Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В програмата на "Варненско лято": Концерт на Филхармония "Пионер", 26 юли

| обновено на 25.07.17 в 14:35

26 юли, сряда, 21:00 часа - Летен театър

Концерт на Филхармония "Пионер" с участието на Флотски духов оркестър - Варна
Диригент Любомир Денев-младши
Солист Андрей Петков- валдхорна
В програмата: П.И. Чайковски, Г.Холст, Е.Григ, Г. Винтър, Ал.Райчев, В. Стоянов, Л. Денев–младши

Вход свободен
СнимкаЛюбомир Денев младши /роден 1988г./ е български диригент и композитор, завършил с магистърска степен специалност „Оперно и симфонично дирижиране на ТКДФ“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Негови преподаватели по дирижиране са проф. Пламен Джуров, Деян Павлов, по пиано – проф. Иван Дреников и по оркестрация – Александър Текелиев. Посещава майсторски класове по дирижиране на проф. Колин Метерс и Литовски държавен симфоничен оркестър, както и на Мартин Акервал и Симфоничен оркестър на Пазарджик.

От 2010г. е главен диригент на младежката Филхармония „Пионер“. От 2012г е постоянен диригент на Sofia Session Orchestra, част от Four For Music LTD, където Денев дирижира множество филмови партитури, както и съвременна музика за САЩ, Великобритания, Франция, Индия и др. Като гост диригент концертира с много оркестри в България, сред които са Софийска филхармония, Нов симфоничен оркестър, Симфониета-София, Симфониета-Враца, Видин и др. Като гост диригент на Русенска опера, Любомир Денев дирижира спектакли на „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети и „Травиата“ от Джузепе Верди. През 2012 е назначен за асистент и пианист на Рихард Тримборн в Софийската опера за постановката на „Залезът на боговете“ от Рихард Вагнер.

Денев има успешни турнета с български оркестри в Китай, Унгария, Сърбия, Гърция, Турция и България. Също така е диригент и един от основателите на Балкански младежки симфоничен оркестър, създаден в сътрудничество с Министерство на образованието на България, Фондация „Проф. Влади Симеонов“ и няколко от балканските училища по музика.

Авторски творби и оркестрации на Денев са изпълнявани в САЩ /Miami University/, Германия /турнета на Симфониета „Булгарика“ в цялата страна в периода 2008 – 2013/, както и в България. Любомир Денев е имал възможността да дирижира свои симфонични творби, сред които Концерт за ударни и симфоничен оркестър, саундтракът към „Знакът на българина“, Оратория за Шангу, Танцов спектакъл „Шевицата“ и др. Носител е на много национални награди и отличия за композиция.

СнимкаФилхармония „Пионер“ е основана през 1952 г. от големия български диригент проф. Влади Симеонов. Оркестърът има богата история. През годините преди 1989 оркестърът концертира  в Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Мексико, Бразилия и др.

След репетиция през 1979 г. печели признанието на американския диригент и композитор Ленард Бърнстейн, който пише „Това не е оркестър „Пионер“, това е върхът на цивилизацията“.

Активната дейност на оркестъра продължава и днес. През 2009 г., под палката на маестро Борис Спасов, участва в Международен фестивал на младежки оркестри във Франция. От 2010 г. негов главен диригент е Любомир Денев- младши. Той осъществява редица концерти с класическа и съвременна музика в България, Унгария, Турция, Гърция и Сърбия. Оркестърът наброява 80 музиканти на възраст от 14 до 24 години, всеки от които свири с голяма страст, любов и отдаденост към музиката. Оркестърът, основан от проф. Влади Симеонов, е един от първите младежки оркестри в света. Филхармония „Пионер“ съществува благодарение на Националния дворец на децата с директор Татяна Досева и фондация „Проф. Влади Симеонов“ с изпълнителен директор доц. д-р Александър Пешев. През 2016 година оркестърът  взе участие в най-важния младежки фестивал в света – Young Euro Classic, Берлин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54