Трюфелът - познат и непознат

Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели. Според сезона, трюфелите са зимни или летни. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества.

В търсене на трюфели и в опит да разбере правилата за тяхното събиране, санкции и търговия с инж. Тодорова разговаря Албена Иванова. Необходимо е да се регламентира събирането на трюфели и да се актуализира цената. Поради тази причина тази година не е издадено нито едно разрешително”, заяви директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик. Повече може да чуете в прекачения файл:




При трюфелите през миналата година има много нарушения. До преди две-три години този бизнес, ако мога да нарека, не е бил познат за това и няма никакво законодателство, няма никакъв ред за съжаление, много нарушения. Ние сме съставили 15, 16 акта. Около 11 килограма трюфели са задържани и все още стоят. Поради пропуски в законодателството, това е стока, която бързо се разваля и се попилява вместо да се продаде. Докато не влезе в сила наказателното постановление, а това изисква понякога и година тези трюфели се съхраняват. Това постановление би трябвало да се промени така че, стоката веднага да се продаде.

Трябва да има срокове за това събиране, защото в момента трюфелът преди края на май не е узрял и когато се събира по-рано му се нарушава мицела. Има много нарушения като събиране с тармъци, а не с кучета както би трябвало да е. С помощта на кучетата не се нарушава мицела и така трюфелът продължава да расте и през следващата година. Имаше опити за някаква наредба, но все още няма нищо за съжаление.

Това, което аз знам от от колеги в Италия, при тях събирането е от май до есента, но в никакъв случай не се събират след септември. Преди месец май трюфелът още не е узрял, а след септември вече трябва де остави в покой, за да се възпроизведе.

Колко струва един килограм?

Миналата година поради неправилното събиране на трюфели имаше много площи съсипани в Шуменско, Разградско, Силистренско и масово от там се насочиха към нашия район. Поради това, че много хора абсолютно незаконно се занимават, изкупната цена през миналата година беше паднала до 50 - 70 лв, но предходната година например цената беше между 500 и 700 лева.


Още за трюфелите и какво може да приготвим с тях ще ни разкаже главният готвач Иван Кирин:




СнимкаТрюфелите са скъпи, защото са труднооткриваеми, коментира готвачът Иван Кирин. Според него, цената у нас е десет пъти по-ниска в сравнение с Франция и Италия. Главният готвач на едно от Голф игрищата край Балчик коментира приложението на трюфелите в кулинарията и цената.

Те са скъпи на първо място, защото са много трудно откриваеми. В България ги има от няколко години. Те не са с толкова изявен характер като във Франция и Италия, но все пак са добри като качество. Примерно нашият летен трюфел се намира в Стара планина, в Средна гора, тук в Шумен го има, в Разград. Той е с много изявен характер и е на едно от първите места, които в европейски мащаб се намира. За работа е много удобен и цената му е десет пъти по-ниска от колкото във Франция и Италия. Има всякакви варианти., но аз взимам от тези, които се търсят с кучета в Разград и Шумен. От две години съм засял собствен трюфел, който отглеждам в Мелник. Надявам се, че след шест години ще имам вече добив от него. Трюфелът започва да се вади на осмата година. Той е зимен, черен трюфел, заразен е с лешниково дърво.

Какво предлагате с трюфел?

Той се влага в паста, в ризото, сосове задължително. Дали ще е само за акцент накрая за завършек на ястието или настърган в самия сос зависи от преценката. Говоря за не повече от 20 лв на ястие с трюфел.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашен крем против изпотяване замества опасните рол-они през горещините

Крем-дезодорант против изпотяване можем да си направим в домашна среда. За целта са ни нужни само няколко съставки - лимонена трева, карите, кокос, сода, нишесте и етерично масло по желание. В крема против потене не се съдържа алуминий, парабени, талк и спирт - това разказа за Радио Варна Илияна Петкова-Гецова. Тя е един от хората, доверили се на природата..

публикувано на 26.06.17 в 15:15

”Баба и внуци” или как домашните туршии могат да станат и средство за препитание

Разказват г-жа Елена Георгиева и 17-годишният й внук Антонио Ованезов. Произвели са хиляди буркани с люти чушки, белени домати и кисели краставички и за първа година ги   предлагат на фермерските пазари. До 25 юни може да ги видите и на пазара пред х-л Черно море, част от програмата на Втория веге фестивал Колко внуци имате г-жо..

публикувано на 23.06.17 в 12:16

Албания: природа и култура с водача Юлиян Варимезов

Албания е интересна дестинация не само заради красивото си крайбрежие, а и поради величествените планини. В края на август от Туристическо дружество "Родни балкани" организират група за разходка из най-интересните места. Водач е Юлиян Варимезов, който освен че е опитен планинар, следва магистратура "Културен туризъм" във Великотърновския..

публикувано на 22.06.17 в 10:55

Сабина Максимова: Нуждаем се от философия на потребление

Варненката Сабина Максимова е Магистър по Стопанско Управление с над 10 год. опит в управлението на маркетинг проекти. През последните 3 години изследва негативните екологични и социални ефекти от икономиката, която се основава на непрекъснатото изхвърляне на блага и закупуването на нови. Търси възможности за справяне с този проблем като..

публикувано на 21.06.17 в 15:25

„Квас за безстрашни”- как се меси хляб показва производителят Елена Драганчева тази вечер от 18.30 във Варна

Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си.   За предците ни хлябът е..

публикувано на 20.06.17 в 16:31

Звездата на диското Прешъс Уилсън пред Радио Варна

Прешъс Уилсън даде специално интервю за Радио Варна при последното си гостуване в България. Родената в Ямайка певица беше специален гост на фестивала в Кранево преди дни. Прешъс и бендът й пристигнаха директно от Лондон, за да представят проекта си  "Eruption" . Всъщност днес певицата държи правата върху името на някогашната група, с която стана..

обновено на 20.06.17 в 11:25

“Блоранж”-тенденцията в лятната визия за модерна прическа

Всяка година модата ни носи нови тенденции в облеклото, обувките, аксесоарите, както и други елементи на образа. За една жена винаги е важен видът на нейната коса. В народния фолклор са хиляди вицовете за блондинки, но фактите са си факти. Независимо от тенденциите русото е винаги на мода. Медно русо, преливащо в оранжево и праскова-енергията..

публикувано на 18.06.17 в 09:48