Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бендът на БНР и саксофонистът Крейг Бейли ще представят музиката на Рей Чарлз

Снимка: banskojazzfest.com

Биг бендът на Българското национално радио ще закрие сезон 2017/2018 с концерт на открито на 28 юни 2017 г., сряда, от 18.30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“.

На сцената ще излязат саксофонистът Крейг Бейли и певецът Петър Салчев, за да представят музиката на Рей Чарлз. В лятната вечер ще прозвучат теми от репертоара на Рей Чарлз, аранжирани от Крейг Бейли, като „Georgia On My Mind“, „I Got A Woman“ и „Come Rain Or Come Shine“. Биг бендът на БНР и гост-солистите ще изпълнят и авторски произведения на Крейг Бейли, част от които са написани специално за Рей Чарлз.

Концертът на Биг бенда на БНР пред Народния театър ще е последният от един изключително успешен сезон. Под ръководството на Антони Дончев, джазмузикантите на националното радио изнесоха поредица от концерти в София и в страната с блестящи български и чуждестранни солисти. Сред тях се открояват проектите „Yes and No“ с Томи Смит, „Sketches of Spain“ с Росен Захариев – Роко, „Places and Spaces“ с Кристиан Елзесер, „Още едно начало“ с Милица Гладнишка и Атанас Сребрев и „Mr. Sax“ със солистите на Биг бенда на БНР.

Последният за сезона концерт на Биг бенда на БНР на 28 юни пред Народния театър е с вход свободен. Събитието се осъществява с подкрепата на Mtel.

Крейг Бейли е известен като любимият саксофонист на Рей Чарлз. Алт саксофонист, флейтист и кларинетист, Бейли е сред най-търсените музиканти в Ню Йорк заради характерния си тон и лиричен стил на изпълнение. Крейг Бейли е роден през 1960 в Синсинати, Охайо и от ранно детство интерпретира госпъл, класика, соул и джаз музика. Едва 16-годишен той печели стипендия от Консерваторията в Синсинати, свири в класически ансамбли, брас оркестри, симфонични оркестри и джаз бендове. През 1983 г. Бейли продължава обучението си при легендарния саксофонист Джаки Маклийн в Университета в Хартфорд. Работи и с Монго Сантамария, Арт Блейки Art Blakey, Джордж Колман, Рони Матюс, Ал Грей, Бени Картър и други. От 1987 г. Бейли е музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз, който става негов ментор. Бейли е постоянен участник в проектите на „Tanareid“, както и квинтета начело с барабаниста Акира Тана и басиста Руфъс Рийд.

Петър Салчев е популярен български изпълнител, който започва вокалната си кариера през 1990 г. с джаз-формацията „Бели, зелени и червени“. През 1994 г. получава награда за най-добър млад изпълнител от пловдивската “Младежка джаз среща”, а през 1997 г. печели стипендия за магистърска програма в Бостънската консерватория. Записва за БНР и БНТ, солист е на Биг бенда на БНР и Биг бенд – Пловдив. Работи с Ангел Заберски - син, Живко Петров, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Асен Дойкин, Милчо Левиев, Петър Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп и други. Участва със собствени проекти във всички джаз-фестивали в България, изнася концерти в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ и други.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57