Челик-фестивал възражда във Варна игрите от миналото

20 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен на отборната емоция от „Комин“, „Кральо, портальо“, „Оракуле-боракуле“ и много други, ще възстанови Челик – фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна (в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни). Събитието се подготвя от няколко месеца в резултат на партньорство, посветено на мисията да отделяме повече време за игра с децата. Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си.

В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на „Виждам, виждам“, „Кральо, портальо“, „Крокодиле, крокодиле“, „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“ „Смешното котенце“, „Бъз“, „Замръзванка“, „Гърнета“, „Копче“, „Пържолки“,  „Лимки“... По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри:„Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработва карачките, а сопите за челик вече са готови. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление, за което с партньорска подкрепа са осигурени дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.

„Играта е свободата да мечтаем, да дадем най-доброто от себе си за успеха на своя отбор; тя е първият ни опит, които имаме като деца в създаване на приятелства и вяра в другите. Желанието ни е не само да покажем на децата колко много игри могат да играят през лятото, но също така и да приобщят към тях своите родители, защото тези 20 стари игри, които някои наричат забравени, за мен остават незабравими....В тях родителите ще намерят онова дете, което е винаги играещо. Независимо от възрастта и въпреки нея“, разказва организаторът на фестивала Яна Борисова.

Яна е дългогодишен журналист, а днес е ПР, посветен на проект, в който влиза с емоцията и вярването, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне.Проектът съществува като идея от три години, но през2017-та намира истинските съмишленици, защото добрата реализация на всяка идея, която идва от сърцето,оживява във време, в което среща сърцати хора. В екипа на Челик – фестивал на игрите участват родители, професионално ангажирани в живота с дейности, в които добрите резултати са постигнати с всички онези умения, на които ни учат игрите:позитивно отношение и любопитство, честност, толерантност, екипност и творчество. Те са ПР, бранд дизайнер, видеограф, счетоводители, фотограф и журналист. Обединява ги мисленето, че играта е основа на всичко, в което животът намира забавление и е най-добрата форма на общуване, която ни учи да споделяме.

„Челик е може би най-популярната фолклорна игра за момчета. Ние в екипа знаем за нея от нашите дядо и баба. Избрахме я за име на фестивала, за да припомним, че играта не разделя времето на минало и настояще. Играта е основното умение, което ни подготвя за живота. И това се случва в най-малките ни години по най-искрения начин. Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата и то в най-любимото им време – времето за игра“, споделя Яна Борисова.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драстична рестрикция на бюджета за болнично здравеопазване във Варна

Орязването на парите за здраве във Варна предизвика среща в общината по идея на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз с народните представители от морската столица. Председателят на колегията   проф. д-р Радослав Радев заяви,че намалението на средствата е с 3-4 милиона лева.Според проф.Радев това ще доведе до отлив на кадри и до влошаване..

публикувано на 22.05.17 в 17:14

Добрич стана най-зелен град на България

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи наградата на Добрич за най-зелен град на България през 2016 г. Той беше отличен в тази категория в годишната класация за най-добър град за живеене, съобщиха от МОСВ. Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахове частици..

публикувано на 22.05.17 в 15:34

Неправоспособен шофьор блъсна 77-годишна жена в Добрич и избяга

77-годишна жена от Добрич е настанена в болницата с мозъчно-черепна травма и с опасност за живота, след като е била блъсната от автомобил, чийто шофьор е избягал и се укрил. За инцидента, станал на 20 май сутринта около 7.25 ч. по ул. „Агликина поляна”, съобщиха от областната дирекция на полицията. Пострадалата е и с фрактура на долен десен..

публикувано на 22.05.17 в 15:26

Пиян варненец блъсна трактор с пчели в Балчик

Пиян водач от Варна се блъсна в трактор, превозващ пчелни кошери на кръговото кръстовище на Балчик. Настанен е с порезни рани и нажилвания от пчели в балчишката болница, съобщават днес от пресцентъра на МВР. Инцидентът предизвиква верижна катастрофа. Сигналът за пътното произшествие е подаден на 19 май в 21,45 часа. Установено е,..

публикувано на 22.05.17 в 15:18

Хасковско дружество поема Централен плаж - Балчик за 5 г.

Хасковското дружество „Тоталс” ЕООД и през следващите пет години ще бъде стопанин на Централен плаж – Балчик . Това е вторият класиран участник след проведен търг през февруари т. г. С уведомление до Министерство на туризма се отказва да бъде наемател класираното на първо място варненско дружество, което предложи малко над 82 хиляди лева годишно..

публикувано на 22.05.17 в 14:57

Отбелязване на 24 май в Добрич

В Добрич празничните прояви на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост започват с училищни тържества от 8 до 9 и 30 ч. В 9 ч. в храма „Свети Георги” ще бъде отслужен благодарствен молебен, посветен на делото на братята равноапостоли Кирил и Методий. В 9.45 ч. пред паметника на създателите на славянското писмо на..

публикувано на 22.05.17 в 14:48

Над 60 блока се включват в шествието за 24-ти май

Над 60 блока ще се включат в празничното шествие във Варна по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Програмата започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн ще бъде издигнат..

публикувано на 22.05.17 в 14:44