Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите находки и сградите над тях - какво знаем и не знаем

Стара Варна и модерните нови сгради на фокус. Една история за археологически находки и сградите над тях.

Част от стената на античния Одесос се "показа" при разкопаване за строеж на жилищна сграда на ул. "Йоан Екзарх" във Варна. Интересна е историята на сградата, която си "отиде", заради нова кооперация. Нейн архитект е Антон Франгя, основател на Съюза на българските архитекти. Ще припомним, че неговите шедьоври само във Варна са десетки. Класическите примери за таланта му са мавзолеят „Владислав Варненчик“, клиниката на д-р Милев до Шишковата градинка, къщата на полк. Железов /срещу сградата на Радио Варна/.., става ясно от книгата на Георги Кацарски „Варна – архитектура и архитекти“.

Какво разказва историята за сградата на улица "Йоан Екзарх"16-18, ни припомня Християн Облаков - изследовател на архитектурата на Варна:

"Тук имаме хронология. Вероятно и от средновековието може да се намери нещо там. Кой знае какво е имало през Османският период на това място, тъй като в района на Гръцката махала застрояването е било доста сериозно. Но то пък е било разчистено през 20-те години на миналия век. Тогава е имало една заповед на нашата община да се хигиенизира Гръцката махала, при което  по улиците „Граф Игнатиев”, „Цар Калоян” са премахнати множество старинни сгради именно тогава защото не са отговаряли на санитарните условия на града, който по това време има и притенции да бъде курортен център. И в тази връзка започва едно ново строителство на т.нар. модернизъм в архитектурата, който в Гръцката махала, ако вече го няма толкова много, то до преди 10-20 години преобладаваше. Един пример беше точно тази сграда при ъгъла на ул.”Йоан Екзарх” и ул.”Граф Игнатиев” от 1934г., проектирана от арх. Антон Франгя, едно от големите имена във варненската строителна памет. Тази сграда, макар че беше надстроена в последния си вид, тя е била замислена като двуетажен фамилен дом за Матей Недков, който пък също е едно от известните имена във Варна в началото на 20-ти век. При надстрояването на къщата, все пак архитектурният първоначален замисъл на сградата, а именно тази кула, която е едно резавидно издание беше към ул.”Йоан Екзарх”. Мазилката е била оформена чрез калъпи под формата на ветрила, някои ги определят като мушели. Една много интересна сграда и добър пример за археологически модернизъм през 30-те години на миналия век. Матей Недков е бил човек предприемач, имал е собствен бизнес, собствена работилница, която се е намирала на ъгъла на ул.”Шипка” и „Княз Борис I”, диагонално на дупката, където сега има една банка. Това е било неговото работно ателие по почистване, колосване, гладене, боядисване на всякакви видове тъкани, дрехи и т.н.".






Къщата на Матей Недков на ул.              


(Снимките са предоставени от Християн Облаков и фейсбук групата "Стара Варна")

Стена от античния Одесос се откриха под строителната площадка на ул.”Йоан Екзарх” в Гръцката махала на Варна. На мястото работи екип от археолози от  Регионалния исторически музей - Варна, тъй като в тази част на Варна, на около 200м. са Римските терми - резерват с национално историческо значение. Това каза за Радио Варна археолога Игор Лазаренко, който е част от екипа, обследващ на място терена. Сградата, която ще замести старата къща, построена за Матей Недков, виден варненски предприемач от 20-30-те години на 20-ти век, ще е дом за млади семейства. Предстои, обаче проучване на терена от страна на археолозите и едва след това ще е възможно издигането на жилищната сграда на ул."Йоан Екзарх". Изпълнител на строителните дейности е фирма "Толини-Варна"-ЕООД, а срокът за изпълнение е 20.03.2019г. Строителният надзор се извършва от "ТЕСТ Билдинг"-ЕООД, се вижда от информационната табела на строителната площадка.

На какво са се натъкнали археолозите през изминалите два дни, чуйте от Игор Лазаренко - научен сътрудник от РИМ-Варна:



Земекопни дейности на археолози от РИМ-Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30