Романът "Остров Крах" на Ина Вълчанова е носител на Европейската награда за литература

Българският автор Ина Вълчанова е сред тазгодишните носители на Наградата на ЕС за литература, съобщиха организаторите.
Всяка година наградата се присъжда на 12 автори от Европа, които получават 5000 евро и възможността за безплатен превод на отличената им творба на друг език. Конкурсът отличи досега девет групи годишни победители.
Вълчанова е наградена за романа си "Остров Крах". Миналата година със същото произведение тя получи наградата за най-добър нов български роман.


Свързани новини

Избраха четири книги-номинанти за Европейската награда за литература

Националното жури за България избра четири книги-номинанти за Европейската награда за литература, съобщи поетът и публицист Бойко Ламбовски, председател на журито. Книгите са "Кротките" на Ангел Игов (роман, 2015 г., изд. "Жанет 45"), "Любов, подслон,..

публикувано на 20.03.17 в 14:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дни на канадското кино" във Варна

Филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen” предлагат на варненската публика първите по рода си у нас Канадски филмови дни под патронажа на заместник-министър председателя по..

публикувано на 10.12.17 в 08:06

Дни без глоби в РБ „Пенчо Славейков“ във Варна

Кампанията, която вече е традиционна дава възможност на всички читатели, просрочили времето за връщане на книги, да направят това без да бъдат глобени. От библиотеката споделят, че резултатите от инициативата са повече от добри. Във фонда  се връщат..

публикувано на 10.12.17 в 07:46
Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил. На 9 декември любимият актьор навършва 75 години

Стефан Данаилов на 75! Честит рожден ден от екипа на Радио Варна

Най-обичаният български актьор Стефан Данаилов става на 75 години на 9 декември. Юбилеят му ще бъде отбелязан с поредица от събития в негова чест, чрез които празника на големия артист ще споделят и неговите неизброими почитатели. Черешката в..

публикувано на 09.12.17 в 07:58

Национална премиера на "Дъвка за балончета"

Лентата разказва за децата на 80-те години, които пораснаха с „Некерман“, колекциите картинки от дъвки Turbo, стрелбата с фунийки, играта на ластик, топчета и "на шише". От 8 декември всички желаещи ще могат да видят лентата на 55 кино екрана в 27..

публикувано на 08.12.17 в 06:56

Лебедово езеро с премиера на варненска сцена

За поредна година ТПМЦ-Варна ще зарадва варненската публика с премиерен спектакъл преди Коледните и Новогодишни празници. Гледайте балетната постановка "Лебедово езеро" тази вечер и утре на основа сцена от 19ч. Класическият балет на Чайковски с..

публикувано на 08.12.17 в 06:28

Радиожурналистът Петър Пунчев с книжна премиера в Добрич

Книгата „Вие сте тук“ на Петър Пунчев – радиожурналист, ще бъде представена на 7 декември в Добрич. Срещата, организирана от новоучреденото читалище „Добрич 2017“, ще се проведе от 17.30 ч. във фоайето на Общинския младежки център „З. Стоянов“. „Вие..

публикувано на 06.12.17 в 12:31
Пламен Георгиев

Над 200 петли представи в изложба врачанин във Варна

Етнографска изложба „Петелът – слънчевият символ в човешкия бит и култура“ откриха днес в изложбената зала на Археологическия музей във Варна. Експозицията е част от частната колекция на Пламен Георгиев от Враца, който в продължение на 4 години събира..

публикувано на 05.12.17 в 16:50