Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволненият директор на ФБР е могъл да свали президента Тръмп

Уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, извършено от президента Доналд Тръмп, предизвика вълна от коментари.

В меморандума на Министерството на правосъдието, който стана основание за уволнението на Коми, се казва, че той е злоупотребил със своите пълномощия. Става дума за решението му да закрие делото срещу Хилари Клинтън, обвинявана в използването на личната си електронна поща, докато е била държавен секретар на САЩ (2009-2012 Г.)

„Директорът погрешно узурпира властта на генералния прокурор на 5 юли 2016 година, обявявайки своето заключение, че делото трябва да бъде закрито без криминално преследване“, казва се в документа.

Освен това на 28 октомври, няколко дни преди президентските избори, Коми разпространи писмо, в което съобщаваше, че ФБР е открило нови документи, свързани с разследването срещу Хилари Клинтън.

Малко по-късно, но пак преди самите избори, Коми заяви, че ФБР не е намерило основания за нови обвиненията спрямо Хилари Клинтън. След това делото бе закрито окончателно.

Един от първите, който реагира, бе основателят на разобличителния сайт „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. „Уикилийкс“ биха били радостни да разгледат въпроса за наемането на Джеймс Коми за подпомагане на управлението на офиса във Вашингтон, сигурно ще се радва да разследва по подобаващ начин правителството на САЩ“, написа Асандж в Туитър.

Другият противник на американските спецслужби и бивш техен служител Едуард Сноудън окачестви уволнението като „политическа намеса в работата на ФБР“. „Този директор в продължение на години се опитваше да ме вкара в затвора заради моята политическа дейност. Щом аз мога да се обявя срещу неговото уволнение, значи можете и вие“, написа той също в Туитър.

Редица конгресмени също поставиха под съмнение уволнението на Джеймс Коми. Лидерът на фракцията на Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви: „Ние знаем, че ФБР е проучвало дали предизборният щаб на Тръмп се е сговорил с руснаците, а това е много сериозно правонарушение. Докато ФБР роди разследване, които твърде бързо доближават президента, възниква въпросът, че генералният прокурор (Джеф) Сешънс, който се самоотстрани от "руското" разследване, е имал пръст в уволнението на човека, оглавил това разследване“.

Брайън Фелън, който беше говорител на Хилари Клинтън по време на президентската кампания, отбеляза, че дейността на Коми е застрашавала Тръмп. „Иронията с уволнението на Коми е, че този човек, който помогна Тръмп да стане президент, е лицето, които бе напълно в състояние да го свали“ написал Фелън в Туитър.

Няма съгласие и сред партийните привърженици на президента. Сенаторът Джон Маккейн заяви, че е разстроен от оставката на директора на ФБР.

„Джеймс Коми е един честен и почтен човек, който оглавяваше ФБР при извънредни обстоятелства", отбеляза сенаторът от Републиканската партия. Информация на БГНЕС/РИА-Новости




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ректорът на ИУ-Варна: Свиване на приема „Държавна поръчка“ и прекласиране на студентите всяка година ще повишат мотивацията

До 2030 г. 30% от българите в активна възраст да имат възможност да преминат през допълнително обучение, квалификация, етл. преквалификация. Това е една от големите цели на Министерство на труда и социалната политика, обяви във Варна ресорният министър в оставка Иванка Шалапатова. Към момента едва 7 % от трудоспособните българи преминават..

публикувано на 28.03.24 в 14:42

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат. Напълно ви..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41