Един милион зрители са посетили Европейската столица на културата - Орхус 2017

Рекордните медийни отразявания и големия брой посетители надхвърлят дори най-оптимистичните прогнози на Европейска столица на културата - Орхус 2017, предава Artprice.

До средата на 2017 г. повече от един милион зрители са посетили културни представления, изложби и събития в датския град. Основан по време на викингите, той е най-старият град в Скандинавия, а също така и е вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Населението му е около 250 000 души.

Удивителната програма продължава до края на годината, като лятото е най-силният сезон. Сред предвидените прояви са изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия, световна среща на творци и международен детски литературен фестивал. В края на юли петдневният международен фестивал "ЕСТОПИЯ" представя редица събития, включително пърформанси на артисти от повече от 15 държави. Също така широка гама от музикални преживявания продължава през цялото лято, например фестивала Aarhus Jazz с повече от 350 концерта. По-късно през лятото впечатляващата регата с фойерверки в Силкеборг тази година представя и проекта River Art 2017.

През август улиците, стълбищата, парковете, мазетата, стаите, алеите и пристанищата на Орхус и региона на централна Дания се оживяват с неочаквани събития, изпълнения и артистични събития по време на фестивала Little Rebellions. В същото време номинираната за "Оскар" Anohni (транссексуална британска певица, композитор и визуален художник, която живее в САЩ) и художниците от Ню Йорк, Кембра Пфахлер и Йохана Константин, представят актуализация на своята култова изложба "Бъдещ феминизъм". По време на изложбата ще има и серия от пърформанси, разговори, семинари и събития, организирани от художниците.

В края на лятото пък Орхус предлага няколко събития свързани с архитектура и гастрономия, а Creativity World Forum ще събере заедно 2000 творчески ръководители от цял свят.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Професия Лъжец" на сцена Римски терми на 23 юли

23 юли, неделя,  21:00  часа, Римски терми - Варна "Професия Лъжец" от Сергей Кършигоров (шеговит исторически поглед към исторически събития), спектакъл за възрастни Сценарий, сценография и режисура Стефан (Теди) Москов Костюм Свила Величкова В ролите: Красимир..

обновено на 23.07.17 в 13:22

Алея на книгата от 28-и юли до 6-и август във Варна

В разгара на лятото, морската столица Варна е следващата спирка на Алея на книгата. Предстои най-мащабната Алея досега - в 19 шатри ще се разположат повече от 60 издателства, за да представят най-новите си издания. От 28-и юли до 6-и август ларгото от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център ще ще бъде дом за книгите – всеки..

публикувано на 23.07.17 в 13:07

Програма за отбелязването на 139 години от Освобождението на Варна

10:30 - Тържествено честване с благодарствен молебен и полагане на венци, място: Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", ул. "27 юли" №9 16:00 - Тържествено връчване на дарение - Гарибалдийско знаме, място: Музей на Възраждането, ул. "Заменхоф" 21 20:30 - Концерт край фонтана , място: пл. "Независимост" 1 Празничният концерт край..

публикувано на 23.07.17 в 10:11

Музикалният спектакъл "На нея с обич! Емил Димитров" на 22 юли във Варна

„На Нея с обич! Емил Димитров“ - впечатляваща хармония на музика, театър и кино „На нея с обич! Емил Димитров“ - музикалният спектакъл, който докосна сърцата, завладя емоциите и изправи на крака своята публика в зала 1 на НДК, се готви за следващите си срещи с Нея – Публиката. Спектакълът ще бъде представен за първи път на сцените на Летен театър – Варна..

обновено на 21.07.17 в 13:46

"Варненско лято": Клавирен рецитал на Веселин Станев

22 юли, събота, 19:00 часа, Градска художествена галерия Концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". В програмата: Цезар Франк – Прелюд, хорал и фуга Клод Дебюси – Прелюдии за пиано, първа тетрадка Фредерик Шопен – 24 прелюда, оп.28 Веселин Станев е роден във Варна. На 10-годишна възраст започва обучението си в..

публикувано на 21.07.17 в 13:45

Убавка и Костика с изложба в "Тунела"

От днес (19 юли) в галерия "Тунела" в Двореца в Балчик е подредена изложба скулптура и живопис на Константин Симеонов - Костика и Убавка Тончев. Константин Симеонов и неговата съпруга Убавка завършват Художествена академия „Н. Пвлович”- София като  възпитаници на Д. Даскалов от класа по скулптура.  В момента живеят и творят в Долни Дъбник...

публикувано на 19.07.17 в 14:03

„Малка лятна музика по Ларгото“ във Варна

Изложба – живопис с този наслов ще видят варненци от утре. Тя е  в три части - този път "Рагтайм – Галина Чунтова". Откриването е от 20.00 часа в галерия "Ларго" В третата, финална част на изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" в галерията ще звучи "Рагтайм" на софийската художничка Галина Чунтова. Авторката представя серия от шест творби,..

публикувано на 19.07.17 в 11:28