Румен Радев: "Демографията е основният проблем за страната"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев направи своето първо посещение във Варна като държавен глава. В Радио Варна той се срещна с културни дейци от града, въпросите обаче към него бяха свързани преди всички с превъоръжаването на българската армия, стандартите които трябва тя да покрие и възможностите и за адекватна подготовка на своите кадри. Ето какво каза той за предаването "Позиция":

Даниела Стойнова: - Сигурността на армията, до колко е важна тази модернизация? На няколко пъти призовахте по бърза да бъдат придвижени проектите и понеже сте във Варна, това важи ли и за корабите?

Румен Радев: - Разбира се, че важи и за корабите, но аз призовавам за нещо по комплексно отколкото проектите. Проектите са само част от модернизацията на армията. Модернизация не означава подмяна на едни оръжия с нови., по съвременни.  Модернизацията е комплекс от мероприятия- освен подмяната на оръжия то включва и промяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, грижа за хората, мотивацията им, социалния престиж и най важното според мен, осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Тази подготовка гарантира и безопасност и запазване живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. Що се отнася до корабите, те са приоритетен проект. Двата проекта, за изтребителите и многофункционалните патрулни кораби бяха приети с решение на парламента от 2 юни миналата година. Тези проекти тепърва ще бъдат развивани.

Също така важно решение на Консултативния съвет за национална сигурност беше, че се обединихме мнението и решението, че тези проекти трябва да се развиват, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава, морската индустрия концентрирана във Варна да получи своето по нататъшно развитие.

Д. С. - Парламентът обсъжда отново темата с мажоритарния вот. Вие ще се наемете ли да направите 240 избирателни района?

Р. Р. - Аз благодаря за доверието, но вече изказах своето становище по този въпрос. Нека депутатите които предлагат едно такова райониране да свърши президентството, да не бягат от отговорност. Това означава, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. И не мисля че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. Той няма нито институционални правомощия, нито капацитета като институция да извърши такова райониране. Това изисква много експертни способности каквито президентството не разполага.

Д. С. - Юристи?

Р. Р. - Не само. Ако прочетете сборника стандарти на Венецианската комисия там много точно е указано какви експерти трябва да извършват това райониране.

Д. С. - По отношение на това, че и вашия съветник Пламен Узунов  се появи в снимки с нацистка униформа, вие не го уволнихте- защо има различни стандарти?

Р. Р. - Няма различни стандарти. Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Напротив, мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-ти май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. Тези политици които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува.

Д. С. - Понеже сте във Варна и във връзка с дискусията с младите хора, Варна е младежка европейска столица, тук е и еврокомисаря по образование- според вас, държавата прави ли достатъчно за младите хора включително и в сферата на образованието и как да ги задържим, защото знаем как България се обезкървява?

Р. Р. - Това е въпрос на една комплексна политика. Демографията е основния проблем за страната. Дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, здравеопазване, проблемите с реализацията на младите хора- всичко това комплексно се отразява върху демографията. Мисля, че Варна е добър пример, полагат се огромни усилия. Самият факт, че Варна след трети опит, заслужи да бъде младежка европейска столица е показателен. Имах среща с дейците на културата, изкуството и образованието в града- търсят се нови подходи, нови пътища, социална иновация. Търсят се пътища младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование, което да бъде признато и извън страната, което да им дава възможност да търсят работа където и да е в Европа. Разбира се държавата има да върши още много. Самият факт, че днес (ред. бел.- 16 юни) ще имаме един такъв граждански диалог за проблемите в образованието на младежта, на спорта, на духовното развитие дава основание, че самото поставяне на проблемите и търсенето на нови, перспективни форми за тяхното разрешаване е достатъчна гаранция, че България ще върви успешно по пътя на стандартите на Европейския съюз.

И да направим така, че младите хора наистина да остават тук, да учат тук, да се реализират тук.

Д. С. - Как се чувствате в Радио Варна?

Р. Р. - Прекрасно. Наистина имах една много мила среща с дейците на културата и изкуството. Тук наистина се прави много. Удоволствие е човек да чува за постиженията в тази сфера, в различни направления. Да не забравяме, че културата, духовността е спойващата нишка на всички нас като нация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

Г Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на..

публикувано на 19.08.17 в 18:04

От всяко дърво- свирка

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00

"Будни сънища" с много цвят в живописна изложба

От 16 до 24  август в Градската художествена галерия може да разгледате изложба живопис на художничката Соня Русков със заглавие БУДНИ СЪНИЩА.    Като възпитаник на Художествената академия в София и ученичка на Светлин Русев с магистратура по реставрация, Соня Русков е работила по възстановяването на стенописите в някои от най-известните..

публикувано на 16.08.17 в 15:27