Мадейра празнува Фестивала на цветята

Мадейра е португалска територия, но се намира най-близо до Африка. Около 3 хил мили го делят от бреговете на Мароко. Може би ще се изненадате, но островът е открит първоначално от викингите към 11 век, 400 години преди Христофор Колумб да го произведе в португалска колония. Всяка година в края на април и началото на май португалският остров Мадейра привлича хиляди туристи, желаещи да се потопят в магичната феерия на Фестивала на цветята. Улиците на столицата Фуншал се изпълват с ароматен парфюм на всевъзможни цветя, с пъстри и сложни цветни композиции, покачени върху масивни платформи, с музика, танци и настроение. Тази година в цветната феерия на Мадейра се сляха и двама варненски пътешественици. За Мадейра в предаването "Хоризонти" ни разказва д-р Вълкан Иванов, снимките направи неговата съпруга Нина Илиева.

Христофор Колумб открива, че Мадейра е идеалното място да се откъснеш от грижите на живота. Големият мореплавател живее на съседния Порту Санту няколко години, като се жени за дъщерята на местния губернатор. Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност. Дори сурови натури тук намират вдъхновението на покоя. Зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел "Reid's Palace" във Фуншал и димейки с пурата си рисува нежни акварели.

  Джордж Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук. "Английският стил" се открива във викторианското обзавеждане, в поддържаните градини, в точното обслужване. Освен много приятно място Мадейра дава възможност и за напълно здравословен начин на живот със своя климат и храни.
Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хор и оркестър на ПФА

Професионалните ансамбли „Добруджа” и „Пирин” за първи път с общ концерт

Концертът ще се състои на  2 юни от 18.30 часа в Летния театър в гр. Добрич Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. рък. Стоян Господинов и Ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ с гл. худ. рък Данислав Кехайов са подготвили програма, в която ще ни представят различните етнографски области в България.   „В програмата..

публикувано на 28.05.17 в 16:17

“Новият ден” на 29 май с Мариела Димитрова

В понеделник сутрин, в седмицата, в която е Денят на детето, ще Ви разкажем за игрите като начало на ново приятелство, умение да мечтаем и успех за всички! Правим го, защото децата днес са фокусирани в подаръците за празника, и защото смятаме, че най-хубавият подарък е споделеното време с Мама и Тате, и с приятели! В 8.15 часа ни гостува организаторът..

публикувано на 28.05.17 в 18:00

"Новият ден" на 28 май с Габриела Гаврилова

6.40 – НЕДЕЛНА ПРОПОВЕД. 7.40 – Срещаме ви с Анелия Ангелова, която е обиколила Земята като турист, от 30 години живее в Западна Европа и знае 7 езика. Нейната рецепта за успех и щастие. 8.10   –В деня на парковете ви срещаме с една жена, която има интересно хоби – да разглежда градински центрове, да сади дървета и да се грижи за..

публикувано на 27.05.17 в 16:15

„И разгоря се огънят” с Детски танцов ансамбъл „Зорница”

С концерт  ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от създаването на Детски танцов ансамбъл „Зорница“ при НЧ „Отец Паисий” - Варна. Празничното събитие е на  1 юни от 20:30 часа в Летен театър – Варна. В своя творчески път ансамбъл „Зорница” успя да се утвърди като един от най-добрите детски ансамбли в национален мащаб. Художествен ръководител..

публикувано на 27.05.17 в 15:04

"Новият ден" на 27 май със Сияна Спиридонова

"Календар" - историческа рубрика с автор и водещ Деян Урумов в 6.15 ч. "Неизвестно за известното” с Борислав Дряновски и Светлана Вълкова - 6.40 ч. Рали „Time attack” събира любители на високите скорости в Провадия днес. Мирис на изгорели гуми и адреналин ще почувстват участници и зрители по време на предстоящото..

публикувано на 27.05.17 в 04:25
Chart

#446 ТОП 20 (26.05-02.06.17)

публикувано на 26.05.17 в 21:00

"Post Factum" на 26 май, с Валери Великов

След акцията на полицията и прокуратурата във Варна, при която от два развъдника за кучета бяха конфискувани 67 четириноги, използвани за разплод и търговия и отглеждани при изключително жестоки условия, от „Четири лапи“ ще настояват за оставки в Българска агенция по безопасност на храните заради прикриване на нарушенията. Според изнесена на..

публикувано на 26.05.17 в 15:58