Румен Радев: "Демографията е основният проблем за страната"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев направи своето първо посещение във Варна като държавен глава. В Радио Варна той се срещна с културни дейци от града, въпросите обаче към него бяха свързани преди всички с превъоръжаването на българската армия, стандартите които трябва тя да покрие и възможностите и за адекватна подготовка на своите кадри. Ето какво каза той за предаването "Позиция":

Даниела Стойнова: - Сигурността на армията, до колко е важна тази модернизация? На няколко пъти призовахте по бърза да бъдат придвижени проектите и понеже сте във Варна, това важи ли и за корабите?

Румен Радев: - Разбира се, че важи и за корабите, но аз призовавам за нещо по комплексно отколкото проектите. Проектите са само част от модернизацията на армията. Модернизация не означава подмяна на едни оръжия с нови., по съвременни.  Модернизацията е комплекс от мероприятия- освен подмяната на оръжия то включва и промяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, грижа за хората, мотивацията им, социалния престиж и най важното според мен, осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Тази подготовка гарантира и безопасност и запазване живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. Що се отнася до корабите, те са приоритетен проект. Двата проекта, за изтребителите и многофункционалните патрулни кораби бяха приети с решение на парламента от 2 юни миналата година. Тези проекти тепърва ще бъдат развивани.

Също така важно решение на Консултативния съвет за национална сигурност беше, че се обединихме мнението и решението, че тези проекти трябва да се развиват, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава, морската индустрия концентрирана във Варна да получи своето по нататъшно развитие.

Д. С. - Парламентът обсъжда отново темата с мажоритарния вот. Вие ще се наемете ли да направите 240 избирателни района?

Р. Р. - Аз благодаря за доверието, но вече изказах своето становище по този въпрос. Нека депутатите които предлагат едно такова райониране да свърши президентството, да не бягат от отговорност. Това означава, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. И не мисля че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. Той няма нито институционални правомощия, нито капацитета като институция да извърши такова райониране. Това изисква много експертни способности каквито президентството не разполага.

Д. С. - Юристи?

Р. Р. - Не само. Ако прочетете сборника стандарти на Венецианската комисия там много точно е указано какви експерти трябва да извършват това райониране.

Д. С. - По отношение на това, че и вашия съветник Пламен Узунов  се появи в снимки с нацистка униформа, вие не го уволнихте- защо има различни стандарти?

Р. Р. - Няма различни стандарти. Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Напротив, мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-ти май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. Тези политици които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува.

Д. С. - Понеже сте във Варна и във връзка с дискусията с младите хора, Варна е младежка европейска столица, тук е и еврокомисаря по образование- според вас, държавата прави ли достатъчно за младите хора включително и в сферата на образованието и как да ги задържим, защото знаем как България се обезкървява?

Р. Р. - Това е въпрос на една комплексна политика. Демографията е основния проблем за страната. Дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, здравеопазване, проблемите с реализацията на младите хора- всичко това комплексно се отразява върху демографията. Мисля, че Варна е добър пример, полагат се огромни усилия. Самият факт, че Варна след трети опит, заслужи да бъде младежка европейска столица е показателен. Имах среща с дейците на културата, изкуството и образованието в града- търсят се нови подходи, нови пътища, социална иновация. Търсят се пътища младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование, което да бъде признато и извън страната, което да им дава възможност да търсят работа където и да е в Европа. Разбира се държавата има да върши още много. Самият факт, че днес (ред. бел.- 16 юни) ще имаме един такъв граждански диалог за проблемите в образованието на младежта, на спорта, на духовното развитие дава основание, че самото поставяне на проблемите и търсенето на нови, перспективни форми за тяхното разрешаване е достатъчна гаранция, че България ще върви успешно по пътя на стандартите на Европейския съюз.

И да направим така, че младите хора наистина да остават тук, да учат тук, да се реализират тук.

Д. С. - Как се чувствате в Радио Варна?

Р. Р. - Прекрасно. Наистина имах една много мила среща с дейците на културата и изкуството. Тук наистина се прави много. Удоволствие е човек да чува за постиженията в тази сфера, в различни направления. Да не забравяме, че културата, духовността е спойващата нишка на всички нас като нация.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три матури - три шестици

Този забележителен успех постигна Дарена Славова, ученичка от 12 в клас на Математическата гимназия във Варна. Варненката е номинирана за почетното отличие на Министерство на образованието "Национална диплома". Трите шестици са на зрелостните изпити по български език, математика и английски език. " Отдавам успеха си единствено на много работа и ... да..

публикувано на 27.06.17 в 10:33

Домашен крем против изпотяване замества опасните рол-они през горещините

Крем-дезодорант против изпотяване можем да си направим в домашна среда. За целта са ни нужни само няколко съставки - лимонена трева, карите, кокос, сода, нишесте и етерично масло по желание. В крема против потене не се съдържа алуминий, парабени, талк и спирт - това разказа за Радио Варна Илияна Петкова-Гецова. Тя е един от хората, доверили се на природата..

публикувано на 26.06.17 в 15:15

”Баба и внуци” или как домашните туршии могат да станат и средство за препитание

Разказват г-жа Елена Георгиева и 17-годишният й внук Антонио Ованезов. Произвели са хиляди буркани с люти чушки, белени домати и кисели краставички и за първа година ги   предлагат на фермерските пазари. До 25 юни може да ги видите и на пазара пред х-л Черно море, част от програмата на Втория веге фестивал Колко внуци имате г-жо..

публикувано на 23.06.17 в 12:16

Албания: природа и култура с водача Юлиян Варимезов

Албания е интересна дестинация не само заради красивото си крайбрежие, а и поради величествените планини. В края на август от Туристическо дружество "Родни балкани" организират група за разходка из най-интересните места. Водач е Юлиян Варимезов, който освен че е опитен планинар, следва магистратура "Културен туризъм" във Великотърновския..

публикувано на 22.06.17 в 10:55

Сабина Максимова: Нуждаем се от философия на потребление

Варненката Сабина Максимова е Магистър по Стопанско Управление с над 10 год. опит в управлението на маркетинг проекти. През последните 3 години изследва негативните екологични и социални ефекти от икономиката, която се основава на непрекъснатото изхвърляне на блага и закупуването на нови. Търси възможности за справяне с този проблем като..

публикувано на 21.06.17 в 15:25

„Квас за безстрашни”- как се меси хляб показва производителят Елена Драганчева тази вечер от 18.30 във Варна

Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си.   За предците ни хлябът е..

публикувано на 20.06.17 в 16:31

Звездата на диското Прешъс Уилсън пред Радио Варна

Прешъс Уилсън даде специално интервю за Радио Варна при последното си гостуване в България. Родената в Ямайка певица беше специален гост на фестивала в Кранево преди дни. Прешъс и бендът й пристигнаха директно от Лондон, за да представят проекта си  "Eruption" . Всъщност днес певицата държи правата върху името на някогашната група, с която стана..

обновено на 20.06.17 в 11:25