Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме деня на Балчик

Балчик празнува Денят на Балчик и Празникът на българската просвета и култура. На тържествена сесия на Общински съвет бяха наградени отличилите се през годината учители, ученици, културни дейци.  

След празничните литургии, издигане на знамената в центъра и празничната сесия, последва цветното ученическо шествие. 

На специално декорираната празнична сцена в центъра се изявиха най-талантливите деца на Белия град. Поздрави отправиха кметът на Балчик Николай Ангелов, представители на местната власт от побратимените градове – румънския Мангалия, полския Чешин и руския Тамбов, които засвидетелстваха продължаване на сътрудничеството. 

„От 1860 година 24 май е денят на Балчик. Когато нашите предци са избирали този празник, те са ни оставали една мисия. Те са ни обрекли да работим за просперитета на града, за препитание и по-добри условия на живот, но и да отделяме време, усилия и средства за развитие на образованието и културата. Белият град да бъде един културен център на България. Благодаря на всички учители, художествени ръководители, художници, читалищни дейци за тяхната всеотдайност. Ние оценяваме техния труд”, приветства Николай Ангелов.

Балчиклии бяха поздравени и от генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук, който подари за балчишката библиотека луксозно издание „Богатствата на Русия”.

Снимка

Награда за ярко културно събитие през годината получи тържествено танцова формация „Денс" при читалище „Паисий Хилендарски” и  ръководителят и Евгения Добрева. Балетната школа навършва 45 години от своето създаване. Добрева благодари за наградата и заяви, че зад нея стоят много хора, най-вече нейните ученици, които полагат огромен труд.

Вечерният празничен концерт „Лицата на Балчик” ще премине с участието на Михаела Маринова и Рафи Бохосян. Началото е в 20.30 ч. За пети път ще станат ясни имената на новите петима носители на престижното отличие “Лице на Балчик”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Полицаи влизат в класните стаи във Варна преди абитуриентските балове

Инспектори от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Служителите на реда обръщат сериозно внимание за тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Не работят светофарите между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" във Варна

Не работят светофарите на кръстовището между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" в района на спирка "Нептун", видя репортер на Радио Варна. Изключени са светлинните сигнали и за пешеходци, и за шофьори. Няма регулировчик.  Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20

Живеещи в Манастирски рид се възмущават от лошото състояние на улица "Веселина Цанкова"

От лошото състояние на улица "Веселина Цанкова" в местността Манастирски рид се възмущават живеещи там. Един от тях е  Ивайло Андонов, който е  категоричен, че трябва да се ремонтира тротоарната инфраструктура, да се възстановят плочките, тъй като, по думите му, там няма нито една здрава. Да се положи и асфалтово покритие по пътната инфраструктура,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30
Снимката е илюстративна

Задръстване по бул. "Княз Борис Първи" във Варна

Голямо задръстване има в момента по булевард "Княз Борис Първи" във Варна  в посока от "Пикадили парк" към курортните комплекси, видя репортер на Радио Варна.  В трафика, който е и в двете платна, има коли, бетоновози, автобуси на градския транспорт.  В района на задръстването има закъсал автобус.  За всички, които тръгват в тази посока - да са..

публикувано на 16.04.24 в 09:25