той беше изненадан от това как са ме приели без никакви такива връзки. без никакви такива протежета. Просто ме приеха и толкова. Ето, имам стотици доказателства, за това че животът ми наистина е бил, как да кажа... Много леко върви всичко. Много така, като че ли с вълшебна пръста ми се случваха нещата и затова нямам такива разочарование в живота да се тръшкам и да казвам "Боже Господи защо така се разви живота ми?". Напротив, той е прекрасен и затова гледам да дам от моя оптимизъм на всички останали, които нямат достатъчно вяра и самочувствие, че нещата ще се оправят.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05