Учениците от 7 и 12 клас се явяват на матура по български език и литература

БГНЕС

Около 120 хиляди ученици от 7-ми и 12-ти клас се явяват на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден.  Матурата е под формата на тест, който бе генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации. Той съдържа 40 въпроса. Последната, 41-ва задача, е създаване на аргументативен текст. В 10.00 часа ще започне изпитът на седмокласниците. Той се състои от тест и преразказ. За първи път и двата изпита са разделени на модули, като мярка срещу преписването. Учениците няма да могат да напускат залите, преди да са предали работата си по съответния модул. В училищата ще има над 4 хиляди камери. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение. Всички места в класните стаи са номерирани. За всеки зрелостник е определено конкретно място, което той ще научи минути преди началото на изпита.

Авторът и произведението за 41-вия въпрос на зрелостния изпит ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12 часа.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се публикува списък и карта на имотите с променено предназначение

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява Министерството на земеделието, храните и горите да публикува списък и карта на имотите с променено предназначение.  Природозащитниците призовават общинските администрации да изпълнят законовото си задължение да уведомят Комисията за земеделските земи, комисиите към областните дирекции "Земеделие"..

публикувано на 22.05.17 в 17:17

Космонавтът Георги Иванов с исхемичен мозъчен инсулт във ВМА

Георги Иванов е в стабилизирано състояние, но все още не мога да кажа, че няма риск за живота му. Това каза доц. Евелина Одисеева, ръководител на Клиниката по интензивно лечение във ВМА. Първият български космонавт е в медикаментозен сън и така ще остане в следващите 24 часа до 48 часа. Тогава лекарите във ВМА ще направят контролен нов скенер...

публикувано на 22.05.17 в 15:12

Българският алпинист-веган Атанас Скатов покори пак Еверест

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин, съобщиха от екипа му. Скатов стъпва на най-високия връх за втори път. Първото му изкачване е на 24 май 2014 година от северната страна, докато сега се качи на Еверест по южния му ръб. Скатов е бил на върха около 3.00 часа българско време тази нощ. Българският алпинист-веган..

публикувано на 22.05.17 в 11:20

България първа по брой убити в катастрофи в ЕС

България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз. Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа е брой на загинали при пътнотранспортни произшествия на един милион жители. По този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали на 1..

публикувано на 22.05.17 в 11:04

Министър Ангелкова е за отпадане прекатегоризацията на хотелите и ресторантите

Ще предложа на представителите на бизнеса да бъде премахната прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“. „Считам, че хотелиерите и ресторантьорите, които работят и спазват закона, трябва да бъдат облекчени, а не на всеки 5 години да..

публикувано на 22.05.17 в 10:23

Котка с двойнствен живот доведе две италианки до съда

Обикновена котка стана обект на съдебна делба между две жителки на северната италианска област Лигурия. Както съобщава местният вестник Il Secolo XIX, за две години при своята стопанка, домашният любимец се научил да нощува при съседката ѝ. Оказало се, че четиригодишната котка водела двойнствен живот в Генуа и имала две имена - Бантик и Текила...

публикувано на 22.05.17 в 09:58

Задържаха рекордно количество хероин

432.22 кг хероин в ТИРсъс софийска регистрация, превозвал теракотени плочки от България за Холандия, са задържани на ГКПП Видин-Калафат. Хероинът е задържан в събота сутринта. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров, това е най-голямото количество наркотик, разкривано досега в превозно средство на българска територия. Според..

обновено на 21.05.17 в 20:48