Румен Радев: "Демографията е основният проблем за страната"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев направи своето първо посещение във Варна като държавен глава. В Радио Варна той се срещна с културни дейци от града, въпросите обаче към него бяха свързани преди всички с превъоръжаването на българската армия, стандартите които трябва тя да покрие и възможностите и за адекватна подготовка на своите кадри. Ето какво каза той за предаването "Позиция":

Даниела Стойнова: - Сигурността на армията, до колко е важна тази модернизация? На няколко пъти призовахте по бърза да бъдат придвижени проектите и понеже сте във Варна, това важи ли и за корабите?

Румен Радев: - Разбира се, че важи и за корабите, но аз призовавам за нещо по комплексно отколкото проектите. Проектите са само част от модернизацията на армията. Модернизация не означава подмяна на едни оръжия с нови., по съвременни.  Модернизацията е комплекс от мероприятия- освен подмяната на оръжия то включва и промяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, грижа за хората, мотивацията им, социалния престиж и най важното според мен, осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Тази подготовка гарантира и безопасност и запазване живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. Що се отнася до корабите, те са приоритетен проект. Двата проекта, за изтребителите и многофункционалните патрулни кораби бяха приети с решение на парламента от 2 юни миналата година. Тези проекти тепърва ще бъдат развивани.

Също така важно решение на Консултативния съвет за национална сигурност беше, че се обединихме мнението и решението, че тези проекти трябва да се развиват, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава, морската индустрия концентрирана във Варна да получи своето по нататъшно развитие.

Д. С. - Парламентът обсъжда отново темата с мажоритарния вот. Вие ще се наемете ли да направите 240 избирателни района?

Р. Р. - Аз благодаря за доверието, но вече изказах своето становище по този въпрос. Нека депутатите които предлагат едно такова райониране да свърши президентството, да не бягат от отговорност. Това означава, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. И не мисля че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. Той няма нито институционални правомощия, нито капацитета като институция да извърши такова райониране. Това изисква много експертни способности каквито президентството не разполага.

Д. С. - Юристи?

Р. Р. - Не само. Ако прочетете сборника стандарти на Венецианската комисия там много точно е указано какви експерти трябва да извършват това райониране.

Д. С. - По отношение на това, че и вашия съветник Пламен Узунов  се появи в снимки с нацистка униформа, вие не го уволнихте- защо има различни стандарти?

Р. Р. - Няма различни стандарти. Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Напротив, мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-ти май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. Тези политици които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува.

Д. С. - Понеже сте във Варна и във връзка с дискусията с младите хора, Варна е младежка европейска столица, тук е и еврокомисаря по образование- според вас, държавата прави ли достатъчно за младите хора включително и в сферата на образованието и как да ги задържим, защото знаем как България се обезкървява?

Р. Р. - Това е въпрос на една комплексна политика. Демографията е основния проблем за страната. Дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, здравеопазване, проблемите с реализацията на младите хора- всичко това комплексно се отразява върху демографията. Мисля, че Варна е добър пример, полагат се огромни усилия. Самият факт, че Варна след трети опит, заслужи да бъде младежка европейска столица е показателен. Имах среща с дейците на културата, изкуството и образованието в града- търсят се нови подходи, нови пътища, социална иновация. Търсят се пътища младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование, което да бъде признато и извън страната, което да им дава възможност да търсят работа където и да е в Европа. Разбира се държавата има да върши още много. Самият факт, че днес (ред. бел.- 16 юни) ще имаме един такъв граждански диалог за проблемите в образованието на младежта, на спорта, на духовното развитие дава основание, че самото поставяне на проблемите и търсенето на нови, перспективни форми за тяхното разрешаване е достатъчна гаранция, че България ще върви успешно по пътя на стандартите на Европейския съюз.

И да направим така, че младите хора наистина да остават тук, да учат тук, да се реализират тук.

Д. С. - Как се чувствате в Радио Варна?

Р. Р. - Прекрасно. Наистина имах една много мила среща с дейците на културата и изкуството. Тук наистина се прави много. Удоволствие е човек да чува за постиженията в тази сфера, в различни направления. Да не забравяме, че културата, духовността е спойващата нишка на всички нас като нация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Альона Синева: Акнето е лечимо!

Ако всяка сутрин поглеждате със страх към образа си в огледалото, открийте грешките, които допускате в опита си най-после да ликвидирате проблемите с кожата си. Кои са най-честите проблеми, за които пациентите търсят помощ от дерматолог? Отговор на този въпрос даде в интервю за Радио Варна специалистът дерматолог д-р Альона Синева . Тя е..

обновено на 19.01.18 в 11:15

С "Приключенията на мотовете" ще се запознаят и децата в Китай

Вече четири години малки, големи и още по-големи момичета и момчета внимателно се оглеждат отваряйки гардеробите си. Така и трябва, защото там живеят малките, пухкави същества-мотовете от книгите на детската писателка Радостина Николова. Те са необикновени, забавни сладури, които сменят цветовете си според дрехите, които висят по закачалките, и..

обновено на 19.01.18 в 10:51

На Атанасовден - за "безсмъртието" на българския дух

На Атанасовден ви срещаме с един именик - Атанас Георгиев от Вълчи дол. Кръстен е на своя дядо и така е спазена традицията за "подновяване"  на името в рода.  Името е от гръцки  и означава "безсмъртен". Той няма подобно желание в буквалния смисъл на думата, но се старае да вдъхне нов живот на нещо, което "отмира" - традиционните български занаяти.Обикаля..

обновено на 18.01.18 в 21:46

Между класиката и занаята

Милко Димитров е точилар трето поколение и шесто– музикант. Наследник е и на   известния възрожденец и майстор на Градския часовник във Варна  От он Иванов. Един от феновете на „Черно море” посреща с усмивка всеки, който влезе в работилницата . Той е млад човек, но много позитивен. Всеки ден празнувам... но днес е по-особен ден,..

обновено на 18.01.18 в 21:31

Когато излизат искри от ножове...

Работилница със струг, шмиргел и фреза с десетки подредени в шкафове инструменти – това е работното място на Мъгърдич Киркоров. Той е от малкото хора във Варна, които продължават да се занимават със занаяти. Иначе е първият, който се е регистрирал на известната улица „Направи си сам” . Той е стругар повече от 30 години, на частно работи след като..

обновено на 17.01.18 в 17:43

Проверявайте за животни под капака на колата през зимата

В последните дни температурите навън започнаха да ни напомнят, че е зима. С падането на градусите надолу и със снега (на места), уличните животни откриват все по-трудно храна и успяват да препитават. Може би не веднъж сте виждали подобни публикации в социалните мрежи, които призовават преди да седнем зад волана, да огледаме колата си..

публикувано на 17.01.18 в 11:25

Рисуването като бягство от реалността

Eдна нетрадиционна идея, която съчетава любовта към изкуството и виното, ни откъсва от натоварения работен ден, за да получим едно одухотворение и пробуждане на сетивата. От около седем месеца във Варна се провеждат срещите извън работно време, в които непрофесионални художници изливат онова, което им харесват на платна, на картини, които след това..

публикувано на 16.01.18 в 12:50