Мадейра празнува Фестивала на цветята

Мадейра е португалска територия, но се намира най-близо до Африка. Около 3 хил мили го делят от бреговете на Мароко. Може би ще се изненадате, но островът е открит първоначално от викингите към 11 век, 400 години преди Христофор Колумб да го произведе в португалска колония. Всяка година в края на април и началото на май португалският остров Мадейра привлича хиляди туристи, желаещи да се потопят в магичната феерия на Фестивала на цветята. Улиците на столицата Фуншал се изпълват с ароматен парфюм на всевъзможни цветя, с пъстри и сложни цветни композиции, покачени върху масивни платформи, с музика, танци и настроение. Тази година в цветната феерия на Мадейра се сляха и двама варненски пътешественици. За Мадейра в предаването "Хоризонти" ни разказва д-р Вълкан Иванов, снимките направи неговата съпруга Нина Илиева.

Христофор Колумб открива, че Мадейра е идеалното място да се откъснеш от грижите на живота. Големият мореплавател живее на съседния Порту Санту няколко години, като се жени за дъщерята на местния губернатор. Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност. Дори сурови натури тук намират вдъхновението на покоя. Зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел "Reid's Palace" във Фуншал и димейки с пурата си рисува нежни акварели.

  Джордж Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук. "Английският стил" се открива във викторианското обзавеждане, в поддържаните градини, в точното обслужване. Освен много приятно място Мадейра дава възможност и за напълно здравословен начин на живот със своя климат и храни.
Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#455 ТОП 20 (28.07-04.08.17)

публикувано на 28.07.17 в 21:15

"Post Factum" с Валери Великов, на 28 юли

Обобщаваме деня с акцент върху добрите новини, а едната от тях е раждането на малкия Николай , който дойде на бял свят по време на полет на „Луфтханза” от Богота до Франкфурт /на снимката/. Варна ще се превърне в голяма книжарница, след като тази вечер бъде открита традиционната „Алея на книгата”. Още ще ни каже Мариела Димитрова. Дори..

публикувано на 28.07.17 в 16:03

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 28 юли със Светлана Вълкова

За въображаемата реалност на художника Христо Йотов Изложбата „VIPA 2016: Фотограф на годината“ гостува във Варна Memory Hunter – търг на автографи на журналиста и изследовател Владимир Гаджев, събитието е част от програмата на Международния джаз фестивал „Варненско лято” Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е..

публикувано на 28.07.17 в 13:15

Хоризонти на 28.07.2017

Ропотамо е не само една от българските реки, но и природен парк. Обявен е за такъв на 24-и юли преди 55 години. Голяма част от територията му е защитена зона, дори забранена за посещение. Ние обаче ще навлезем навътре по течението на реката и в девствените лонгозни гори заедно в Анастас Киров. Той е от Приморско и целия му живот преминава близо до..

публикувано на 28.07.17 в 09:02

"Новият ден" на 28 юли със Сияна Спиридонова

"Календар" - историческа рубрика с автор и водещ Деян Урумов - 6.15 ч. Преглед на печата - 7.30 ч. В разгара на лятото ще ви разкажем за един воден спорт, набиращ все повече популярност у нас - водното спасяване . Повече за него ще чуем от Наталия Стоянова – асистент в Национална спортна академия и представител на Дирекция „Водно..

публикувано на 28.07.17 в 04:15

"Пост фактум" с Жоро Бекяров

В предаването днес: Слагаме точка на поредната общинска сесия. Защо беше кратка? Какво свършиха общинските съветници за по-малко от два часа заседание? Отговорите очаквайте от Валери Великов. Продължаваме темата за двойните стандарти не само при храните, но и при промишлените стоки. След като "Суджукгейт" събори ръководните кадри на ГЕРБ в..

публикувано на 27.07.17 в 17:13

"На светло" с Ваня Славова на 27 юли

На днешния ден през 1878 година  Варна е освободена от турско робство. Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град. Репортаж на Даниела Стойнова. Седем са новите почетни граждани на Варна, реши днес Общинският съвет. Репортаж от 20-тата сесия на Валери..

публикувано на 27.07.17 в 16:18