Трюфелът - познат и непознат

Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели. Според сезона, трюфелите са зимни или летни. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества.

В търсене на трюфели и в опит да разбере правилата за тяхното събиране, санкции и търговия с инж. Тодорова разговаря Албена Иванова. Необходимо е да се регламентира събирането на трюфели и да се актуализира цената. Поради тази причина тази година не е издадено нито едно разрешително”, заяви директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик. Повече може да чуете в прекачения файл:




При трюфелите през миналата година има много нарушения. До преди две-три години този бизнес, ако мога да нарека, не е бил познат за това и няма никакво законодателство, няма никакъв ред за съжаление, много нарушения. Ние сме съставили 15, 16 акта. Около 11 килограма трюфели са задържани и все още стоят. Поради пропуски в законодателството, това е стока, която бързо се разваля и се попилява вместо да се продаде. Докато не влезе в сила наказателното постановление, а това изисква понякога и година тези трюфели се съхраняват. Това постановление би трябвало да се промени така че, стоката веднага да се продаде.

Трябва да има срокове за това събиране, защото в момента трюфелът преди края на май не е узрял и когато се събира по-рано му се нарушава мицела. Има много нарушения като събиране с тармъци, а не с кучета както би трябвало да е. С помощта на кучетата не се нарушава мицела и така трюфелът продължава да расте и през следващата година. Имаше опити за някаква наредба, но все още няма нищо за съжаление.

Това, което аз знам от от колеги в Италия, при тях събирането е от май до есента, но в никакъв случай не се събират след септември. Преди месец май трюфелът още не е узрял, а след септември вече трябва де остави в покой, за да се възпроизведе.

Колко струва един килограм?

Миналата година поради неправилното събиране на трюфели имаше много площи съсипани в Шуменско, Разградско, Силистренско и масово от там се насочиха към нашия район. Поради това, че много хора абсолютно незаконно се занимават, изкупната цена през миналата година беше паднала до 50 - 70 лв, но предходната година например цената беше между 500 и 700 лева.


Още за трюфелите и какво може да приготвим с тях ще ни разкаже главният готвач Иван Кирин:




СнимкаТрюфелите са скъпи, защото са труднооткриваеми, коментира готвачът Иван Кирин. Според него, цената у нас е десет пъти по-ниска в сравнение с Франция и Италия. Главният готвач на едно от Голф игрищата край Балчик коментира приложението на трюфелите в кулинарията и цената.

Те са скъпи на първо място, защото са много трудно откриваеми. В България ги има от няколко години. Те не са с толкова изявен характер като във Франция и Италия, но все пак са добри като качество. Примерно нашият летен трюфел се намира в Стара планина, в Средна гора, тук в Шумен го има, в Разград. Той е с много изявен характер и е на едно от първите места, които в европейски мащаб се намира. За работа е много удобен и цената му е десет пъти по-ниска от колкото във Франция и Италия. Има всякакви варианти., но аз взимам от тези, които се търсят с кучета в Разград и Шумен. От две години съм засял собствен трюфел, който отглеждам в Мелник. Надявам се, че след шест години ще имам вече добив от него. Трюфелът започва да се вади на осмата година. Той е зимен, черен трюфел, заразен е с лешниково дърво.

Какво предлагате с трюфел?

Той се влага в паста, в ризото, сосове задължително. Дали ще е само за акцент накрая за завършек на ястието или настърган в самия сос зависи от преценката. Говоря за не повече от 20 лв на ястие с трюфел.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорът на европотребители: "Плащайте с банкова карта по интернет!"

Варна е на второ място в страната по електронна пазаруване. Все повече българи избират къде да почиват и плащат през интернет.  80 процента от сигналите в Европейския потребителски център са на българи, които са пазарували зад граница. 2000 са жалбите през миналата година и една - трета от тях са свързани с онлайн търговията.  Европейският..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Нощ на музеите = 24-часов тур между експозициите

Богатата история на Варна показват на своите деца стотици семейства. Използват и днешното издание на „Нощта на музеите и галериите”. Прогнозата за дъжд не ги притеснява и те обикалят включените обекти в инициативата, внимателно следейки да не пропуснат нещо. Това прави 10-годишната Паула Кръстева, която много разчита на своята баба Галина Панайотова..

публикувано на 19.05.18 в 14:50
Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор

Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

  В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години. Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица...

публикувано на 17.05.18 в 07:00

Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва..

публикувано на 16.05.18 в 11:39
Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов и Виржиния Лазарова

Виржиния Лазарова: "Преди 70 години хората се страхуваха да пътуват със самолет"

90 годишната Виржиния Лазарова бе сред гостите на 70 годишния юбилей на летище Варна. Официалното откривана на аерогарата се е състояло на 9.05 през 1948 година. Тогава работещите на летището са едва 13 души, спомня си Виржиния. Желаещи да пътуват няма, а линиите са две - северна и южна. "Докато пътуването с железница от Варна до София трае 14..

обновено на 14.05.18 в 11:12

Най-доброто пазаруване е чрез симбиоза между онлайн и офлайн избор

 В случай, че харесвате интернет пазаруването, е необходимо да бъдете бдителни, когато избирате стока, а също така да обърнете внимание дали са добре описани данните на фирмата, която предлага тази стока. Вече 22 години Димитър Димитров е управител на една от големите онлайн платформи. Фирмата за компютърна техника е една от стабилните..

публикувано на 14.05.18 в 10:16

От България до САЩ - Чикаго

„Малко Българско училище” е образователна структура, създадена с цел съхраняване на националната и духовна идентичност на българските деца, родени или живеещи на територията на щата Илинойс в САЩ. Училището е официално регистрирано към Министерството на Образованието, младежта и науката и има право да издава свидетелства за завършено образование...

публикувано на 11.05.18 в 16:11