Румен Радев: "Демографията е основният проблем за страната"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев направи своето първо посещение във Варна като държавен глава. В Радио Варна той се срещна с културни дейци от града, въпросите обаче към него бяха свързани преди всички с превъоръжаването на българската армия, стандартите които трябва тя да покрие и възможностите и за адекватна подготовка на своите кадри. Ето какво каза той за предаването "Позиция":

Даниела Стойнова: - Сигурността на армията, до колко е важна тази модернизация? На няколко пъти призовахте по бърза да бъдат придвижени проектите и понеже сте във Варна, това важи ли и за корабите?

Румен Радев: - Разбира се, че важи и за корабите, но аз призовавам за нещо по комплексно отколкото проектите. Проектите са само част от модернизацията на армията. Модернизация не означава подмяна на едни оръжия с нови., по съвременни.  Модернизацията е комплекс от мероприятия- освен подмяната на оръжия то включва и промяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, грижа за хората, мотивацията им, социалния престиж и най важното според мен, осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Тази подготовка гарантира и безопасност и запазване живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. Що се отнася до корабите, те са приоритетен проект. Двата проекта, за изтребителите и многофункционалните патрулни кораби бяха приети с решение на парламента от 2 юни миналата година. Тези проекти тепърва ще бъдат развивани.

Също така важно решение на Консултативния съвет за национална сигурност беше, че се обединихме мнението и решението, че тези проекти трябва да се развиват, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава, морската индустрия концентрирана във Варна да получи своето по нататъшно развитие.

Д. С. - Парламентът обсъжда отново темата с мажоритарния вот. Вие ще се наемете ли да направите 240 избирателни района?

Р. Р. - Аз благодаря за доверието, но вече изказах своето становище по този въпрос. Нека депутатите които предлагат едно такова райониране да свърши президентството, да не бягат от отговорност. Това означава, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. И не мисля че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. Той няма нито институционални правомощия, нито капацитета като институция да извърши такова райониране. Това изисква много експертни способности каквито президентството не разполага.

Д. С. - Юристи?

Р. Р. - Не само. Ако прочетете сборника стандарти на Венецианската комисия там много точно е указано какви експерти трябва да извършват това райониране.

Д. С. - По отношение на това, че и вашия съветник Пламен Узунов  се появи в снимки с нацистка униформа, вие не го уволнихте- защо има различни стандарти?

Р. Р. - Няма различни стандарти. Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Напротив, мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-ти май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. Тези политици които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува.

Д. С. - Понеже сте във Варна и във връзка с дискусията с младите хора, Варна е младежка европейска столица, тук е и еврокомисаря по образование- според вас, държавата прави ли достатъчно за младите хора включително и в сферата на образованието и как да ги задържим, защото знаем как България се обезкървява?

Р. Р. - Това е въпрос на една комплексна политика. Демографията е основния проблем за страната. Дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, здравеопазване, проблемите с реализацията на младите хора- всичко това комплексно се отразява върху демографията. Мисля, че Варна е добър пример, полагат се огромни усилия. Самият факт, че Варна след трети опит, заслужи да бъде младежка европейска столица е показателен. Имах среща с дейците на културата, изкуството и образованието в града- търсят се нови подходи, нови пътища, социална иновация. Търсят се пътища младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование, което да бъде признато и извън страната, което да им дава възможност да търсят работа където и да е в Европа. Разбира се държавата има да върши още много. Самият факт, че днес (ред. бел.- 16 юни) ще имаме един такъв граждански диалог за проблемите в образованието на младежта, на спорта, на духовното развитие дава основание, че самото поставяне на проблемите и търсенето на нови, перспективни форми за тяхното разрешаване е достатъчна гаранция, че България ще върви успешно по пътя на стандартите на Европейския съюз.

И да направим така, че младите хора наистина да остават тук, да учат тук, да се реализират тук.

Д. С. - Как се чувствате в Радио Варна?

Р. Р. - Прекрасно. Наистина имах една много мила среща с дейците на културата и изкуството. Тук наистина се прави много. Удоволствие е човек да чува за постиженията в тази сфера, в различни направления. Да не забравяме, че културата, духовността е спойващата нишка на всички нас като нация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството. Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология. В момента листата на..

публикувано на 11.10.17 в 13:10