Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкупи и насилие белязаха парламентарните избори в Албания

| обновено на 25.06.17 в 17:17
Снимка: БГНЕС

С редица проблеми, стрелба с огнестрелно оръжие в избирателна секция, подкупване на избиратели, снимане на бюлетини и подкупване на членове на избирателни комисии ще бъдат запомнени днешните парламентарни избори в Албания.

Опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша съобщи, че е изтеглила своите членове от 30 избирателни секции в Люшня и Дивяк, където, според локалния партиен лидер, в избирателните секции има присъствие на лица, които упражняват натиск върху гражданите и техния избор. За това реагира депутатът от Социалистическата партия Ерион Браче, който каза, че "опозицията се опитва да блокира изборния процес", при това обяви, че "членовете на избирателните комисии, които са се оттеглили, ще бъдат преследвани". Инцидент бе отчетен и в Елбасан, където няколко души физически нападнаха наблюдателя на Социалистическата партия Арбен Керчуку, който е откаран в градската болница. Регистрирани бяха редица случаи на подкуп на гласоподаватели, поради което бяха задържани най-малко десет души, а най-трудният инцидент бе регистриран в пристанищния град Лежа.

Активист на Движението за социалистическа интеграция беше нападнат от десетина души пред избирателна секция, а някои албанските медии съобщиха, че се е стреляло срещу него. Той е без опасност за живота. Бившият лидер на партията, председател на парламента в оставка и новоизбран президент на страна Илир Мета отпътува за града заради този инцидент. „Наркобандите не могат да държат Албания в плен“, подчерта Мета преди заминаването за Лежа. С висока избирателна активност започнаха парламентарните избори в Албания и към 10:00 ч. местно време тя вече е възлизала на 14,73%, съобщи Централната избирателна комисия. Това означава, че през първите три часа от изборния ден бюлетина са пуснали близо 319 000 души.

„Призовавам гражданите да упражнят своето конституционно право“, каза председателят на ЦИК Клемент Згури. В 07:00 ч. местно време врати отвориха 5 362 избирателни секции. В избирателните списъци са регистрирани 3 451 896 души с право на глас. От тях за първи път своето гражданско право ще могат да осъществят 136 239 души. Вотът ще се следи от 5 351 наблюдатели, от които 896 са членове на международни мисии. Секциите ще бъдат затворени в 19:00 ч. местно време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47