Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: "Не познавам нито един фашист в България"

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

"В началото беше безобидно, но след това се осъществи координирана атака срещу нас, която се превърна в политическа кампания". Така коментира скандала от седмицата вицепремиерът Валери Симеонов снимките на зам. министъра от квотата на Обединените патриоти и последвалото интервю за в. "Сега". Ето какво каза още той за предаването на Радио Варна "Позиция":









Даниела Стойнова: Всъщност във вашата партия има ли нацистки уклон?

Валери Симеонов: Да ви кажа, не само в партията, не само в коалицията, трябва да призная, че в целия ми смислен живот не познавам един фашист в България. Или пък такъв с нацистки убеждения. Така че е глупаво. Българският народ по принцип е много толерантен, много умерен. Насаждането на тази психоза на която сме свидетели има негативно отражение върху цялото общество.

Мисля, че в началото на всяко управление са и най- силни и активни атаките срещу кадри и министри. На това сме свидетели. Друг е въпроса, че в някои случаи се обвиняват в липса на компетентност. В други случаи в нацистко пристрастие. Интересното и новото което успяхме да прокараме, че нито едно назначение, от тези които лично съм предложил не е политическо лице. Даже не са членове на партията.

Даниела Стойнова: Т.е. независими експерти?

Валери Симеонов: Абсолютно. Подбрани са по тяхната професионална квалификация и по техните възможности и реализация към момента.

Даниела Стойнова: Но вече има атака срещу господин Първанов в министерството на енергетиката (бел. ред. Красимир Първанов, назначен за зам.-министър на енергетиката.)

Валери Симеонов: Има, обаче г-н Първанов цял живот е енергетик, електроинженер. Това е работил.

Даниела Стойнова: Днес Трайчо Трайков (бел. ред. министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков (2009-2011 г.) каза, че е защитавал руски интереси, когато е трябвало да се подписва договора за АЕЦ "Белене".

Валери Симеонов: Не е защитавал руски интереси. Той е удължил договор който е подписан от Трайчо Трайков и неговите предшественици до колкото ми е известно. Той не е имал и тези правомощия, те са му вменени по телефонно нареждане.

Даниела Стойнова: Това което направихте е, че премахнахте лимитите върху ин витро процедурите. Не знам обаче дали всички искания ще могат да бъдат задоволени, чакащите са много. В тази връзка какви са мерките срещу демографската криза?

Валери Симеонов: Много може да се направи. във връзка с въпроса който поставихте, след като една много, много по бедна Македония може да осигури неограничен брой за асистирана репродукция може да си го позволи, защо да не може една България да си го позволи. Между другото на заседание на Министерски съвет се ограничаваха до три- четири опита. Аз предложих неограничен брой, а министър председателя ме подкрепи. Мисля, че това е добър жест към хората които искат да имат семейства и искат да помогнат за решаване на демографските проблеми на България. Другите насоки по които работим, освен раждаемостта е задържането на младите в България, чрез стипендии в българските учебни заведения, а даже и тези които са в чужбина. Ще работя точно в тази посока, да се осигури стипендия дори за тези които учат в Оксфорд или Сорбоната, да бъдат на държавна стипендия, за да може след това да се върнат и срещу договор да реализират усвоените знания. Освен това в България има над 50 университета които не са запълнили своите места. Ще е добре да се работи по привличането на чужди студенти, които, практиката показва, в повечето случаи се задомяват и също остават.

Не трябва да забравяме и една национална отговорна, бих казал, отечествена политика спрямо българите в чужбина- Украйна, Молдова, които много добре осъзнават своята национална принадлежност и искат да бъдат в България, да им създадем необходимите условия. Това което правим в последните две седмици, не знам дали го оценихте, че тази промяна на правилника който позволява набирането на работна ръка за туризма основно от Украйна и Молдова всъщност е в тази посока, част тези хора да останат у нас, но вече с редовни визи и дай боже да предпочетат да работят тук. България трябва да има целенасочена политика с оглед нуждите на трудовия пазар, трябва да се посещават такива държави и да се провеждат кампании по набиране а работници, на които да се осигуряват нормални условия за работа, да бъдат привличани и евентуално да останат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26