Църквите и вярата са ни съхранили, за да ни има днес като народ.

  Строителството на църквата „Св. Марина“ , която се намира в местността Пчелина, близо до Вятърната мелница във Варна, е започнало през далечната 2002 г. и за въздигането й са използвани изцяло средства от дарители. Основен дарител е  е Иван Иванов. Всичко е зидано или редено на ръка., както са се правили църквите в старите времена. Строежът на храма е изпълнен от италианеца Марио Карцуни, майстор-реставратор от Флоренция, заселил се да живее в морската столица, след като се оженил за българка. С помощта на дарителите са купени и три големи и една малка камбани. Произведени са в камбанолеярна в Пловдив със 130-годишна история.  Изграждането на храма започва през 2006 г. в частен имот, предоставен от местния бизнесмен Иван Иванов – с него разговаря Габриела Гаврилова:

-Вярващ човек ли сте? Какво е отношението в семейството Ви към вярата?

-Да, вярващи сме. Моят прадядо е съградил храм „Св. Архангел Михаил”, който се намира на ул. „27-ми юли” във Варна. Негово дело е и килийното училище, както и храм „Св. Атанасий” в с. Николаевка, където са живяли. Бог и на мен ми даде материална възможност, за да мога с негова помощ да направя нещо, което да крепи духа на православните ни ценности.

-Вие сте малко скромен по отношение на своя прадядо. Той е направил много за Варна. Борил се е за откриването на българското училище, на българската църква. Това е чорбаджи Атанас Георгиев. Какво се знае във Вашия род за този български възрожденец?

-Това, което Ви казах е достатъчно. Църквите и вярата са ни съхранили, за да ни има днес като народ.

-Това ли беше мотивът, който Ви доведе до построяването на храма „Св.Марина”?

-Много трудно се строи. Не става дума за материалната страна, а за допира до държавните институции.

-Какво беше отношението на обществото към строителството на храма?

-Съседите помагаха с каквото могат. Имаше и такива, които смятаха, че съм луд, че съм много богат или, че съм откраднал парите от някъде. Други ми казваха браво. Не съм обръщал много внимание на тези неща.

-Как избрахте името?

Тук има една местност, която се казва „Св. Марина”. Там има и извор. Една от мечтите ми е да докараме вода от това аязмо. Мека и хубава е. Хора са ми казвали, че когато седнат на това място, на пейките или отвън, умората и напрежението сякаш земята ги поема...Не знам.

-Свято място...

-Може би нещо има.

-Какво още искате да се случи?

-Да сме живи и здрави. България да се запази, както се е запазила толкова години. Да се запази занапред. Да си вярваме. Да се обичаме. Народът ни да остане.


Цялото интервю на Габриела Гаврилова с Иван Иванов, ктитор на храм "Св Марина" във Варна, чуйте в звуковия файл:
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уволнения заплашват всички участвали в стачката на работещите в туризма в Гърция

„За пръв път усещам такъв страх у в хората в Гърция когато стачкуват. Те се страхуваха да се покажат с лице пред камерата." Това каза за РВ кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева по повод 24 часовата стачка в туристическия бранш в южната ни съседка. „такъв страх аз не познавах в друг сектор” допълни Пеева. „При тази голяма безработица хората..

публикувано на 22.07.17 в 13:09

Варненски автомобилен състезател спечели рали "Твърдица-Елена"

Тихомир Стратиев е победителят в тазгодишното издание на рали Твърдица-Елена.  Изключително емоционален бе състезателят по време на срещата с варненските журналисти. Интервю на Румен Генов Какво състезание беше за теб ралито тази година? От началото на сезона своята цел и до момента я оправдавам и я следвам.  Атмосферните условия..

публикувано на 19.07.17 в 18:03

Известният холивудски композитор Кристофър Янг в специално интервю за Радио Варна

Кристофър Янг е автор на музика за над 100 телевизионни и кино продукции, сред които „Кошмари на Елм стрийт 2”, „Спайдърмен 3”, „Градски легенди” и много други. Носител е на различни престижни награди. В момента е лектор в майсторския клас по филмова музика на Film Scoring Summer Program – Dublin, Ireland, който се провежда във..

публикувано на 19.07.17 в 15:14

Варна си има "Подлез на българската азбука"

Един от подлези те в широкия център на Варна от няколко дни вече е с напълно нов и нестандартен облик. Стените на пешеходното съоръжение, което се намира на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“, е изрисувано със символите на кирилицата и глаголицата. Редом до азбуката върху белосаните стени се простира и красив надпис „България“...

публикувано на 19.07.17 в 09:10

Мария Илиева: "Музиката трябва да обединява приятно хората!"

Мария Илиева ще поднесе подарък на варненската публика на 11-ти август. Концертът под звездите в Летния театър във Варна ще е запомнящ се с различното си звучене, специално за всички хора, които обичат българската музика. Какво още е подготвила Мария за срещата си с нейната любима публика - тази във Варна, може да чуете и прочетете в следващите минути:..

публикувано на 18.07.17 в 15:05

Плуването е усещане за свобода

Хората, които плуват имат 50% по-малка вероятност от ранна смърт, според изследване на университета в Северна Каролина. „Опитният плувец е най-щастливият сред смъртните, с най-приповдигнатото настроение и най-насладен от тренировъчната си дейност," пише още през   1881-ва година Уилям Уилсън (треньор по плуване) .  Уилсън..

публикувано на 18.07.17 в 11:45
Йордан Йовчев

Йордан Йовчев подготвя Световната купа по спортна гимнастика във Варна

Йордан Йовчев е често във Варна напоследък. Това се налага заради голямата подготовка на Световната купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 1-ви до 3-ти септември в морската ни столица. Именитият ни гимнастик е част и от кампанията "Живей Активно!", която днес ще се проведе във Варна. В 11:00ч. Йордан Йовчев ще се изправи срещу Кристиан..

публикувано на 16.07.17 в 07:28