Челик-фестивал възражда във Варна игрите от миналото

19 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен на отборната емоция от „Комин“, „Кральо, портальо“, „Оракуле-боракуле“ и много други, ще възстанови Челик – фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна (в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни). Това разказа за Радио Варна организаторът на фестивала Яна Борисова. Събитието се подготвя от няколко месеца и е посветено на идеята да отделяме повече време за игра с децата. Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си.

В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“, „Замръзванка“, „Лимки“... По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри:„Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработи карачките и сопите за челик. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление с дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.

„Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата и то в най-любимото им време – времето за игра“, сподели Яна Борисова. Тя е била журналист от екипа на Радио Варна, а днес е ПР. В този проект влиза с вярата, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне. Проектът съществува като идея от три години, но през 2017-та намира истинските съмишленици.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Остава липсата на кадри за туристическия бранш в Добричка област

Продължава търсенето на кадри за туристическия бранш в Добричка област,  сочат данните в добричкото Бюро по труда, което обслужва общините Добрич, Добричка, Балчик и Крушари. Към днешна дата обявените свободни работни места са 545. Най-голямо търсене има за камериерки – свободните работни места са 90. Близо 50 са местата, обявени за сервитьори...

публикувано на 23.06.17 в 11:19

Яхта-шампион посреща туристите на Морска гара

Продължава естетизацията и облагородяването на мястото за отдих и разходка на Морска гара - Варна. Най-новата атракция за туристите е легендарната яхта „Булкон Стар”, превърнатата в музеен експонат на открито. Възвърналият блясъка си 11,5-метров еднотонник е поставен на фундамент близо до басейн..

публикувано на 23.06.17 в 10:49

Как да стана готвач?

Безплатен, кулинарен курс за деца ще се провежда всеки петък в летните месеци край езерцето в детския кът на Морската градина във Варна.  Инициативата стартира този петък - 23 юни от 18.30 часа.  Шеф Натали ще представя здравословни блюда и храни от целия свят, а малките готвачи ще трябва да приготвят и после да хапнат, всичко което са сътворили...

публикувано на 23.06.17 в 10:47

Ден на отворени врати в Превантивния център в Добрич

  Ден на отворени врати организира на 26 юни Превантивно информационният център в Добрич по повод Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Центърът се намира на ул. „Независимост” № 7, етаж 8, стая 805. Посетителите ще бъдат запознати с инициативите в подкрепа на превенция на употребата наркотици, предимно..

публикувано на 23.06.17 в 10:33

Празнуват рожден ден на лъва Симба в неделя

Рожден ден на лъва Симба ще се проведе на 25-ти юни, неделя, от 10,30ч. в зоопарка във Варна, съобщи управителят Иванка Стоянова. За всички посетители са предвидени изненади, лакомства и награди. Рожденият ден се организира от осиновителя на лъва. Симба e роден на 21.06.2008 г. във Франция, а в морския град идва от зоопарка в Стара..

публикувано на 23.06.17 в 10:20
банкомат

Взривиха банкомат в Бургас

Малко преди 3 часа тази нощ е подаден сигнал за разбит банкомат в 58 блок на ж.к. "Славейков" в Бургас. Мястото веднага е отцепено и в момента се извършва оглед, за да се установи по какъв начин е разбит банкомата. Предстои ревизия на банковия клон, за да изясни какъв е размера на откраднатата сума. Иззети са записите от охранителните камери.

публикувано на 23.06.17 в 08:36

Мотористи потеглят към Гибралтар

Мотористи от 11 националности  потеглят  от  Черно море до Гибралтар. Стартът ще бъде даден в Морската градина на Бургас  от 18.30 часа. Преди това  е предвидено  впечатляващо шоу  в парк  Езеро от 15.00 часа. Идеята и организацията е на италиански екип, но участниците идват от Австрия, Австралия, Холандия, Швейцария,..

публикувано на 23.06.17 в 08:19