Трюфелът - познат и непознат

Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели. Според сезона, трюфелите са зимни или летни. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества.

В търсене на трюфели и в опит да разбере правилата за тяхното събиране, санкции и търговия с инж. Тодорова разговаря Албена Иванова. Необходимо е да се регламентира събирането на трюфели и да се актуализира цената. Поради тази причина тази година не е издадено нито едно разрешително”, заяви директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик. Повече може да чуете в прекачения файл:




При трюфелите през миналата година има много нарушения. До преди две-три години този бизнес, ако мога да нарека, не е бил познат за това и няма никакво законодателство, няма никакъв ред за съжаление, много нарушения. Ние сме съставили 15, 16 акта. Около 11 килограма трюфели са задържани и все още стоят. Поради пропуски в законодателството, това е стока, която бързо се разваля и се попилява вместо да се продаде. Докато не влезе в сила наказателното постановление, а това изисква понякога и година тези трюфели се съхраняват. Това постановление би трябвало да се промени така че, стоката веднага да се продаде.

Трябва да има срокове за това събиране, защото в момента трюфелът преди края на май не е узрял и когато се събира по-рано му се нарушава мицела. Има много нарушения като събиране с тармъци, а не с кучета както би трябвало да е. С помощта на кучетата не се нарушава мицела и така трюфелът продължава да расте и през следващата година. Имаше опити за някаква наредба, но все още няма нищо за съжаление.

Това, което аз знам от от колеги в Италия, при тях събирането е от май до есента, но в никакъв случай не се събират след септември. Преди месец май трюфелът още не е узрял, а след септември вече трябва де остави в покой, за да се възпроизведе.

Колко струва един килограм?

Миналата година поради неправилното събиране на трюфели имаше много площи съсипани в Шуменско, Разградско, Силистренско и масово от там се насочиха към нашия район. Поради това, че много хора абсолютно незаконно се занимават, изкупната цена през миналата година беше паднала до 50 - 70 лв, но предходната година например цената беше между 500 и 700 лева.


Още за трюфелите и какво може да приготвим с тях ще ни разкаже главният готвач Иван Кирин:




СнимкаТрюфелите са скъпи, защото са труднооткриваеми, коментира готвачът Иван Кирин. Според него, цената у нас е десет пъти по-ниска в сравнение с Франция и Италия. Главният готвач на едно от Голф игрищата край Балчик коментира приложението на трюфелите в кулинарията и цената.

Те са скъпи на първо място, защото са много трудно откриваеми. В България ги има от няколко години. Те не са с толкова изявен характер като във Франция и Италия, но все пак са добри като качество. Примерно нашият летен трюфел се намира в Стара планина, в Средна гора, тук в Шумен го има, в Разград. Той е с много изявен характер и е на едно от първите места, които в европейски мащаб се намира. За работа е много удобен и цената му е десет пъти по-ниска от колкото във Франция и Италия. Има всякакви варианти., но аз взимам от тези, които се търсят с кучета в Разград и Шумен. От две години съм засял собствен трюфел, който отглеждам в Мелник. Надявам се, че след шест години ще имам вече добив от него. Трюфелът започва да се вади на осмата година. Той е зимен, черен трюфел, заразен е с лешниково дърво.

Какво предлагате с трюфел?

Той се влага в паста, в ризото, сосове задължително. Дали ще е само за акцент накрая за завършек на ястието или настърган в самия сос зависи от преценката. Говоря за не повече от 20 лв на ястие с трюфел.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „ Аз избирам чашата за многократна употреба “ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията..

публикувано на 19.10.17 в 16:28

Актьори без маски в кадрите на фотографа Веселин Василев

“Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници,” твърди американският писател от арменски произход Уилям Сароян. Наративът от снимки, които прави фотографът Веселин Василев , е обаятелен. Също като актьорите в неговите кадри, завладени от театралната магия: излъчващи и даряващи..

публикувано на 19.10.17 в 10:23

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11