Сали Пачолок: "Липсва диагностика за дефицит на B12. Често се поставят погрешни диагнози"

Кампания, целяща да се въведе от Националната здравноосигурителна каса поне веднъж годишно изследване за дефицит на витамин B 12, тече у нас. Тя е подкрепена от много лекари, представители както на традиционната, така и на холистичната медицина. Един от тези лекари е д-р Мария Папазова, която наскоро бе във Варна, за да разкаже повече за дефицита B12. С нея в морската ни столица бяха и авторите на книгата "А дали не е B12? Епидемия от погрешни диагнози", Сали Пачолок и д-р Джефри Стюард. 

В книгата Сали Пачолок разказва подробности от своя дългогодишен опит като медицинска сестра и като парамедик в спешна помощ. През 1985 г., след като редица медици не успяват да определят причината за нейното здравословно състояние, Пачолок сама си поставя диагнозата "дефицит на витамин B12", разказа самата тя в книгата. Оттук идва и страстната й мотивация да информира обществеността за опасните последици от тази тиха разпространена болест. Прави го и от ефира на Радио Варна след среща-беседа с варненци в края на месец март:

 - Дефицитът на B12 води до много неврологични смущения, най-вече психични заболявания, деменция или пък забавяне в развитието, като то може да бъде объркано и с аутизъм и всички тези проявления. 

Какво ние да правим обаче като родители? От доктор Папазова разбрах, че още във вътреутробната дейност на организма трябва да се подсетим какво да правим с нашето дете, например? 

- Това е проблем на целия свят, в САЩ, България, Обединеното кралство, навсякъде. Лекарите трябва да освежават своите знания, учебниците, по които учат също. Лекарите не изследват за липсата на  B12, няма диагностика. Поставянето на грешните диагнози е често срeщано явление. Лекарите не използват методите на диференцираното диагностициране, за да изключат дефицит на B12.

Д-р Папазова сподели още, че нивата на витамин B12 са в широки граници, поне в тестовете, които се правят на кръвната картина у нас. Какво да изискваме и как да ги пресмятаме по-точно? Вие ги обяснявате в тази книга, доколкото разбрах.

По принцип дефицитът на витамин B12 се дефинира по следния начин: серумният B12 когато стойността е 200 пик грама на милитър, в момента се дава за нормално. Трябва да се знае обаче, че при стойности от 200 до 300 пикограма на милилитър това вече е рискова категория и трябва да се приложи третиране, лечение.  

- Едни хора използват B12 с оглед на здравето си, а други - с оглед на живота си. Разбира се има хора, които го взимат просто, за да се чувстват по-добре. Но има друга група пациенти, които имат невропатия, тръпнене безчувственост на крайниците, деменция  и депресия. Това е неврологична симптоматика. Вече има един малък прозорец, малко време, в което тези проблеми могат да бъдат третирани или лекувани. В противен случай става малко късно. Такъв е примерът с нелекувания диабет. Ако чакаме захарта да се вдигне до едни високи стойности, ще се стигне до увреждане на цялото тяло. Не могат да бъдат обърнати симптомите. Хората крайно се инвалидизират, остават приковани в инвалидни колички. Реално погледнато се причинява един сериозен проблем. 

Интервюто със Сали Пачолок може да чуете в звуковия файл (преводът е на Ангелина Стайкова):print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски автомобилен състезател спечели рали "Твърдица-Елена"

Тихомир Стратиев е победителят в тазгодишното издание на рали Твърдица-Елена.  Изключително емоционален бе състезателят по време на срещата с варненските журналисти. Интервю на Румен Генов Какво състезание беше за теб ралито тази година? От началото на сезона своята цел и до момента я оправдавам и я следвам.  Атмосферните условия..

публикувано на 19.07.17 в 18:03

Известният холивудски композитор Кристофър Янг в специално интервю за Радио Варна

Кристофър Янг е автор на музика за над 100 телевизионни и кино продукции, сред които „Кошмари на Елм стрийт 2”, „Спайдърмен 3”, „Градски легенди” и много други. Носител е на различни престижни награди. В момента е лектор в майсторския клас по филмова музика на Film Scoring Summer Program – Dublin, Ireland, който се провежда във..

публикувано на 19.07.17 в 15:14

Варна си има "Подлез на българската азбука"

Един от подлези те в широкия център на Варна от няколко дни вече е с напълно нов и нестандартен облик. Стените на пешеходното съоръжение, което се намира на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“, е изрисувано със символите на кирилицата и глаголицата. Редом до азбуката върху белосаните стени се простира и красив надпис „България“...

публикувано на 19.07.17 в 09:10

Мария Илиева: "Музиката трябва да обединява приятно хората!"

Мария Илиева ще поднесе подарък на варненската публика на 11-ти август. Концертът под звездите в Летния театър във Варна ще е запомнящ се с различното си звучене, специално за всички хора, които обичат българската музика. Какво още е подготвила Мария за срещата си с нейната любима публика - тази във Варна, може да чуете и прочетете в следващите минути:..

публикувано на 18.07.17 в 15:05

Плуването е усещане за свобода

Хората, които плуват имат 50% по-малка вероятност от ранна смърт, според изследване на университета в Северна Каролина. „Опитният плувец е най-щастливият сред смъртните, с най-приповдигнатото настроение и най-насладен от тренировъчната си дейност," пише още през   1881-ва година Уилям Уилсън (треньор по плуване) .  Уилсън..

публикувано на 18.07.17 в 11:45

Църквите и вярата са ни съхранили, за да ни има днес като народ.

  Строителството на църквата „Св. Марина“ , която се намира в местността Пчелина, близо до Вятърната мелница във Варна, е започнало през далечната 2002 г. и за въздигането й са използвани изцяло средства от дарители. Основен дарител е  е Иван Иванов. Всичко е зидано или редено на ръка., както са се правили църквите в старите времена...

публикувано на 17.07.17 в 13:13
Йордан Йовчев

Йордан Йовчев подготвя Световната купа по спортна гимнастика във Варна

Йордан Йовчев е често във Варна напоследък. Това се налага заради голямата подготовка на Световната купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 1-ви до 3-ти септември в морската ни столица. Именитият ни гимнастик е част и от кампанията "Живей Активно!", която днес ще се проведе във Варна. В 11:00ч. Йордан Йовчев ще се изправи срещу Кристиан..

публикувано на 16.07.17 в 07:28