Един милион зрители са посетили Европейската столица на културата - Орхус 2017

Рекордните медийни отразявания и големия брой посетители надхвърлят дори най-оптимистичните прогнози на Европейска столица на културата - Орхус 2017, предава Artprice.

До средата на 2017 г. повече от един милион зрители са посетили културни представления, изложби и събития в датския град. Основан по време на викингите, той е най-старият град в Скандинавия, а също така и е вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Населението му е около 250 000 души.

Удивителната програма продължава до края на годината, като лятото е най-силният сезон. Сред предвидените прояви са изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия, световна среща на творци и международен детски литературен фестивал. В края на юли петдневният международен фестивал "ЕСТОПИЯ" представя редица събития, включително пърформанси на артисти от повече от 15 държави. Също така широка гама от музикални преживявания продължава през цялото лято, например фестивала Aarhus Jazz с повече от 350 концерта. По-късно през лятото впечатляващата регата с фойерверки в Силкеборг тази година представя и проекта River Art 2017.

През август улиците, стълбищата, парковете, мазетата, стаите, алеите и пристанищата на Орхус и региона на централна Дания се оживяват с неочаквани събития, изпълнения и артистични събития по време на фестивала Little Rebellions. В същото време номинираната за "Оскар" Anohni (транссексуална британска певица, композитор и визуален художник, която живее в САЩ) и художниците от Ню Йорк, Кембра Пфахлер и Йохана Константин, представят актуализация на своята култова изложба "Бъдещ феминизъм". По време на изложбата ще има и серия от пърформанси, разговори, семинари и събития, организирани от художниците.

В края на лятото пък Орхус предлага няколко събития свързани с архитектура и гастрономия, а Creativity World Forum ще събере заедно 2000 творчески ръководители от цял свят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Помниш ли"... една носталгична изложба на Анета Яламова

АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON представя Анета Яламова „Помниш ли…“ изложба живопис от 12 септември до 09 октомври 2017 във Варна "Човек копнее по миналото, по любовта, която е изживял, по красотата, която е видял, по чувствата, които е изпитал. Но именно споменът ражда надеждата, че и бъдещето може да предложи хубави неща! Всяко изкуство е..

публикувано на 19.09.17 в 11:17

Театър "Българска армия" с "Тартюф" на "Виа Понтика"

С представление на 19 септември в Балчик в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се включва и Театър „Българска армия”. 18 е началният час на  „Тартюф”. На сцената в родния си град днес ще играе и директорът на фестивала „Виа Понтика” Веселин Ранков. В творческия епип е актрисата Гергана Плетньова, удостоена с..

публикувано на 19.09.17 в 11:00

Изложба „За свободата на Добруджа“ откриват в Добрич

Изложба на тема „За свободата на Добруджа“ ще бъде открита на 20 септември в 17 ч. в музея в градския парк „Свети Георги“ в Добрич.Тя е посветена на 100-годишнината от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев и 140-годишнината от рождението на генерала от артилерията Георги Попов, съобщиха от Регионалния исторически музей. Генерал-лейтенант Иван..

публикувано на 18.09.17 в 14:21

Сатиричният театър и театър ”Българска армия” гостуват на „Виа Понтика” в Балчик

За пръв път в рамките на фестивалната програма на Международния форум на младите в изкуството „Виа Понтика” гостуват и професионални театри. След като на 10 септември десетото юбилейно издание на феста бе открито със „Зорба гъркът” - постановка на ДТ „Йордан Йовков” - Добрич, на читалищната сцена в Балчик ще излязат актьорите от два столични..

обновено на 18.09.17 в 12:04

"БезГраници" събира гости от четири континента

80 участници от 24 държави на четири континента ще си дадат среща в VІІІ-то издание на международния арт форум „БезГраници” от 18 до 24 септември в културния център „Двореца” в Балчик. Събитието е продукция на Стопанска камара - Варна с партньорството на „Двореца” –  и арт мрежа "Скендерман". В рамките на форума на 23 и 24 септември ще се..

публикувано на 18.09.17 в 07:51
Проф. Михаил Неделчев

Михаил Неделчев представя: „Яворов. Сюжетите на последните години“

Книгата на Михаил Неделчев е посветена на житейския път на Яворов в годините от 1910 до 1914. Това са новонаписани интерпретации и драматически разкази за   единствената  поетическа книга „Подир сенките на облаците“, за трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във Философско-поетическия дневник. За..

публикувано на 18.09.17 в 06:53
Проф. Георги Чапкънов-Чапа, Иван Тенев и Никола Манев

Никола Манев представя последните си творби в изложбата "Кръстопътът на светлината"

На 18 септември 2017г. галерия „Финес” открива изложба „Кръстопът на светлината” на големия български художник Никола Манев. За трета поредна година, творецът, добил отдавна международна известност, се доверява единствено на галерия „Финес” в столицата, за да организира изложба на последните му..

публикувано на 17.09.17 в 17:27