Александър Хинков: В България има достатъчно успели българи

Александър Хинков е част от групата трима млади българи, които търсят позитивните примери в България и вдъхновяват все повече хора да останат в родината си или да се завърнат в нея. Те стоят зад сайта uspelite.bg, в който можете да намерите интервюта, разкази от първо лице и положителни новини за успели българи по света и в родината с различни съдби, професии и интереси.  Успешна ли е инициативата им за положителните новини и какво се промени – разказа Александър Хинков, един от инициаторите на идеята пред репортера на Радио Варна Доротея Николова.


Докъде стигна проекта за положителните новини на uspelite.bg? 

В момента uspelite.bg е онлайн медия изцяло за позитивни новини и позитивно съдържание. Освен новини ние разказваме и успешните истории на хора, които се реализират в България и които разбиват стереотипа, че успехът в България не е възможен.

Има ли достатъчно успешни българи в България?

Ами, имам една 500 интервюта за активния ни период от година и половина.

Вие започнахте проекта докато бяхте студенти във Варна. Ти и Венелин Добрев?

Да, аз и Венко стартирахме докато бяхме студенти преди 4 години  и тогава нямахме положителни новини. Тогава беше само интервюта, обаче интервюта от много рамкиран профил. Хората трябваше да са млади - от 30 до 35-годишна възраст. Трябваше да са българи, работещи и живеещи в България.  тогава дефиницията ни за успех беше с по-нисък критерий. Често се случваше и наши колеги от университета да интервюираме. Другото, което беше много важно да отбележа, тогава проекта ни беше хоби. Ние го правихме когато имаме свободно време и публикувахме по едно интервю на седмица. Миналата година, около декември месец, започнахме да публикуваме и да създаваме положителни новини.  Да отразяваме тези събития, които са значими, също така и четяеми от хората. Това всъщност ни разви много проекта и оттогава почнахме да публикуваме по две интервюта на ден. Това са две интервюта на ден от хора, които са на всякаква възраст.

Махнахте дискриминационния критерии 30-35 години?

Да, махнахме дискриминационния критерий, заради това и името ни преди беше "Младите успели българи" и сега е само "Успелите". В момента не е важно толкова и националността на хората които интервюираме Важното е те да помагат за развитието на България по някакъв начин.

Имаш ли любим персонаж или любима история?

Ами, може да разкажа за едно от последните дни интервю с Боян Петров хора не знаем кой е Боян Петров. За мене той е съобразен идол, защото той е минал през много трудности в личен план. Наскоро някой ме беше попитал - "ако успелите трябва да ги приличаш на някой човек, кой би бил той?". След това помислих дълго и установих, че това е Боян Петров. Човек, изключително целеустремен, цял живот върви в една посока. Активист е и се бори, в момента последната му кампания е спасяването на Пирин. Голям еколог, зоолог...

И е единствения българин който е качил осем осем хилядника.


Да.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл:
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куражът на 80 години сам с яхта да обиколиш света

„Създавайки яхтите си сме умували сме всеки детайл, как да го направим, с какви материали, как да ги намерим, от къде. Беше много трудна задача навремето. Важното е, че   накрая се получи добър резултат. Първите лодки направени от мен не бяха сполучливи. Трудности много. Нямаш познанията. Нямаш умения. Постепенно качеството се подобряваше. Моят..

публикувано на 21.05.17 в 17:27
Валери Симеонов

Валери Симеонов: "Не познавам нито един фашист в България"

" В началото беше безобидно, но след това се осъществи координирана атака срещу нас, която се превърна в политическа кампания ". Така коментира скандала от седмицата вицепремиерът Валери Симеонов снимките на зам. министъра от квотата на Обединените патриоти и последвалото интервю за в. "Сега". Ето какво каза още той за предаването на Радио Варна..

публикувано на 20.05.17 в 12:44

Food Revolution Day във Варна

Днес ще се проведе Food Revolution Day - ден, в който всички посланици на Джейми Оливър и неговата фондация организират събития, свързани със здравословното хранене и начин на живот на децата. Събитието се провежда успоредно в над 120 страни и България отново ще бъде една от тях. В страната ни има официални посланици на Food Revolution,..

публикувано на 20.05.17 в 10:02
Атанас Симов - бъдещ космически инженер

Българска "Марсианска лаборатория" проучва живота на Марс

Марс е изключително интересна планета, враждебна и привлекателна едновременно. Тя е студена, безжизнена и облъчена от радиация. Ние искаме да променим това, искаме да докажем, че на Марс може да се живее, че Марс е нашето бъдеще, че Марс е нашият втори дом. Ние сме уверени, че с новите технологии, с изследователски методи ние можем да можем да..

публикувано на 18.05.17 в 08:40

Илиян Илиев, режисьор: Искам децата да се докоснат до истинското приятелство

„ Още един прекрасен ден” – така се нарича постановката с участието на любимите герои от първия български куклен сериал „Благуните”. Те ще гостуват във Варна на 16 май – вторник, от 18 часа във Фестивалния и конгресен център. Автор и режисьор е Илиян Илиев, който има вече над  30 постановки. Как се стигна до театралната постановка на..

обновено на 15.05.17 в 09:34

Еротични надписи писали предците във Варна

Графитите не са съвременно откритие и това го доказват многото надписи, открити на различни археологически обекти. Вероятно най-старият във Варна е от 2-3 век и се намира в една от нишите на Големите римски терми в морската столица. Подробностите разказва Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна. Каква е разликата между..

обновено на 14.05.17 в 21:21

Нова технология в строителството - български патент

Нова строителна технология разработват български учени и вече са патентовали нитробетон. Според екипа той е 30 процента по-евтин за изолиране и 4 пъти по-лек. Българските учени около Румен Стоянов   работят вече 5 години. Екипи, които прилагат на практика технологията има във Велико Търново и Пловдив, отзивчив е за партьорство и на други места-просто..

обновено на 14.05.17 в 13:03