Залесяват 117 дка нови гори в района на Цонево

Залесяването на 117 дка нови гори предвижда в рамките на настоящата година Държавно горско стопанство (ДГС) „Цонево”, което е част от Североизточно държавно предприятие. В началото на пролетта млади фиданки бяха засадени на площ от 46 дка, а останалата част от залесителните мероприятия ще бъдат извършени през есента. 

През тази година стопанството планира и редица мерки за подпомагане на естественото възобновяване на общо 1 108 дка гори. Чрез премахване на подлеса от нежелани дървесни видове лесовъдите създават условия за превръщане на издънковите гори в семенни. „Това са трудоемки дейности, които обаче имат изключително голям ефект за развитието на млади семенни фиданки от доказалите своята устойчивост местни видове”, обясни директорът на стопанството инж. Росен Русев. Лесовъдските мероприятия, които предвижда ДГС „Цонево”, бяха обсъдени и на провелото се вчера съвещание по маркиране на насажденията.

Експертите анализираха на терен необходимостта от възобновителна сеч, чрез която в конкретния горски отдел да бъдат запазени ценни дървесни видове като скоруша, дива череша, планински ясен и брекина и др. За да се подпомогнат възобновителните процеси, лесовъдите очертаха и конкретни мерки за разчистването на храстовата растителност, с която са обрасли дървесните насаждения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мразовита седмица. Температурите падат до -10°С

През следващите дни застудяването ще продължи. Във вторник облачността ще се задържи значителна, на места с превалявания от сняг. В сряда слаб сняг все още ще превалява на отделни места в Източна България, но над западната половина от страната вече ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и ще намалява. Ще духа слаб до умерен северозападен..

публикувано на 18.12.17 в 06:38

"НЕ" на добива на газ в Генерал Тошево

Жителите на община Генерал Тошево заявиха категорично своята позиция против добива на природен газ на територията на общината  на проведения в неделя референдум.  Според окончателните данни от Общинската избирателна комисия след обработката на всичките 47 секционни протокола, 96,91 % от гласувалите са дали отговор „ДА” на въпроса: „ Против ли сте..

публикувано на 18.12.17 в 06:07

Следобед на места ще превали слаб сняг

Ще е облачно. Валежите временно ще спрат, но по-късно следобед на места в Североизточна България отново ще превали слаб сняг, а в Югоизточна България и по Южното Черноморие – слаб дъжд. Почти без валежи ще е по северното крайбрежие. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен северозападен вятър, който постепенно ще се обърне от север-североизток...

публикувано на 18.12.17 в 05:56

Без вода в "Чайка"

До обяд на сухо ще бъдат абонатите в част от квартал "Чайка" във Варна -  около Курортна поликлиника и пазарчето, съобщава ВиК-Варна.

публикувано на 18.12.17 в 04:57

Възможни са заледявания по пътищата, алармират синоптиците

През денонощието времето ще е предимно облачно. До полунощ в Североизточна България все още ще има слаби валежи от сняг и дъжд, но впоследствие и там бързо ще спрат. Възможни са заледявания по пътищата, съобщават от НИМХ - филиал Варна.   Ще духа временно силен северозападен вятър, който към сутринта ще отслабне и ще започне да се..

обновено на 17.12.17 в 18:07

45,16% е избирателната активност на референдума в Генерал Тошево към 16.00 часа

„ Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“ На този въпрос днес дават своя отговор жителите на добруджанската община, в която се..

публикувано на 17.12.17 в 17:29

Наградиха победителите в конкурса "Подаръци ще има"

Наградиха участниците в конкурса   за детска рисунка на Радио Варна "Подаръци ще има". Свои творби изпратиха близо 360 деца от цяла България, две „долетяха” и от Испания. Роднини и приятели на младите таланти ги аплодираха горещо при връчване на отличията в  Арт салона на Радио Варна. Тричленно жури - галеристът Ваня Маркова, художникът Петър Маринов и..

обновено на 17.12.17 в 14:10