Залесяват 117 дка нови гори в района на Цонево

Залесяването на 117 дка нови гори предвижда в рамките на настоящата година Държавно горско стопанство (ДГС) „Цонево”, което е част от Североизточно държавно предприятие. В началото на пролетта млади фиданки бяха засадени на площ от 46 дка, а останалата част от залесителните мероприятия ще бъдат извършени през есента. 

През тази година стопанството планира и редица мерки за подпомагане на естественото възобновяване на общо 1 108 дка гори. Чрез премахване на подлеса от нежелани дървесни видове лесовъдите създават условия за превръщане на издънковите гори в семенни. „Това са трудоемки дейности, които обаче имат изключително голям ефект за развитието на млади семенни фиданки от доказалите своята устойчивост местни видове”, обясни директорът на стопанството инж. Росен Русев. Лесовъдските мероприятия, които предвижда ДГС „Цонево”, бяха обсъдени и на провелото се вчера съвещание по маркиране на насажденията.

Експертите анализираха на терен необходимостта от възобновителна сеч, чрез която в конкретния горски отдел да бъдат запазени ценни дървесни видове като скоруша, дива череша, планински ясен и брекина и др. За да се подпомогнат възобновителните процеси, лесовъдите очертаха и конкретни мерки за разчистването на храстовата растителност, с която са обрасли дървесните насаждения.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драстична рестрикция на бюджета за болнично здравеопазване във Варна

Орязването на парите за здраве във Варна предизвика среща в общината по идея на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз с народните представители от морската столица. Председателят на колегията   проф. д-р Радослав Радев заяви,че намалението на средствата е с 3-4 милиона лева.Според проф.Радев това ще доведе до отлив на кадри и до влошаване..

публикувано на 22.05.17 в 17:14

Добрич стана най-зелен град на България

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи наградата на Добрич за най-зелен град на България през 2016 г. Той беше отличен в тази категория в годишната класация за най-добър град за живеене, съобщиха от МОСВ. Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахове частици..

публикувано на 22.05.17 в 15:34

Неправоспособен шофьор блъсна 77-годишна жена в Добрич и избяга

77-годишна жена от Добрич е настанена в болницата с мозъчно-черепна травма и с опасност за живота, след като е била блъсната от автомобил, чийто шофьор е избягал и се укрил. За инцидента, станал на 20 май сутринта около 7.25 ч. по ул. „Агликина поляна”, съобщиха от областната дирекция на полицията. Пострадалата е и с фрактура на долен десен..

публикувано на 22.05.17 в 15:26

Пиян варненец блъсна трактор с пчели в Балчик

Пиян водач от Варна се блъсна в трактор, превозващ пчелни кошери на кръговото кръстовище на Балчик. Настанен е с порезни рани и нажилвания от пчели в балчишката болница, съобщават днес от пресцентъра на МВР. Инцидентът предизвиква верижна катастрофа. Сигналът за пътното произшествие е подаден на 19 май в 21,45 часа. Установено е,..

публикувано на 22.05.17 в 15:18

Хасковско дружество поема Централен плаж - Балчик за 5 г.

Хасковското дружество „Тоталс” ЕООД и през следващите пет години ще бъде стопанин на Централен плаж – Балчик . Това е вторият класиран участник след проведен търг през февруари т. г. С уведомление до Министерство на туризма се отказва да бъде наемател класираното на първо място варненско дружество, което предложи малко над 82 хиляди лева годишно..

публикувано на 22.05.17 в 14:57

Отбелязване на 24 май в Добрич

В Добрич празничните прояви на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост започват с училищни тържества от 8 до 9 и 30 ч. В 9 ч. в храма „Свети Георги” ще бъде отслужен благодарствен молебен, посветен на делото на братята равноапостоли Кирил и Методий. В 9.45 ч. пред паметника на създателите на славянското писмо на..

публикувано на 22.05.17 в 14:48

Над 60 блока се включват в шествието за 24-ти май

Над 60 блока ще се включат в празничното шествие във Варна по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Програмата започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн ще бъде издигнат..

публикувано на 22.05.17 в 14:44