До 2020-та година минималната учителска заплата ще бъде минимум 1000 лв

Снимка: БГНЕС

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, ще има трайна тенденция в увеличението на работните заплати- от първи септември тази година.  Минималната учителска заплата от тази дата ще стане 759 лв, което за един млад специалист от висшето образование е малко, но тенденцията до 2020-та година е тази начална работна заплата е да стане не по малко от 1000-1100 лв, така са направени разчетите- каза още председателя на СБУ.

„По време на парламентарните избори основните партии БСП и
ГЕРБ обещаха да бъдат увеличени средствата за образование,
всяка година  с близо 350 млн лв спрямо предходната. От тях
приблизително 280 милиона ще бъдат заделяни за възнагражденията
 на учителите- каза за Радио Варна председателя на Синдиката
на българските учители Янка Такева

Янка Такева: Няма противопоставяне в съсловията по отношение на заплатите, въпреки, че в момента текат протести на полицаите за техните възнаграждения. В образованието 96% от учителите са магистри, което означава, че за да стане учител един човек учи пет години. 32% от учителите имат висока квалификационна степен, а 12% имат второ висше. Докато образователния ценз на обикновените полицаи с цялото ми уважение към тази професия е средно образование. Ако го няма училището и образованието няма да има социална сигурност, няма да има сигурност въобще в обществото. няма как човек да стане успешен в живота, ако няма висок образователен ценз и не може да има личностно развитие.

Даниела Стойнова: Почти не минава ден без трагична новина от което и да е българско училище, някои от инцидентите завършват дори трагично.

Я.Т. - Инцидентите в българското училище бяха провокирани от делегираните бюджети, защото той дава изключително високо самочувствие на родителите и учениците. този делегиран бюджет от първи януари 2018-та година вече ще бъде премахнат и ще има нов механизъм за финансиране на училищата, така че на всяко дете няма да се гледа като на средства които отиват в училище.

Даниела Стойнова: Т.е. парите няма да следват ученика?

Я. Т- Парите няма да вървят само и единствено по броя на учениците, а ще вървят и по броя на паралелките и географското разположение на училището. ще вървят и на базата на външното оценяване. и най важното е, че когато ученик има лоша дисциплина, безотговорен родител не обръща внимание на детето си, когато то бъде преместено в друго училище, средствата ще си останат в предишното учебно заведение.

Още от интервюто може да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уволнения заплашват всички участвали в стачката на работещите в туризма в Гърция

„За пръв път усещам такъв страх у в хората в Гърция когато стачкуват. Те се страхуваха да се покажат с лице пред камерата." Това каза за РВ кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева по повод 24 часовата стачка в туристическия бранш в южната ни съседка. „такъв страх аз не познавах в друг сектор” допълни Пеева. „При тази голяма безработица хората..

публикувано на 22.07.17 в 13:09

Варненски автомобилен състезател спечели рали "Твърдица-Елена"

Тихомир Стратиев е победителят в тазгодишното издание на рали Твърдица-Елена.  Изключително емоционален бе състезателят по време на срещата с варненските журналисти. Интервю на Румен Генов Какво състезание беше за теб ралито тази година? От началото на сезона своята цел и до момента я оправдавам и я следвам.  Атмосферните условия..

публикувано на 19.07.17 в 18:03

Известният холивудски композитор Кристофър Янг в специално интервю за Радио Варна

Кристофър Янг е автор на музика за над 100 телевизионни и кино продукции, сред които „Кошмари на Елм стрийт 2”, „Спайдърмен 3”, „Градски легенди” и много други. Носител е на различни престижни награди. В момента е лектор в майсторския клас по филмова музика на Film Scoring Summer Program – Dublin, Ireland, който се провежда във..

публикувано на 19.07.17 в 15:14

Варна си има "Подлез на българската азбука"

Един от подлези те в широкия център на Варна от няколко дни вече е с напълно нов и нестандартен облик. Стените на пешеходното съоръжение, което се намира на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“, е изрисувано със символите на кирилицата и глаголицата. Редом до азбуката върху белосаните стени се простира и красив надпис „България“...

публикувано на 19.07.17 в 09:10

Мария Илиева: "Музиката трябва да обединява приятно хората!"

Мария Илиева ще поднесе подарък на варненската публика на 11-ти август. Концертът под звездите в Летния театър във Варна ще е запомнящ се с различното си звучене, специално за всички хора, които обичат българската музика. Какво още е подготвила Мария за срещата си с нейната любима публика - тази във Варна, може да чуете и прочетете в следващите минути:..

публикувано на 18.07.17 в 15:05

Плуването е усещане за свобода

Хората, които плуват имат 50% по-малка вероятност от ранна смърт, според изследване на университета в Северна Каролина. „Опитният плувец е най-щастливият сред смъртните, с най-приповдигнатото настроение и най-насладен от тренировъчната си дейност," пише още през   1881-ва година Уилям Уилсън (треньор по плуване) .  Уилсън..

публикувано на 18.07.17 в 11:45

Църквите и вярата са ни съхранили, за да ни има днес като народ.

  Строителството на църквата „Св. Марина“ , която се намира в местността Пчелина, близо до Вятърната мелница във Варна, е започнало през далечната 2002 г. и за въздигането й са използвани изцяло средства от дарители. Основен дарител е  е Иван Иванов. Всичко е зидано или редено на ръка., както са се правили църквите в старите времена...

публикувано на 17.07.17 в 13:13