"Интимни фотографски етюди в търсене на деликатността“ - изложба на Димитър Дачев

Изложбата представя творби създадени в период от десет години в жанра на GLAMOUR фотографията. Можете да я разгледате до 20-ти август в центъра на Варна в магаин за фотографски материали на булевард "Княз Борис I"  номер 64.

"GLAM" означава вълшебство, обаяние, привлекателност, разкош. Развитието на този жанр е обусловено от наличието на многобройните лъскави списания. За разлика от модната фотография, където акцентът е предимно върху дрехата, "GLAM" стилът зависи изцяло от вижданията на самия фотограф. Главното при него е акцентът на автора върху модела, изцяло върху неговата външност, а не върху дрехата, фона или обстановката. Затова и в повечето случаи елементите на фона, облеклото и аксесоарите се явяват просто допълнение към красотата и чара на модела.

Димитър Дачев е разпознаваем с работата си върху редица музикални клипове, между които "Двама" на Джанго Зе, "Безкрайност" на Мария Грънчарова, видеo клипове за Music Idol, Любена Нинова, Искра Милкова - вокален педагог в X-factor, автор е на мултимедията в проекта "Живот като на кино" на Мариета Ценова и Деси Тенекеджиева. Работи върху документални филми за музикални фестивали, политически кампании, рекламни кампании и др. Участва в изложбите НЕОХРАНЯЕМА ЗОНА, Contempo, Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“, сребърен медалист е на FIAP за цветна фотография от Международен фотосалон - Варна.Снимка

Създател е на проекта NAKED MEME, a през 2014 година е отличен от журито на национален конкурс "Хартията в съвременното изкуство" на фондация "Йордан Парушев" за синемаграфията "Tear the paper hair".

"GLAM фотографията е трудна, защото е красива лъжа. Благородна е, защото е комплимент. В торбата с трикове са добро познаване на анатомия, светлина, физика, дори математика. Целта е да модулираш по вътрешен усет елементи, детайли и състояния, да ги разкриеш или скриеш като естетичен еквалайзер, давайки на мозъка на зрителя ремикс, от който той да създаде холограма”, казва Димитър Дачев. С него разговаря Ваня Славова:

- Какво включва изложбата?

-Всъщност това е ретроспективна изложба. Работи, които са от последните десет години. Те са се случвали по различни лични поводи. Кураторите са уловили целия процес на развитие на визуалния ми език.

-Вие от канонаджиите или никонаджиите сте? С каква техника снимате?

-В изложбата ще имате възможност да видите поне три кадъра с телефон. Иначе, ако си говорим сериозно, предпочитам "Сони", но аз не мисля, че камерата е определяща.

-Как така? Най-малкото има различни обективи?

-Ако пак се върнем към различните нива на абстракция на абстракция, нещата, които търся да предам като петно, като структура, бих могъл да ги постигна с каквато и да е камера. Включително и с телефон.

Снимка-В тази връзка обаче не всеки, който снима с телефон е фотограф и може да прави изложби...

-Напротив! Аз мисля, че фотографията е дял от съвременните визуални изкуства и даже не трябва като артисти да се ограничаваме само с нея. Точно това, че днес фотографията е толкова достъпна, се явява най-трудно преодолимото препятствие към създаването на радващи изображения. Защото преди десетилетия, когато фотохимичните процеси са били единственият способ за създаване на изображение, почти всичко такова, дори дефектно, е било радващо окото. В момента летвата е вдигната много по-високо. За да зарадваш окото на зрителя трябва да дадеш много абстрактни пластове. Повече от един технически перфектен образ.

-Да. Това отново е доказателство, че не всеки може да го постигне, макар и да снима с телефон, правейки всеки ден по сто снимки.

-Вижте как технологията е направила селекция на уменията, които са били необходими преди и сега, за да бъде разказана добре една визуална история.

-Добре. Каква е вашата визуална история в тази изложба? Споменахте, че в продължение на 10 години са правени снимките. Има ли някаква линия освен женската красота?

-Това е, да, очевидната линия. Иначе има визуални изразни средства, които чисто емпирично съм откривал, някои неща съм заимствал от стари класици портретисти, които са ми направили впечатление. Харесвам модните течения на 20-ти век като запечатване на движение на коса, любимо изразно средство.

-Да, във фотографията е често срещано, понякога мокра или не съвсем мокра коса.

-Разплакахме един модел точно с цел да веем косата й. Снимка

-Не излезе ли по-интересна снимка с разплакания поглед? Или в този момент не ви беше до снимане?

-Аз съм чувствителен на тази тема и не искам да виждам страдащи хора. Много е евтино да спечелиш зрителски интерес с човешкото страдание.

-А има ли усмихнати лица в този ред на мисли?

-Няма и много усмихнати всъщност.

-Какво е тяхното изражение чисто лицево, не телесно?

-Скъпите неща са недостъпни и моделите ми са скъпи и недостъпни.

-В буквалния или в преносния смисъл?

-И в двата. Хората са ми скъпи и ми е приятно да ги представя по по-интересен и недостъпен начин.

-Какви са вашите модели като личности в изложбата?

-Загадки! :)

Интервюто с Димитър Дачев може да чуете в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

От всяко дърво ... свирка става....

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00

"Будни сънища" с много цвят в живописна изложба

От 16 до 24  август в Градската художествена галерия може да разгледате изложба живопис на художничката Соня Русков със заглавие БУДНИ СЪНИЩА.    Като възпитаник на Художествената академия в София и ученичка на Светлин Русев с магистратура по реставрация, Соня Русков е работила по възстановяването на стенописите в някои от най-известните..

публикувано на 16.08.17 в 15:27

Руснаци превърнаха старите шевици в нова мода

Александра Суркова е на 17 години. Тя е от Москва. Преди четири години семейството и се преселва във Варна. Нейната майка много харесва мотивите на българските шевици и ги решава да направи с тях кърпи за глава и други предмети. Така автентичните шарки се оказват върху съвременни материи и артикули, а шевиците изпъстрят ежедневните..

публикувано на 16.08.17 в 12:48