Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на осигуровките и възрастта за пенсия предвижда бившият социален министър Иван Нейков

"В осигурителната ни система има непоследователност, което е най-лошото за една подобна система. Оказва се, че в България осигурителната система се явява заложник на предизборните обещания и на предизборните кампании". Това каза за предаването "Позиция" социалният министър от служебното правителство на Стефан Софиянски и правителството на Иван Костов Иван Нейков. "А най странното е, допълни той, че всъщност идеята, логиката и целта, която се поставя с това увеличение на пенсиите е добра идея, разумна. да се помогне на истински бедните. Лошото е, че тази идея се постига по неправилен път."





Подкрепата на хората, които истински имат нужда от помощта на обществото трябва да става по пътя на социалното подпомагане, а не по пътя на осигурителната система. Това са съвършено различни системи, които функционират по различен начин. И за това предложението, което експертите правят е, че могат да бъдат подпомогнати бедните, чрез социалното подпомагане, като се създаде фонд "Антибедност", който ще има задача да помага на хора, чийто доход е под определена граница. И тогава те ще получават съответна подкрепа да стигнат тази граница. Не чрез парите за пенсии, а чрез парите за социално подпомагане. Там по друг начин се управляват парите, по друг начин се изразходват, по друг начин ще се посочват хората, които имат истинска нужда. Когато един човек има ниска пенсия, но има други доходи - от производство, наеми, собственост... тогава този човек не може да каже, "аз имам 160 лв. пенсия. Увеличете ми я!". Това вече ще бъде несправедливо, защото този човек има други възможности и тези възможности в този фонд "Антибедност" ще бъдат изследвани, преценявани. Дали се разчита само на пенсията или  човек има и други доходи, които го правят не беден.

Така или иначе политиците преди и по време на изборите казваха, че допълнителни средства за увеличение на пенсиите ще се намерят от увеличените приходи, от спиране на контрабандата, от други пера от бюджета, от пенсиите за инвалидност, които са нереални като бройка на глава от населението?

За инвалидните пенсии е записано вече в Управленската програма, която беше обявена и подписана тази седмица между ГЕРБ и "Обединените Патриоти". То се посочва като решение с проблема с прихода на парите в системата. Според нея те ще дойдат от спиране на неправилно дадени инвалидни пенсии. От тази гледна точка това отново показва, че няма идея как всъщност ще се осигурява този допълнителен финансов ресурс, който ще се даде. И когато се даде, то ще трябва да е всеки месец, не еднократно. Увеличението ще е за години напред, което означава, че ще трябва да се осигури устойчив, постоянен приток на приходи в НОИ, за да могат да се плащат тези пенсии. Дори да е вярна тезата, че парите ще се вземат от неправилно определените инвалидни пенсии, ще ги дадем на другите пенсионери - това също има временен характер. И в тази ситуация, единственият сигурен източник, от който могат да идват пари за увеличените пенсии е републиканския бюджет. Което означава, че няма да намалим зависимостта на НОИ от републиканския бюджет, а обратно, ще увеличим финансовата нестабилност на НОИ.

За много хора това звучи като, "много важно", нали са общи пари, пари на държавата. Всъщност това не е така. Осигурителната система има своя философия, своя логика. Това са пари, които са събирани през годините, в които човек е работил и след това ще му бъдат давани под формата на пенсия, тогава когато излезе от трудовия си живот. Но пътя, по който сме тръгнали, на едно непрекъснато увеличаване на дела на парите за пенсии от данъци, води до деформация и то много тежка деформация на осигурителната система.

Едно е сигурно, ситуацията по-добра няма да става, тъй като предвижда се, според прогнози на НОИ през следващите 20-сет години работещите да стават по-малко и не е сигурно хората, които са изработили своите пенсии, дали ще ги получават през следващите десетилетия. Увеличава се и продължителността на живот. Т.е. натрупват се много фактори, които ще задълбочават кризата в системата.

Тогава когато имаме много късогледа политика по отношение на осигурителна система, няма защо да се изненадваме от проблемите, които сами си създаваме. Искам само да припомня, че буквално преди две години, ако си спомняте, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин обеща финансова стабилност след две - пет години. Министър председателят Бойко Борисов каза, че пенсионната реформа е едно от най-големите постижения на неговото правителство. Всъщност, това което се направи през последните дни, в името на компромиса за съставяне на правителство всъщност връща назад нещата. Обезсмисля усилията, които бяха направени. Сега вече, при новата ситуация трябва да бъдат направени нови изчисления, вероятно ще се окаже, че трябва да бъдат увеличени осигуровките още повече. Може би, ще трябва да се направи следващата стъпка, да се увеличи пенсионната възраст в някакъв хоризонт време. Това означава непоследователност, което е най-лошото за една осигурителна система. Оказва се, че в България, осигурителната система се явява заложник на предизборните обещания и на предизборните кампании.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00