Промените в говора са свидетелство за отслабване на когнитивните способности

Резултатите от ново изследване показват, че промените в говора са свидетелство за отслабване на когнитивните способности, предаде Асошиейтед прес.
Специалисти от университета на Уисконсин-Медисън, САЩ, са установили, че при хора, които правят повече паузи, докато говорят, използват паразитни думи и се наблюдават други вербални промени, това може да е признак за леко когнитивно нарушение - състояние с потенциал да се развие в болест на Алцхаймер.
"Установихме, че определени аспекти на речта биват засегнати по-рано, отколкото предполагахме - преди или приблизително по същото време, по което започват да се проявяват проблемите с паметта", казва Стърлинг Джонсън, ръководител на изследването, представено на международната конференция на Асоциация "Алцхаймер" в Лондон.
Проучването е най-голямото по рода си, показващо, че чрез анализ на речта могат да се доловят ранни признаци за когнитивно отслабване. Ако резултатите се потвърдят, специалистите ще разполагат с прост и евтин метод за ранна диагностика.
Лекото когнитивно нарушение предизвиква промени, забележими както за индивида, така и за околните, които обаче не са достатъчни, за да попречат на всекидневния му живот. Наличието му не означава непременно, че даденият човек ще развие болест на Алцхаймер.
Около 47 милиона души по света страдат от деменция, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер. За заболяването няма лечение. Използваните медикаменти не могат да забавят болестта или да я направят обратима, а само облекчават симптомите.
С напредването на възрастта много хора започват да правят паузи в речта или се затрудняват да си спомнят имена. Това обаче не означава, че ги очакват бъдещи проблеми, напомнят изследователите.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Процес срещу шефове и журналисти в Турция

Срещу 17 от шефовете и журналистите на най-уважавания опозиционен вестник в Турция - „Джумхюриет“ - днес започва съдебен процес, след като те прекараха зад решетките осем месеца. Процесът е повод за нова тревога по отношение свободата на пресата при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Обвиняемите бяха арестувани през октомври 2016..

публикувано на 24.07.17 в 10:35

Парламентарната комисия за НДК ще изслуша Мирослав Боршош и Деница Златева

С изслушване на бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и бившият служебен вицепремиер Деница Златева продължава работата на парламентарната комисия, която проучва как са харчени средствата, отпуснати за Националния дворец на културата. В дневния ред е предвидено изслушване и на новия изпълнителен директор Ангел Митев, който смени на..

публикувано на 24.07.17 в 10:17

Работодателите с пресконференция за „клас прослужено време“

В 11.00 часа ще се проведе пресконференция на Асоциация на организациите на българските работодатели. На пресконференцията национално представителните работодателски организации ще обосноват своето предложение за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т. нар. „клас прослужено време“). Асоциация..

публикувано на 24.07.17 в 08:20

Жълт код за високи температури е в сила за 24 области на страната

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Кодът е в сила за областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. В тези..

публикувано на 24.07.17 в 08:14

Депутатите ще изслушат Боршош за НДК

Разследваният за неправомерно разходване на средства за ремонта на Националния дворец на културата бивш негов изпълнителен директор Мирослав Боршош и служебният вицепремиер за Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат изслушани от парламентарната анкетна комисия по темата в понеделник...

публикувано на 23.07.17 в 16:34
Красимир Каракачанов

Да ремонтираме старата военна техника настоява Каракачанов

Военният министър Красимир Карачанов смята, че трябва да се ремонтират и модернизират изтребителите МиГ-29, последните две фрегати на ВМС и дори бойните машини на пехотата. "Аз смятам, че ние имаме ресурс с много по-малко средства в настоящия момент да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме..

публикувано на 23.07.17 в 16:31
3D визуализация на

Български 3D сувенири на изложение в Лондон

Dигитален ЗD принтер ще изработва сувенири на международното туристическо изложение World Tourism Market в Лондон тази година. Рилският манастир, Варненската катедрала, крепостта Царевец, крепостта Червен и др., са сред обектите, които ще бъдат принтирани. Все още се работи по пилотната версия, която предстои да бъде представена...

публикувано на 23.07.17 в 14:18