Обявиха отговорите на матурите по български език и литература

Излязоха задачите на децата, които днес се явиха на матура по български език и литература. Над 50 000 ученици решаваха теста, който беше в три модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника. Вторията е от 10 въпроса, като абитуриентите трябва да дадат свободен отговор и да работят с текст. Тази част им носи 40 точки. Третият модул или 41-и въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците пишат есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки. Днес им се падна "Албена" на Йордан Йовков. 

Вижте верните отговори тук.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Alitalia отмени 200 полета заради стачка

Италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia), намираща се на ръба на фалита, съобщи, че е отменила за днес 200 вътрешни и международни полета заради стачка на част от персонала, предаде Франс прес.Междувременно е намерено алтернативно решение за 80 процента от засегнатите пътници, информира компанията на сайта си.Правителството на Италия, което..

публикувано на 28.05.17 в 14:10
detski_igrachki.jpg

КЗП: Внимавайте при покупката на играчки

Комисията за защита на потребителите забрани на вносителя на детските играчки „Тютанс” да ги предлага без информация за вида и броя на снарядите в комплектите. Издадената заповед за забрана на тази практика бе потвърдена от Върховния административен съд. Проверката е извършена във връзка с жалба на семейство, чието дете е видяло в..

публикувано на 28.05.17 в 13:52
Пътнически влакове от Крайова към Видин потеглиха по Дунав мост 2

Стачка блокира жп транспорта в Гърция

Три дни ще бъде напълно блокиран железопътният транспорт в Гърция. Стачката започва от вторник, но още от понеделник ще спират постепенно влаковете по всички направления. Няма да се движи и градската железница в Атина, която свързва гръцката столица с летището, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Синдикатът на железопътните работници..

публикувано на 28.05.17 в 13:26

От Козлодуй днес тръгва 71-вият национален поход "По стъпките на Ботевата чета"

71-вият национален поход "По стъпките на Ботевата чета" тръгва днес от град Козлодуй и ще завърши на връх Околчица на 2 юни. Стотици са туристите, пожелали да се включат в тази традиционна проява, посветена на 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговите четници.  А в местността "Църквичката" край село Голям Манастир, община..

публикувано на 28.05.17 в 10:46

Спасиха 10 000 мигранти в Средиземно море

Около 10 000 мигранти бяха спасени от сряда до събота край бреговете на Либия, а най-малко 54 са загинали в опит да достигнат до Европа по море, съобщиха службите за брегова охрана на Италия и Либия, цитирани от Франс прес. Вчера тунизийската армия е спасила 126 мигранти от Субсахарска Африка от бедстващ плавателен съд край бреговете на Либия. В..

публикувано на 28.05.17 в 08:25

Италия се отказва от дребните монети

От 1 януари 2018 година Италия ще извади от обращение монетите от 1 и 2 цента. Това реши вчера парламентарната комисия по бюджетните въпроси, предаде ДПА. Премахването на дребните монети ще пести годишно по около 20 000 евро. Италианското правителство харчи милиони за производството малките деноминации, откакто е въвело еврото през 2004 година...

публикувано на 28.05.17 в 07:55

Задържаните за престъпна схема на летище София остават в ареста

Специализираният съд остави за постоянно в ареста и четиримата задържани по време на спецакцията на летище София. Зад решетките отиват граничарят Иван Петров, началникът на смяна на летището Димитър Димитров, както и двамата обвиняеми мъже от Бангладеш. Срещу двамата гранични полицаи има три обвинения - за участие в организирана престъпна..

публикувано на 28.05.17 в 06:50