Открита скулптура на Роден в мебелен склад във Франция

Огю́ст Роде́н

В мебелен склад във френския град Биариц е открита случайно скулптура от Огюст Роден, създадена през 1885 г., съобщава Artprice.

Според експерти, гипсовата отливка е подготвителна работа към неговата творба „Аз съм прекрасна”, която е отлята в бронз през 1925-1926 г. 72-сантиметровата скулптура върху постамент, изобразяваща мускулест мъж, вдигнал жена със свити колене, се е намирала в продължение на много години в дома на възрастна жена от град По, а след това в нейната стая в дом за възрастни хора в Испания. Там творбата останала до края на живота й, а по-късно е открита в кутия в мебелен склад.

По-рано произведението е било смятано за копие и затова не предизвикало интерес сред специалистите. След установяването на автентичността на творбата обаче, от Auguste Rodin Committee се заели с проучването на нейната история, а френското Министерство на културата дало на гипсовата скулптура статут на „национално богатство”.

Скулптурата е атрибутирана като работа на Роден от Патрис Карер от аукционната къща Gestas & Carrère в По. Авторството на гениалния френски скулптор е потвърдено и от следващи експертизи, продължили цели четири месеца, а цената й е определена на 700 000 евро.

Статуетката „Аз съм прекрасна” вече е представена в офиса на аукционната къща Gestas & Carrère в град По, но бъдещето й ще бъде решено от непреките наследници на възрастната дама, които се появили след новината за откритието.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руският кораб „Лиман” потъна край Босфора

Плавателният съд от руския Черноморски флот „Лиман” потъна в Черно море след сблъсък с друг плавателен съд, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. „Лиман” е получил пробойни под ватерлинията. Всички членове на екипажа на изследователския съд са живи и ще бъдат евакуирани от спасителен съд на друг руски кораб, информира..

публикувано на 27.04.17 в 16:20

Парламентарният контрол вече по БНТ 2

Парламентарният контрол вече ще се излъчва по БНТ 2, а не по Канал 1. Това решиха депутатите, които започнаха работа с дебати по правилника на парламента. Те оставиха възможността контролът да се следи и по БНР. В рамките на работния ден депутатите ще обсъдят и създаването на две временни комисии – едната за проучване на случаите на неизплатени..

публикувано на 27.04.17 в 10:56

ГЕРБ прие мандата!

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, лидер на ПП ГЕРБ и кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание. От своя страна Бойко Борисов прие мандата. Редът за съставяне на правителството е детайлно регламентиран в чл. 99 от Конституцията...

публикувано на 27.04.17 в 10:48

Проучвателен мандат за съставяне на правителство дава президентът Радев на ГЕРБ днес

След политическите консултации с петте парламентарни партии държавният глава започва следващата процедура по Конституция - връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство. Като най-голяма парламентарна група ГЕРБ получава първа правото да формира кабинет. Румен Радев ще връчи проучвателния мандат на номинирания от партията..

публикувано на 27.04.17 в 07:57

Мощна експлозия в Дамаск

Голяма експлозия е поразила района на международното летище в сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. "Взривът беше огромен и е можелo да бъде чут в Дамаск ", обясни говорителят на центъра Рами Абдурахман пред Франс прес. Причината за взрива засега не е ясна, но след това на мястото е избухнал..

публикувано на 27.04.17 в 07:24

Българските туристи предпочитат дългите пътувания с продължителност над 4 дни

България е един от най-бързо развиващите се пазари за входящия туризъм на Германия, сочат данните на германския Туристически борд. Според статистиката  4,7 % е увеличението на нощувките на българските туристи в Германия през миналата година. При пазарен дял от 10% Германия заема трета позиция сред най-предпочитаните туристически дестинации за..

публикувано на 27.04.17 в 06:58
Марин Льо Пен

Отнемат имунитета на Марин льо Пен?

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на евродепутата и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен. Френски съдии са поискали свалянето на имунитета, за да бъдат разследвани твърдения за финансови злоупотреби на Льо Пен с европейски пари. Искането беше внесено в юридическата комисия на..

публикувано на 27.04.17 в 06:55