Стари кайтове стават торбички

Ежегодната сърф-регата в залива Арапя – една от първите в България и истинско събитие през онези години.
Снимка: архив

Стари кайтсърф крила, които вече не стават за кайт в морето на Синеморец, Варна и Бургас, скоро могат да бъдат хвърчила или текстилни торбички. Защото между 20 юли и 13 август в тези градове екологично сдружение "За Земята" организира работилници за устойчиви практики и решения.

И изработката на хвърчила и текстилни торбички от ненужните кайтсърфове ще е една от задачите там. Друг акцент ще бъде приготвяне на козметика за лятото с натурални съставки в контейнери за многократна употреба.

Работилниците са част от проекта "Училища за устойчиво развитие и активизъм" на "За Земята", който използва неформални методи за екологично образование за практически знания и информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат хората и

Турнето им започва в Синеморец от 20 до 26 юли, преминава през Бургас на 5 и 6 август и завършва във Варна на 12 и 13 август. Заниманията са подходящи за деца и възрастни, от "За Земята" осигуряват инструкциите и материалите.

Събитията подкрепят кампанията "Свободни от пластмаса" за намаляване на потреблението и замърсяването на околната среда със стоки за еднократна и краткотрайна употреба.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонта на магистрала "Черно море"

Движението по автомагистрала ”Черно море” Варна – Бургас се осъществява двупосочно в платното посока Варна поради ремонт на виадукт „Звездица”. Затворен е участъка от километър  2+329 до километър  3+238 . Ограничението ще важи до  15 октомври 2018 година . Информацията е публикувана на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура".

публикувано на 23.04.18 в 04:42

Продават билети за влаковете по Гергьовден

От днес БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове през почивните дни около Гергьовден, съобщиха от компанията. За да няма претъпкани композиции, каквито случаи имаше около Великден, този път железниците обещават да въведат задължително закупуване на запазено място за повече влакове по основните направления в..

публикувано на 23.04.18 в 03:51

Започна подаването на вода в Добрич

Аварията е отстранена и започва подаването на вода, информира Вик Добрич.Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия в Добрич се събра на извънредно заседание днес, за да обсъди ситуацията с тридневното безводие за по-голямата част от града. Едно от взетите решения е в следобедните часове днес на четири пункта в Добрич да се..

публикувано на 22.04.18 в 17:36

Слънце и в следващите дни

В понеделник ще е предимно слънчево следобед с временни увеличения на облачността и на отделни места главно над североизточните райони не е изключено слабо да превали. Ще духа до умерен вятър от северозапад, който през деня ще се ориентира от източна четвърт. Минимални температури от 7 до 12 градуса, максимални -   между 22 и 27, по..

публикувано на 22.04.18 в 15:59

До час възстановяват водоподаването в Добрич

До един час се очаква да бъде възстановено нормалното водоподаване в Добрич. Това увери директорът на ВиК - Добрич Тодор Гигински, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Поради възникнали множество аварии по водопровода, захранващ града с вода, част от Добрич е с нарушено водоподаване. Причината за авариите е..

публикувано на 22.04.18 в 13:54

С какво Холандия привлича българските студенти?

Образованието   в Холандия става все по-достъпно за българите заради евтините кредити и стимулирането на студентите да работят по време на обучението. В момента близо 2 000 наши сънародници учат там, а всяка година стотици жители на региона избират да продължат образованието си. Днес във Варна се провежда изложение за обучение в Холандия, утре..

публикувано на 22.04.18 в 13:20

Доброволци чистят плажове

Доброволци ще чистят днес труднодостъпни плажове на юг от Ахтопол. Инициативата е част от събитията, с които ще бъде отбелязан  Денят на Земята. Любителите на природата ще чистят за трета поред година . Ще им помагат  и ученици от Ахелой и Ахтопол, съобщи организаторът му  Владимир Димитров от сдружение „Зелена Странджа“. "По закътаните..

публикувано на 22.04.18 в 10:27