Челик-фестивал възражда във Варна игрите от миналото

19 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен на отборната емоция от „Комин“, „Кральо, портальо“, „Оракуле-боракуле“ и много други, ще възстанови Челик – фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна (в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни). Това разказа за Радио Варна организаторът на фестивала Яна Борисова. Събитието се подготвя от няколко месеца и е посветено на идеята да отделяме повече време за игра с децата. Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си.

В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“, „Замръзванка“, „Лимки“... По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри:„Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработи карачките и сопите за челик. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление с дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.

„Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата и то в най-любимото им време – времето за игра“, сподели Яна Борисова. Тя е била журналист от екипа на Радио Варна, а днес е ПР. В този проект влиза с вярата, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне. Проектът съществува като идея от три години, но през 2017-та намира истинските съмишленици.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Митинг срещу добива на природен газ утре пред РИОСВ - Варна

Ще бъде оповестено искането за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в Добруджа и издаване на отрицателно решение за инвестиционно намерение на „Русгеоком БГ“.   Организатор е инициативен комитет „За чиста България“. Ще участват представители на работническия синдикат, земеделци от Добруджа и други..

публикувано на 19.10.17 в 17:15

Американският посланик се качи на "Верни"

Пункт за базиране – Бургас, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, беше на посетен от извънредния и пълномощен посланик на САЩ Негово Превъзходителство господин Ерик Рубин, придружен от аташето по отбрана на САЩ полковник Шанън Джонсън и други официални лица от посолството на САЩ в Република..

публикувано на 19.10.17 в 17:01

Учени: Над 50 000 българи страдат от Алцхаймер

47 милиона души по света са болни от Алцхаймер, у нас с деменция са установени 100 000 българи като над 50 процента от тях страдат от Алцхаймер. Това съобщиха учени, които участват в първия по рода си форум на тема "Остаряване, болест на Алцхаймер и епигенетика - възможност за терапевтични интервенции", който се провежда в курорта "Златни..

публикувано на 19.10.17 в 16:52

Утре връчват наградата "Лекар на годината" във Варна

Денят на българския лекар се отбелязва на 19 октомври, когато Православната църква чества и празника на Свети Иван Рилски. По този повод довечера ще бъдат връчени наградите на Българския лекарски съюз в редица категории, като най-голямата от тях е "Лекар на годината". Номиниран за "Лекар на годината 2017" е доц. Николай Янев. Той е лицево-челюстен..

публикувано на 19.10.17 в 16:38

Не забравяйте профилактичните прегледи!

Осма национална онкологична конференция „МОРЕ 2017” се провежда в момента в к.к. „Златни пясъци”. Водещ предмет на конференцията са предсказващите биомаркери за всички злокачествени тумори и кръвни болести - комплексът от биологични параметри, които определят избора и ефективността на всяко противотуморно лекарство. Върху този документ цяла..

публикувано на 19.10.17 в 15:57

Данъчни затвориха за седмица три магазина в Добрич

Данъчните затвориха за срок от седем дни три магазина в Добрич. Санкцията е за установено при проверки неиздаване на касови бележки в магазин за хранителни стоки, магазин за дрехи и детски магазин, съобщиха от офиса на НАП в добруджанския град. За две седмици служители на приходната агенция са извършили 45 такива проверки в Добрич. За разлика в..

публикувано на 19.10.17 в 15:44

Дариха софтуер за далтонисти за компютрите в добричките училища

Иновативно софтуерно приложение, което е за хора с далтонизъм, ще бъде инсталирано в компютрите на всички училища и детски градини в Добричка област. Изобретателите на приложението „Вижън“ дариха ключ към активирането му на областния управител в Добрич Красимир Кирилов, а той ще го предостави на началника на Регионалното управление по образование..

публикувано на 19.10.17 в 15:32