Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават церовите насаждения в Близнаци

Снимка: БГНЕС

ДГС „Варна” предвижда мерки за подпомагане на естественото възобновяване на 70 дка церови фиданки в землището на с. Близнаци.

„Лесовъдските мероприятия ще се извършат до края на месеца. Те се състоят в разчистване на храстите под короните на дърветата, така че да се осигурят оптимални условия за развитието на семената и издънките, а чрез тях и за обновяването на гората”, обясни директорът на стопанството инж. Иван Иванов. Той изтъкна, че горите, възникнали и
възобновени по естествен път, са с по-голяма устойчивост на неблагоприятни въздействия и могат да реагират по-адекватно на промените в средата.

Инж. Иванов информира още, че през юли ще бъдат положени грижи и за отглеждането на 100 дка акациеви насаждения. Целта е да бъде подпомогнат растежът на младите фиданки в землището на с. Слънчево.

Лесовъдските мероприятия са част от усилията на Североизточно държавно предприятие, част от което е ДГС  „Варна”, за опазване и развитие на горския фонд в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не работят светофарите между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" във Варна

Не работят светофарите на кръстовището между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" в района на Нептун, видя репортер на Радио Варна. Изключени са светлинните сигнали и за пешеходци, и за шофьори. Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20

Живеещи в Манастирски рид се възмущават от лошото състояние на улица "Веселина Цанкова"

От лошото състояние на улица "Веселина Цанкова" в местността Манастирски рид се възмущават живеещи там. Един от тях е  Ивайло Андонов, който е  категоричен, че трябва да се ремонтира тротоарната инфраструктура, да се възстановят плочките, тъй като, по думите му, там няма нито една здрава. Да се положи и асфалтово покритие по пътната инфраструктура,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30
Снимката е илюстративна

Задръстване по бул. "Княз Борис Първи" във Варна

Голямо задръстване има в момента по булевард "Княз Борис Първи" във Варна  в посока от "Пикадили парк" към курортните комплекси, видя репортер на Радио Варна.  В трафика, който е и в двете платна, има коли, бетоновози, автобуси на градския транспорт.  В района на задръстването има закъсал автобус.  За всички, които тръгват в тази посока - да са..

публикувано на 16.04.24 в 09:25
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: На иранската ракетна атака трябва да се отговори умно

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети, предаде БНР. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без..

публикувано на 16.04.24 в 09:21
Снимката е илюстративна

Промени в маршрута на линии 7, 1 и 118 във Варна от днес

Поради невъзможност за обслужване на автобусна спирка „Пивовара“ от линии № 1, 7 и 118 от днес, 16 април, се въвеждат следните промени: Курсовете на линия № 1 сутрин в 6:45 часа и 07:05 часа от ЖП гара ще се изпълняват до спирка "Бизнес парк". Курс на линия № 1 в 17 часа от „Пивовара“ ще се изпълнява от „Бизнес парк“, спирка „Млекозавод“ и спирките по..

публикувано на 16.04.24 в 08:49

Бюджетна парламентарна комисия разглежда промените в Инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините, предаде БНР.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 08:46