Залесяват 117 дка нови гори в района на Цонево

Залесяването на 117 дка нови гори предвижда в рамките на настоящата година Държавно горско стопанство (ДГС) „Цонево”, което е част от Североизточно държавно предприятие. В началото на пролетта млади фиданки бяха засадени на площ от 46 дка, а останалата част от залесителните мероприятия ще бъдат извършени през есента. 

През тази година стопанството планира и редица мерки за подпомагане на естественото възобновяване на общо 1 108 дка гори. Чрез премахване на подлеса от нежелани дървесни видове лесовъдите създават условия за превръщане на издънковите гори в семенни. „Това са трудоемки дейности, които обаче имат изключително голям ефект за развитието на млади семенни фиданки от доказалите своята устойчивост местни видове”, обясни директорът на стопанството инж. Росен Русев. Лесовъдските мероприятия, които предвижда ДГС „Цонево”, бяха обсъдени и на провелото се вчера съвещание по маркиране на насажденията.

Експертите анализираха на терен необходимостта от възобновителна сеч, чрез която в конкретния горски отдел да бъдат запазени ценни дървесни видове като скоруша, дива череша, планински ясен и брекина и др. За да се подпомогнат възобновителните процеси, лесовъдите очертаха и конкретни мерки за разчистването на храстовата растителност, с която са обрасли дървесните насаждения.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Книги

Книги за смет раздават във Варна на 1 ноември

Кампания "Еко Будител" ще се проведе във Варна на 1 ноември - Деня на народните будители. Идеята е да бъдат събрани пластмасови и хартиени отпадъци, които ще бъдат рециклирани. Срещу това варненци ще получат като комплимент ваучер за покупка на книги.  Сборният пункт е на Морска гара, в тила на 2-ро корабно място, в часовете между 10.00 ч. и..

публикувано на 18.10.17 в 15:51

За първи път във Варна - концерти на възглавници

Най-популярните концерти за малчугани в България ще зарадват варненци за Вси Светии За първи път родители и деца ще се насладят на прочутите Концерти на възглавници в град Варна. Вълнуващата програма ще бъде представена от 11:00 и 17:00ч. на 29 октомври, неделя, в централна галерия . Събитието е посветено на приближаващия..

публикувано на 18.10.17 в 15:50

Паническите разстройства поради стрес зачестяват

Добрата хидратация е един от начините за справяне с проблема За голяма част от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Особено податливи са хората, живеещи в големите градове. Това показват данните от национално проучване на Алфа Рисърч, според което 48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки..

публикувано на 18.10.17 в 15:35

Зазимиха кактусите в Ботаническата градина - Балчик

Завърши прибирането на едроразмерните кактуси и сукуленти в Университетска ботаническа градина в Балчик, съобщават от ведомството. Зимата идва, а това означава, че топлолюбивите растения се местят от откритата експозиция в зимния им дом. От средата на октомври до средата на април прекарват в закрита оранжерия при температура около 15..

публикувано на 18.10.17 в 15:26

Санират 6 блока в Генерал Тошево

Шест жилищни блока в Генерал Тошево ще бъдат санирани по проект на общината за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от местната управа. Днес бе направена първа символична копка на един от обектите – жк „Александър Димитров“, блок 2. Официален старт на строителните дейности дадоха кметът на общината Валентин Димитров и..

публикувано на 18.10.17 в 15:22

Предстои разширяване и модернизиране на Делфинариума

Предвидено е разширение с 540 квадрата – открита и закрита част. Заложено е изграждането на втори басейн, родилна зона, медицинска лаборатория, здравен кабинет, манипулационна и административен сектор. От „Варна Делфинариум” очакват от Община Варна „виза за проектиране”, за да започнат ремонтите. В съобщение до медиите от фирмата обябвяват, че..

публикувано на 18.10.17 в 14:51

Прибират на топло палмите във Варна

Започна прибирането на палмите в центъра и в Морската градина на Варна, видя репортер на Радио Варна. Въпреки необичайно топлата есен топлолюбивите растения, които красят морската столица, трябва да бъдат прибрани на подходящи за зимуване места. Палмите не издържат на ниските температури през есенно-зимния сезон. Предстоящото захлаждане от другата..

публикувано на 18.10.17 в 14:42