Скици на стари майстори в Националната портретна галерия в Лондон

Повече от 50 редки скици, считани за едни от най-добрите от ренесансовия и бароковия период ще бъдат изложени в Лондон, съобщава Artprice.

Националната портретна галерия заяви в четвъртък, че това е първата изложба на европейски портрети от стари майстори на творби от XV до XVII век от художници като Леонардо да Винчи, Дюрер, Холбайн, Рубенс и Рембранд. Изложбата ще се проведе в Лондон до 22 октомври (The Encounter: Drawings from Leonardo to Rembrandt).

Експозицията включва рисунки, които са рядко излагани, поради тяхната чувствителност към светлината. Сред „бижутата“ на изложбата ще бъдат 15 творби дадени назаем от кралица Елизабет ІІ от кралската колекция. Те включват „Изследване на гол мъж“ от Леонардо (около 1504 – 1506) и 8 портрета от Ханс Холбайн младши и един на сър Джон Годсалв.

Сред другите творби са няколко рисунки от студиото на Анибал Карачи, които са в колекцията на Девъншир в Чатсуърт, Дербишир и подготвителна рисунка от Дюрер за изгубения портрет на Хенри Паркър, лорд Морли, изпратен в Нюрнберг като посланик на Хенри VIII. Той е отдаден от британския музей.

Съкураторът на изложбата Тарния Купър, която е творчески директор на галерията, заяви че е вълнуващо да се изложи богатството на портретните рисунки притежавани от различни колекции във Великобритания. „Избрали сме 50 обекта за тази изложба, като сме прегледали около 300-400 рисунки в различни колекции във Великобритания. Имаше доста творби, които ни изненадаха, тъй като не ги бяхме виждали преди или не бяха добре документирани или каталогизирани.“

Един от критериите за избор на творбите е рисунките да показват „момент на енергия и връзка“ между изобразявания и художника“, споделя Купър. „Част от привлекателността на портретните рисунки докато ги гледаш е, че изглеждат сякаш ни говорят директно. В контраст с оцветените портрети, графичния процес се проявява непосредствено от майсторството на техниката“. Поради чувствителността на рисунките, галерията ще работи с ниски нива на светлина в залите и на посетителите ще бъде дадено време да се приспособят към това.

Всички рисунки са дело на мъже, просто защото кураторите са се натъкнали само на две жени художници от стотиците, които са прегледали и нито едната, нито другата са изпълнили критериите определени за изложбата. На изложбата ще бъдат показани и видовете инструменти и материали използвани от авторите, сред които перо и креда.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Професия Лъжец" на сцена Римски терми на 23 юли

23 юли, неделя,  21:00  часа, Римски терми - Варна "Професия Лъжец" от Сергей Кършигоров (шеговит исторически поглед към исторически събития), спектакъл за възрастни Сценарий, сценография и режисура Стефан (Теди) Москов Костюм Свила Величкова В ролите: Красимир..

обновено на 23.07.17 в 13:22

Алея на книгата от 28-и юли до 6-и август във Варна

В разгара на лятото, морската столица Варна е следващата спирка на Алея на книгата. Предстои най-мащабната Алея досега - в 19 шатри ще се разположат повече от 60 издателства, за да представят най-новите си издания. От 28-и юли до 6-и август ларгото от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център ще ще бъде дом за книгите – всеки..

публикувано на 23.07.17 в 13:07

Програма за отбелязването на 139 години от Освобождението на Варна

10:30 - Тържествено честване с благодарствен молебен и полагане на венци, място: Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", ул. "27 юли" №9 16:00 - Тържествено връчване на дарение - Гарибалдийско знаме, място: Музей на Възраждането, ул. "Заменхоф" 21 20:30 - Концерт край фонтана , място: пл. "Независимост" 1 Празничният концерт край..

публикувано на 23.07.17 в 10:11

Музикалният спектакъл "На нея с обич! Емил Димитров" на 22 юли във Варна

„На Нея с обич! Емил Димитров“ - впечатляваща хармония на музика, театър и кино „На нея с обич! Емил Димитров“ - музикалният спектакъл, който докосна сърцата, завладя емоциите и изправи на крака своята публика в зала 1 на НДК, се готви за следващите си срещи с Нея – Публиката. Спектакълът ще бъде представен за първи път на сцените на Летен театър – Варна..

обновено на 21.07.17 в 13:46

"Варненско лято": Клавирен рецитал на Веселин Станев

22 юли, събота, 19:00 часа, Градска художествена галерия Концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". В програмата: Цезар Франк – Прелюд, хорал и фуга Клод Дебюси – Прелюдии за пиано, първа тетрадка Фредерик Шопен – 24 прелюда, оп.28 Веселин Станев е роден във Варна. На 10-годишна възраст започва обучението си в..

публикувано на 21.07.17 в 13:45

Убавка и Костика с изложба в "Тунела"

От днес (19 юли) в галерия "Тунела" в Двореца в Балчик е подредена изложба скулптура и живопис на Константин Симеонов - Костика и Убавка Тончев. Константин Симеонов и неговата съпруга Убавка завършват Художествена академия „Н. Пвлович”- София като  възпитаници на Д. Даскалов от класа по скулптура.  В момента живеят и творят в Долни Дъбник...

публикувано на 19.07.17 в 14:03

„Малка лятна музика по Ларгото“ във Варна

Изложба – живопис с този наслов ще видят варненци от утре. Тя е  в три части - този път "Рагтайм – Галина Чунтова". Откриването е от 20.00 часа в галерия "Ларго" В третата, финална част на изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" в галерията ще звучи "Рагтайм" на софийската художничка Галина Чунтова. Авторката представя серия от шест творби,..

публикувано на 19.07.17 в 11:28