Пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“

130-та годишнина от рождението на големия скулптор Кирил Шиваров се отбелязва днес. Той е сред малцината национално значими личности, родени във Варна. По този повод се организира пешеходна обиколка на тема „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“ с краеведа и наш колега Християн Облаков.

По-рано в Държавен архив – Варна бе открита  и изложба под мотото „За себе си Кирил Шиваров“.   Нейни автори са Анатолий Радев и Дария Василева, организатори и на пешеходния тур, запознаващ с историята на забележителните сгради. Пластични и монументални творби на Шиваров има във Варна, София и в цялата страна. Посетителите ще може да видят тематична извадка от личния архив на АНДАРИ, съдържаща неизвестни досега документи, портрети и фотографии от работата и личния живот на скулптора.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Помниш ли"... една носталгична изложба на Анета Яламова

АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON представя Анета Яламова „Помниш ли…“ изложба живопис от 12 септември до 09 октомври 2017 във Варна "Човек копнее по миналото, по любовта, която е изживял, по красотата, която е видял, по чувствата, които е изпитал. Но именно споменът ражда надеждата, че и бъдещето може да предложи хубави неща! Всяко изкуство е..

публикувано на 19.09.17 в 11:17

Театър "Българска армия" с "Тартюф" на "Виа Понтика"

С представление на 19 септември в Балчик в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се включва и Театър „Българска армия”. 18 е началният час на  „Тартюф”. На сцената в родния си град днес ще играе и директорът на фестивала „Виа Понтика” Веселин Ранков. В творческия епип е актрисата Гергана Плетньова, удостоена с..

публикувано на 19.09.17 в 11:00

Изложба „За свободата на Добруджа“ откриват в Добрич

Изложба на тема „За свободата на Добруджа“ ще бъде открита на 20 септември в 17 ч. в музея в градския парк „Свети Георги“ в Добрич.Тя е посветена на 100-годишнината от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев и 140-годишнината от рождението на генерала от артилерията Георги Попов, съобщиха от Регионалния исторически музей. Генерал-лейтенант Иван..

публикувано на 18.09.17 в 14:21

Сатиричният театър и театър ”Българска армия” гостуват на „Виа Понтика” в Балчик

За пръв път в рамките на фестивалната програма на Международния форум на младите в изкуството „Виа Понтика” гостуват и професионални театри. След като на 10 септември десетото юбилейно издание на феста бе открито със „Зорба гъркът” - постановка на ДТ „Йордан Йовков” - Добрич, на читалищната сцена в Балчик ще излязат актьорите от два столични..

обновено на 18.09.17 в 12:04

"БезГраници" събира гости от четири континента

80 участници от 24 държави на четири континента ще си дадат среща в VІІІ-то издание на международния арт форум „БезГраници” от 18 до 24 септември в културния център „Двореца” в Балчик. Събитието е продукция на Стопанска камара - Варна с партньорството на „Двореца” –  и арт мрежа "Скендерман". В рамките на форума на 23 и 24 септември ще се..

публикувано на 18.09.17 в 07:51
Проф. Михаил Неделчев

Михаил Неделчев представя: „Яворов. Сюжетите на последните години“

Книгата на Михаил Неделчев е посветена на житейския път на Яворов в годините от 1910 до 1914. Това са новонаписани интерпретации и драматически разкази за   единствената  поетическа книга „Подир сенките на облаците“, за трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във Философско-поетическия дневник. За..

публикувано на 18.09.17 в 06:53
Проф. Георги Чапкънов-Чапа, Иван Тенев и Никола Манев

Никола Манев представя последните си творби в изложбата "Кръстопътът на светлината"

На 18 септември 2017г. галерия „Финес” открива изложба „Кръстопът на светлината” на големия български художник Никола Манев. За трета поредна година, творецът, добил отдавна международна известност, се доверява единствено на галерия „Финес” в столицата, за да организира изложба на последните му..

публикувано на 17.09.17 в 17:27