Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вълканов: Над 3 лева ще стане цената на водата във Варна до 2022 година

| обновено на 01.05.17 в 12:33
Снимка: VNews.bg

Новата, по-висока, цена на водата във Варна влиза в сила от днес. Увеличението е с 15% до 2.93 лева на кубик. КЕВР одобри плана за развитие на местното В и К-дружеството за следващите пет години. В него е залегнало до 2022 година водата да поскъпне с 19 на сто и да достигне цена от 3.03 лева. От 2017-та всяка следваща година цената ще се увеличава с по един процент. В интервю за предаването „Пост фактум” управителят на „Водоснабдяване и канализация – Варна” Валентин Вълканов съобщи, че парите от увеличението ще бъдат инвестирани в подобряването на услугата чрез реализацията на Инвестиционния план на В и К, приет от МРРБ. Вълканов подчерта, че нито лев от това увеличение няма да отиде за повишаване на заплатите на работещите в дружеството и допълни:

На закрито заседание на КЕВР са утвърдили бизнес плана на В и К-дружеството, което е трето поред. След „Софийска вода” и Смолян и нашето дружество си представи плана, който беше разглеждан шест месеца от регулатора, на база на който за петгодишен период от 2017 до 2022 година ние сме искали увеличаване на цената на услугата, тъй като трябва да се съобразим с наредбите за регулиране цените на В и К–услугите и Наредбата за качество на услугите във В и К-сектора, които бяха приети миналата година от Министерския съвет. Това е във връзка с инвестициите, които трябва дружеството да направи през следващите пет години и за този период цената, която трябва да достигнем е в рамките на 19 процента. Години наред се увеличаваше цената на електроенергията и на другите материали и регулатора реши за първата година да ни даде увеличение от 15%, а за следващите четири години по един процент. Общата цена по утвърдената програма е 2 лева и 93 стотинки с ДДС за тази година.

Казвате, че ще има увеличение на цената с по един процент за всяка година. Този процент на базата на новата цена от 2.93 лева ли ще е?

Да, точно така.

До колко трябва да стигне цената на водата в края на този петгодишен период?

Цената на водата ще достигне приблизително три лева и две, три стотинки, ако всички върви нормално, защото знаем, че постоянно се увеличава тока и другите неща. Искам да подчертая, че в тая цена, която е утвърдена не влиза увеличаване на заплатите на служителите във В и К.

А колко е социалната цена на водата във Варна?

Социално поносимата цена за Варна е 4 лева и 6 стотинки. За разлика от други дружества, ние имаме още един лев възможност да увеличаваме цената, докато много от дружествата са минали над социално поносимата цена.

Въпросът тук е дали потребителите имат възможност да плащат тази цена, а не дали вие можете да я увеличите.

Това е нож с две остриета, тъй като всяко увеличаване на цената води до по-малко плащания и събиране на по-малко средства. Ние се надяваме, че ако хората искат услуга, такава, каквато ние трябва да осигуряваме по наредбите, би следвало да си заплащат услугата.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47