Румен Радев: "Демографията е основният проблем за страната"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев направи своето първо посещение във Варна като държавен глава. В Радио Варна той се срещна с културни дейци от града, въпросите обаче към него бяха свързани преди всички с превъоръжаването на българската армия, стандартите които трябва тя да покрие и възможностите и за адекватна подготовка на своите кадри. Ето какво каза той за предаването "Позиция":

Даниела Стойнова: - Сигурността на армията, до колко е важна тази модернизация? На няколко пъти призовахте по бърза да бъдат придвижени проектите и понеже сте във Варна, това важи ли и за корабите?

Румен Радев: - Разбира се, че важи и за корабите, но аз призовавам за нещо по комплексно отколкото проектите. Проектите са само част от модернизацията на армията. Модернизация не означава подмяна на едни оръжия с нови., по съвременни.  Модернизацията е комплекс от мероприятия- освен подмяната на оръжия то включва и промяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, грижа за хората, мотивацията им, социалния престиж и най важното според мен, осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Тази подготовка гарантира и безопасност и запазване живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. Що се отнася до корабите, те са приоритетен проект. Двата проекта, за изтребителите и многофункционалните патрулни кораби бяха приети с решение на парламента от 2 юни миналата година. Тези проекти тепърва ще бъдат развивани.

Също така важно решение на Консултативния съвет за национална сигурност беше, че се обединихме мнението и решението, че тези проекти трябва да се развиват, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава, морската индустрия концентрирана във Варна да получи своето по нататъшно развитие.

Д. С. - Парламентът обсъжда отново темата с мажоритарния вот. Вие ще се наемете ли да направите 240 избирателни района?

Р. Р. - Аз благодаря за доверието, но вече изказах своето становище по този въпрос. Нека депутатите които предлагат едно такова райониране да свърши президентството, да не бягат от отговорност. Това означава, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. И не мисля че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. Той няма нито институционални правомощия, нито капацитета като институция да извърши такова райониране. Това изисква много експертни способности каквито президентството не разполага.

Д. С. - Юристи?

Р. Р. - Не само. Ако прочетете сборника стандарти на Венецианската комисия там много точно е указано какви експерти трябва да извършват това райониране.

Д. С. - По отношение на това, че и вашия съветник Пламен Узунов  се появи в снимки с нацистка униформа, вие не го уволнихте- защо има различни стандарти?

Р. Р. - Няма различни стандарти. Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Напротив, мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-ти май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. Тези политици които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува.

Д. С. - Понеже сте във Варна и във връзка с дискусията с младите хора, Варна е младежка европейска столица, тук е и еврокомисаря по образование- според вас, държавата прави ли достатъчно за младите хора включително и в сферата на образованието и как да ги задържим, защото знаем как България се обезкървява?

Р. Р. - Това е въпрос на една комплексна политика. Демографията е основния проблем за страната. Дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, здравеопазване, проблемите с реализацията на младите хора- всичко това комплексно се отразява върху демографията. Мисля, че Варна е добър пример, полагат се огромни усилия. Самият факт, че Варна след трети опит, заслужи да бъде младежка европейска столица е показателен. Имах среща с дейците на културата, изкуството и образованието в града- търсят се нови подходи, нови пътища, социална иновация. Търсят се пътища младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование, което да бъде признато и извън страната, което да им дава възможност да търсят работа където и да е в Европа. Разбира се държавата има да върши още много. Самият факт, че днес (ред. бел.- 16 юни) ще имаме един такъв граждански диалог за проблемите в образованието на младежта, на спорта, на духовното развитие дава основание, че самото поставяне на проблемите и търсенето на нови, перспективни форми за тяхното разрешаване е достатъчна гаранция, че България ще върви успешно по пътя на стандартите на Европейския съюз.

И да направим така, че младите хора наистина да остават тук, да учат тук, да се реализират тук.

Д. С. - Как се чувствате в Радио Варна?

Р. Р. - Прекрасно. Наистина имах една много мила среща с дейците на културата и изкуството. Тук наистина се прави много. Удоволствие е човек да чува за постиженията в тази сфера, в различни направления. Да не забравяме, че културата, духовността е спойващата нишка на всички нас като нация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Микрозеленчуците - концентрат от витамини и минерали

В последните години на пазара все повече се налагат микро растенията. Това са зеленчуци, които са отгледани в почва и се откъсват когато са само няколко сантиметра. Смята се, че в тях се съдържа цялата енергия, която ще се разпростре в порасналото вече растение. От десет години на българския пазар ги внася Светла Ненкова. Макар и трудно,..

обновено на 24.04.18 в 08:30

Да станем част от света на приказките в деня на книгата

Това споделя Марияна Желева, която научила това от своята майка и това предава и на своите деца. 36-годишният банков служител не пропуска възможност да посети библиотеката и да влезе в света на книгите, където води 4-годишната   Виктория и  Живодар, който е на година и половина. На 23 април се отбелязва Световният ден на книгите и във..

обновено на 23.04.18 в 06:35

Славян Стоянов: Съдбата реши рисуването ми да е свързано с историята

Художникът Славян Стоянов е роден през 1975 година. Древната ни история, любопитните археологически находки, накитите и български носии от миналото са нещата, които го вдъхновяват. Името му свързваме с усилията, вложени за възстановяването на Кромлеха на село Старо Железаре, със създадения "Фестивал на шевицата" ,  както и с "Виртуален музей на..

обновено на 20.04.18 в 13:35
„Джак Еридън – Крадецът на спомени”

България все още няма комикс герой като Батман

Историята на българския комикс е съществена част от културната ни история. В силните си години (1979–1992) списанията „Дъга" и „Чуден свят" продават повече от десет милиона копия. Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват вълнуващи истории с продължение за воини и магьосници,..

публикувано на 20.04.18 в 11:11
Близо до финала на Maratona di Roma

Да покориш Рим като маратонец

Варненката Нора Вакарелова покори любимия си град Рим като маратонец. Преди дни тя се завърна с медал за участието си в традиционния международен маратон на италианската столица. Тя е историк по образование, дизайнер на дрехи по занимание и любител на колоезденето и бягането за удоволствие. В студиото идва с медала от участието на гърдите си: Какви..

обновено на 18.04.18 в 11:14

Знаем ли правата и задълженията си като пациенти?

Знаете ли какво е Право на информирано съгласие ? Повечето от вас, ще си кажат, да! Но, оказва се, когато се наложи да подпишем документи, свързани с това ни право, не сме наясно с доста неща. По темата разговаряме с адвокат Олга Томова-Куцарова, която практикува медицинско право и е председател на НПО - Сдружение за равни права в здравеопазването :..

публикувано на 18.04.18 в 10:50

Можем ли да се опазим от умните хакери?

Хакери разбиват профили в социалните мрежи, за да точат банкови сметки. Те са нащрек и докато си правим резервации за почивки в туристически сайтове. Онлайн банкирането и плащането в интернет са другите капани, които ни дебнат в мрежата. Експертите съветват да си отваряме очите на четири, за да не „изгорим”. Някои съвети дава IT анализаторът..

публикувано на 17.04.18 в 16:50