Открита скулптура на Роден в мебелен склад във Франция

Огю́ст Роде́н

В мебелен склад във френския град Биариц е открита случайно скулптура от Огюст Роден, създадена през 1885 г., съобщава Artprice.

Според експерти, гипсовата отливка е подготвителна работа към неговата творба „Аз съм прекрасна”, която е отлята в бронз през 1925-1926 г. 72-сантиметровата скулптура върху постамент, изобразяваща мускулест мъж, вдигнал жена със свити колене, се е намирала в продължение на много години в дома на възрастна жена от град По, а след това в нейната стая в дом за възрастни хора в Испания. Там творбата останала до края на живота й, а по-късно е открита в кутия в мебелен склад.

По-рано произведението е било смятано за копие и затова не предизвикало интерес сред специалистите. След установяването на автентичността на творбата обаче, от Auguste Rodin Committee се заели с проучването на нейната история, а френското Министерство на културата дало на гипсовата скулптура статут на „национално богатство”.

Скулптурата е атрибутирана като работа на Роден от Патрис Карер от аукционната къща Gestas & Carrère в По. Авторството на гениалния френски скулптор е потвърдено и от следващи експертизи, продължили цели четири месеца, а цената й е определена на 700 000 евро.

Статуетката „Аз съм прекрасна” вече е представена в офиса на аукционната къща Gestas & Carrère в град По, но бъдещето й ще бъде решено от непреките наследници на възрастната дама, които се появили след новината за откритието.ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава броенето на гласовете в Австрия

Продължава броенето на гласовете на парламентарните избори в Австрия, съобщават информационните агенции. Консервативната Австрийска народна партия на Себастиан Курц води с 31,5 на сто, но на второ място с 26,6 на сто излязоха социалдемократите на канцлера Кристиан Керн, изпреварвайки с малко, с 2500 гласа, Австрийската партия на свободата на..

публикувано на 17.10.17 в 08:27

Португалия е в траур за жертвите на горските пожари

Португалия от днес е в тридневен национален траур в памет на загиналите в продължаващите горски пожари, съобщи Франс прес. Потвърдена е смъртта на 36 души. Ранените са 63, 16 от тях - тежко. Около 3600 пожарникари се опитват да овладеят петнайсетината все още активни огнища в централната и северната част на страната. В средата на юни в..

публикувано на 17.10.17 в 08:23

Парламентът ще заседава извънредно

На извънредно заседание от 14.00 часа парламентът ще обсъди на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс. С предлаганите промени  ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения. По този начин, на практика, ще се премахнат т.нар. вечни длъжници. 

публикувано на 17.10.17 в 08:10

Монети от времето на Нерон, Галва, Веспасиан открити край Мездра

Откритата преди месец колективна находка на сребърни римски монети в Мездра е с изключителна културно-историческа стойност, заяви директорът на Регионалния исторически музей /РИМ/ във Враца Георги Ганецовски. Той представи днес пред медиите находката след първоначалното и почистване, реставриране и проучване. Монетното съкровище бе..

публикувано на 16.10.17 в 15:59

Бурята Офелия връхлетя Ирландия

Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета и стълбове на електропреносната мрежа и предизвика 10-метрови вълни. Властите предупредиха, че това ще е най-тежкото подобно бедствие от половин век и може да причини човешки жертви, предаде Ройтерс. В Югоизточна Ирландия жена загина от паднало върху колата й..

публикувано на 16.10.17 в 15:50

Стивън Сегал стана сръбски рицар

На тържествена церемония в Белград американският актьор Стивън Сегал беше удостоен със званието „Златен рицар” за 2017 и специален „златен” меч, съобщиха организаторите. На тържеството в сградата на градския съвет, който е бивш кралски дворец, бяха раздадени..

публикувано на 16.10.17 в 15:50
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

Тереза Мей на среща с Юнкер

Британският премиер Мей ще разговаря днес с председателя на Еврокомисията Юнкер. Британският премиер Тереза Мей заминава за Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Срещата се случва няколко дни преди разговорите на високо равнище на ЕС, посветена на Брекзит. Министърът, отговарящ за преговорите за Брекзит,..

публикувано на 16.10.17 в 07:05