Челик-фестивал възражда във Варна игрите от миналото

19 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен на отборната емоция от „Комин“, „Кральо, портальо“, „Оракуле-боракуле“ и много други, ще възстанови Челик – фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна (в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни). Това разказа за Радио Варна организаторът на фестивала Яна Борисова. Събитието се подготвя от няколко месеца и е посветено на идеята да отделяме повече време за игра с децата. Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си.

В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“, „Замръзванка“, „Лимки“... По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри:„Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработи карачките и сопите за челик. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление с дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.

„Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата и то в най-любимото им време – времето за игра“, сподели Яна Борисова. Тя е била журналист от екипа на Радио Варна, а днес е ПР. В този проект влиза с вярата, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне. Проектът съществува като идея от три години, но през 2017-та намира истинските съмишленици.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов водопровод ще захранва с питейна вода три бургаски села

Нов водопровод ще захранва с питейна вода трите бургаски села Маринка, Твърдица и Димчево. Той се изгражда по проект на Община Бургас. Към този момент са приключили строително-монтажните работи на първият етап от неговата реализация, който включва изграждане на главен довеждащ водопровод от магистрален водопровод „Ясна поляна-Бургас“,..

публикувано на 16.08.17 в 18:00

Сянката им е скъпа

Плащате 100 лева и се подслонявате в плажната шатра.   Сезонно я предлага комплекс „Слънчев ден” край Варна. Както се вижда от снимките, публикувани на сайта ни, цената на екстрата е „долепена” върху табелата с ценоразпис на услугите и очевидно е останала без нужния превод на руски, английски и немски езици.  Изглежда някой доста е бързал, за да..

обновено на 16.08.17 в 17:00

Спонтанен митинг на собственици на заведения, работници и туристи поиска оставката на Симеонов

Следващият голям протест ще бъде тази събота от 16.00 часа. Спонтанен простест срещу акция „Шум“ в Слънчев бряг събра над 500 души. Те  блокираха основния булевард. Импровизираната демонстрация започна пред култовия клуб „Бедрум“. Протестиращите скандират: „Валери, оставка!, Валери да си ходи, Бойко помогни ни!“ Всички възгласи са за оставка на..

публикувано на 16.08.17 в 16:06

Маргарита Попова почетен гост в „Магията на куклите“

Международния фестивал „Магията на куклите“ ще се проведе за шести път от 17 до 20 август.  Тази година темата е посветена на куклите като разказвачи на приказки и приказни герои. Осигурен е транспорт за желаещите от Варна.  Официалното откриване на събитието, чиито организатори са СОК „Камчия“ и Арт-къща „Куклите“, е на 17 август, четвъртък в 11,00..

публикувано на 16.08.17 в 15:58

На пресконференция ще доказват плагиатство

Професорите Овид Фархи и Николай Минчев, които преди месец обвиниха в плагиатство ректора на Техническия университет проф. д-р Росен Василев, ще дадат пресконференция  утре, 17 август, от 11 часа и 30 минути.  Пред  присъстващите  те ще представят оригинали на преписани глави от дисертацията. Ще има и..

публикувано на 16.08.17 в 15:51

Безплатни детски градини и ясли от есента в община Вълчи дол

От 1 септември яслите и детските градини в община Вълчи дол стават безплатни. Родителите на децата вече няма да плащат дължимата месечна такса в размер на 38.00 лева. Това реши на последното си заседание Общински съвет - Вълчи дол като взе решение за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги...

публикувано на 16.08.17 в 15:05

Три пожара вдигнаха по тревога горските стражари във Варненско

 Три пожара в рамките на вчерашния ден вдигнаха по тревога горските стражари към ДГС „Варна”. Първият сигнал бил подаден към 13 ч. за пламъци в боров масив в землището на град Аксаково. Само преди дни Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”  и служителите на горското стопанство се бориха с огъня, обхванал там площ от..

публикувано на 16.08.17 в 14:36