Мадейра празнува Фестивала на цветята

Мадейра е португалска територия, но се намира най-близо до Африка. Около 3 хил мили го делят от бреговете на Мароко. Може би ще се изненадате, но островът е открит първоначално от викингите към 11 век, 400 години преди Христофор Колумб да го произведе в португалска колония. Всяка година в края на април и началото на май португалският остров Мадейра привлича хиляди туристи, желаещи да се потопят в магичната феерия на Фестивала на цветята. Улиците на столицата Фуншал се изпълват с ароматен парфюм на всевъзможни цветя, с пъстри и сложни цветни композиции, покачени върху масивни платформи, с музика, танци и настроение. Тази година в цветната феерия на Мадейра се сляха и двама варненски пътешественици. За Мадейра в предаването "Хоризонти" ни разказва д-р Вълкан Иванов, снимките направи неговата съпруга Нина Илиева.

Христофор Колумб открива, че Мадейра е идеалното място да се откъснеш от грижите на живота. Големият мореплавател живее на съседния Порту Санту няколко години, като се жени за дъщерята на местния губернатор. Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност. Дори сурови натури тук намират вдъхновението на покоя. Зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел "Reid's Palace" във Фуншал и димейки с пурата си рисува нежни акварели.

  Джордж Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук. "Английският стил" се открива във викторианското обзавеждане, в поддържаните градини, в точното обслужване. Освен много приятно място Мадейра дава възможност и за напълно здравословен начин на живот със своя климат и храни.
Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

ВИЖТЕ ОЩЕ

"НОВИЯТ ДЕН" С ВАНЯ СЛАВОВА НА 24 НОЕМВРИ

В нах-хубавия ден от седмицата ще бъдем ваша разнообразна и актуална компания в ефира на Радио Варна! Не пропускайте музиката по избор на Димитър Димитров и новините с Доротея Николова. За качеството на звука се грижи звукорежисьорът Добромир Мързов. Приятно пътешествие с темите в програмата ни тази сутрин! За най-модерната синя..

обновено на 24.11.17 в 06:10

Хоризонти на 24.11.2017

Как да стигнем до Брюксел и как най-лесно и удобно да се придвижим в белгийската столица? Кои места привличат най-много посетители? Отговорите специално за Хоризонти от сърцето на Брюксел дава варненският софтуерен специалист Борислав Дамянов. Слушайте Хоризонти с автор и водещ Иван Симеонов всеки петък от 11 до 12 часа.

публикувано на 23.11.17 в 21:36

"На светло" на 23 ноември 2017 г. със Сияна Спиридонова

Новата система за купуване на електронни билети за автобусна линия номер 10 във Варна днес стартира пилотно. Как работи тя и ще ни излиза ли по-евтино пътуването? - 14.15 ч. Ще промени ли софтуерът начина, по който функционира икономиката и къде сме ние. Отговорът на този въпрос дава международна конференция за дигиталната трансформация на..

публикувано на 23.11.17 в 13:44

"Новият ден" на 23 ноември 2017 г. с Димитрина Дончева

Влизаме в сутрешния трафик на Варна, за да ви кажем къде е най-натоварено движението и да разберем колко трае търпението на шофьорите. Започва продажбата на първите в историята електронни билети за пътуване в градския транспорт на Варна. Пробно  това ще се случи само по линия № 10, засега. Ще стартира ли успешно системата? Кой   отрасъл от бизнеса е..

публикувано на 22.11.17 в 18:43

"POST FACTUM" на 22 ноември с Емилия Николова и Жоро Бекяров

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. Каква е дистанцията между двете основни политически партии ГЕРБ и БСП осем месеца след изборите? Кой е най-харесваният политик у нас? Какви са очакванията на българите за развитието на страната ни? Данните от представителното проучване на Агенция „Тренд” коментираме с Димитър Ганев. Докъде ще доведат..

публикувано на 22.11.17 в 16:49

”На светло” на 22 ноември с Мариела Димитрова

Новите възможностите за ранно откриване по време на бременността на тежки генетични заболявания чрез използването на съвременни неинвазивни ДНК тестове. Представянето в Медицински университет-Варна събра учени и пациенти, които споделиха своя опит. Репортаж в 14.15 часа. В ход е конкурсът на Радио Варна за зимна детска рисунка на тема „Подаръци ще..

публикувано на 22.11.17 в 11:10

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 ноември

Около 100 рибари от Царево, Приморско и Китен ще протестират символично на Никулден. Причината е отнети лицензи за стопански риболов. Рибарите в Китен и Царево вече са изпратили декларация до Министерството на земеделието и храните, както и до всички компетентни институции. В нея те предлагат българското законодателство по отношение на..

публикувано на 22.11.17 в 09:32