Пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“

130-та годишнина от рождението на големия скулптор Кирил Шиваров се отбелязва днес. Той е сред малцината национално значими личности, родени във Варна. По този повод се организира пешеходна обиколка на тема „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“ с краеведа и наш колега Християн Облаков.

По-рано в Държавен архив – Варна бе открита  и изложба под мотото „За себе си Кирил Шиваров“.   Нейни автори са Анатолий Радев и Дария Василева, организатори и на пешеходния тур, запознаващ с историята на забележителните сгради. Пластични и монументални творби на Шиваров има във Варна, София и в цялата страна. Посетителите ще може да видят тематична извадка от личния архив на АНДАРИ, съдържаща неизвестни досега документи, портрети и фотографии от работата и личния живот на скулптора.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Професия Лъжец" на сцена Римски терми на 23 юли

23 юли, неделя,  21:00  часа, Римски терми - Варна "Професия Лъжец" от Сергей Кършигоров (шеговит исторически поглед към исторически събития), спектакъл за възрастни Сценарий, сценография и режисура Стефан (Теди) Москов Костюм Свила Величкова В ролите: Красимир..

обновено на 23.07.17 в 13:22

Алея на книгата от 28-и юли до 6-и август във Варна

В разгара на лятото, морската столица Варна е следващата спирка на Алея на книгата. Предстои най-мащабната Алея досега - в 19 шатри ще се разположат повече от 60 издателства, за да представят най-новите си издания. От 28-и юли до 6-и август ларгото от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център ще ще бъде дом за книгите – всеки..

публикувано на 23.07.17 в 13:07

Програма за отбелязването на 139 години от Освобождението на Варна

10:30 - Тържествено честване с благодарствен молебен и полагане на венци, място: Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", ул. "27 юли" №9 16:00 - Тържествено връчване на дарение - Гарибалдийско знаме, място: Музей на Възраждането, ул. "Заменхоф" 21 20:30 - Концерт край фонтана , място: пл. "Независимост" 1 Празничният концерт край..

публикувано на 23.07.17 в 10:11

Музикалният спектакъл "На нея с обич! Емил Димитров" на 22 юли във Варна

„На Нея с обич! Емил Димитров“ - впечатляваща хармония на музика, театър и кино „На нея с обич! Емил Димитров“ - музикалният спектакъл, който докосна сърцата, завладя емоциите и изправи на крака своята публика в зала 1 на НДК, се готви за следващите си срещи с Нея – Публиката. Спектакълът ще бъде представен за първи път на сцените на Летен театър – Варна..

обновено на 21.07.17 в 13:46

"Варненско лято": Клавирен рецитал на Веселин Станев

22 юли, събота, 19:00 часа, Градска художествена галерия Концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". В програмата: Цезар Франк – Прелюд, хорал и фуга Клод Дебюси – Прелюдии за пиано, първа тетрадка Фредерик Шопен – 24 прелюда, оп.28 Веселин Станев е роден във Варна. На 10-годишна възраст започва обучението си в..

публикувано на 21.07.17 в 13:45

Убавка и Костика с изложба в "Тунела"

От днес (19 юли) в галерия "Тунела" в Двореца в Балчик е подредена изложба скулптура и живопис на Константин Симеонов - Костика и Убавка Тончев. Константин Симеонов и неговата съпруга Убавка завършват Художествена академия „Н. Пвлович”- София като  възпитаници на Д. Даскалов от класа по скулптура.  В момента живеят и творят в Долни Дъбник...

публикувано на 19.07.17 в 14:03

„Малка лятна музика по Ларгото“ във Варна

Изложба – живопис с този наслов ще видят варненци от утре. Тя е  в три части - този път "Рагтайм – Галина Чунтова". Откриването е от 20.00 часа в галерия "Ларго" В третата, финална част на изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" в галерията ще звучи "Рагтайм" на софийската художничка Галина Чунтова. Авторката представя серия от шест творби,..

публикувано на 19.07.17 в 11:28