Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космонавтът Георги Иванов с исхемичен мозъчен инсулт във ВМА

Георги Иванов е в стабилизирано състояние, но все още не мога да кажа, че няма риск за живота му. Това каза доц. Евелина Одисеева, ръководител на Клиниката по интензивно лечение във ВМА. Първият български космонавт е в медикаментозен сън и така ще остане в следващите 24 часа до 48 часа. Тогава лекарите във ВМА ще направят контролен нов скенер.

Георги Иванов постъпил рано сутринта. Снощи късно вечерта при битов инцидент е получил травма на раменната става и имал лек удар в главата. След инцидента не е имал никакъв проблем, чувствал се е добре. „Ранно сутринта станал неспокоен, което накарало близките да потърсят лекарска помощ. Нашата първа диагноза е един исхимичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма“, каза доц. Одисеева. Специалистът за момента се въздържа от всякаква прогноза за състоянието му. Тя обясни, че той има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка.

Иванов е генерал-лейтенант от БНА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33", заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57
Снимката е илюстративна

172 млн. лева са предвидени за подпомагане на компании за иновации

172 милиона лева са предвидените средства за  подпомагане партньорството между наука, образование и бизнес, каза Милена Стойчева, министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева.   Тази програма е свързана с капацитета, който се изгражда от взаимодействието между наука и бизнес. Ще си партнират центрове за върхови постижения и бизнес..

публикувано на 28.03.24 в 16:37

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31
Иванка Шалапатова

Шалапатова: Варна е добър пример за развитие на социалната икономика

Варна е добър пример за развитие на социалната и солидарна икономика. Това каза Министерството на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във Варна. Това е една политика, която ще бъде разгърната с пълна силна, каза тя и допълни, че в морската столица има много добри практика. Според Шалапатова партньорството между бизнеса, университетите,..

публикувано на 28.03.24 в 16:25

Хората от Пчелина не вярват от ВиК да завършат канализацията до края на май

До края на май трябва да завършат дейностите по прокарване на канализация в местността Пчелина. Обнадеждаващата новина съобщи Сава Коев, ръководител на ВиК проекта. Остават още 5 канализационни клона. Работата по последния етап започва другата седмица, посочи още той. 

публикувано на 28.03.24 в 15:45

След сигнал за осквернен гроб в Тополи, възстановяват щетите за сметка на дружеството

Сигнал за счупени дървени кръстове на няколко гроба в гробищен парк "Тополи" подаде към редакцията на Радио Варна Пламен Дочев, който наскоро е загубил близък и е потърпевш от това поругаване на паметта на починалия. Оказва се, че на Задушница съседният гроб е със счупен кръст, а след няколко дни същото се случва и с гробното място, на което отива Дочев...

публикувано на 28.03.24 в 14:50