"Интимни фотографски етюди в търсене на деликатността“ - изложба на Димитър Дачев

Изложбата представя творби създадени в период от десет години в жанра на GLAMOUR фотографията. Можете да я разгледате до 20-ти август в центъра на Варна в магаин за фотографски материали на булевард "Княз Борис I"  номер 64.

"GLAM" означава вълшебство, обаяние, привлекателност, разкош. Развитието на този жанр е обусловено от наличието на многобройните лъскави списания. За разлика от модната фотография, където акцентът е предимно върху дрехата, "GLAM" стилът зависи изцяло от вижданията на самия фотограф. Главното при него е акцентът на автора върху модела, изцяло върху неговата външност, а не върху дрехата, фона или обстановката. Затова и в повечето случаи елементите на фона, облеклото и аксесоарите се явяват просто допълнение към красотата и чара на модела.

Димитър Дачев е разпознаваем с работата си върху редица музикални клипове, между които "Двама" на Джанго Зе, "Безкрайност" на Мария Грънчарова, видеo клипове за Music Idol, Любена Нинова, Искра Милкова - вокален педагог в X-factor, автор е на мултимедията в проекта "Живот като на кино" на Мариета Ценова и Деси Тенекеджиева. Работи върху документални филми за музикални фестивали, политически кампании, рекламни кампании и др. Участва в изложбите НЕОХРАНЯЕМА ЗОНА, Contempo, Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“, сребърен медалист е на FIAP за цветна фотография от Международен фотосалон - Варна.Снимка

Създател е на проекта NAKED MEME, a през 2014 година е отличен от журито на национален конкурс "Хартията в съвременното изкуство" на фондация "Йордан Парушев" за синемаграфията "Tear the paper hair".

"GLAM фотографията е трудна, защото е красива лъжа. Благородна е, защото е комплимент. В торбата с трикове са добро познаване на анатомия, светлина, физика, дори математика. Целта е да модулираш по вътрешен усет елементи, детайли и състояния, да ги разкриеш или скриеш като естетичен еквалайзер, давайки на мозъка на зрителя ремикс, от който той да създаде холограма”, казва Димитър Дачев. С него разговаря Ваня Славова:

- Какво включва изложбата?

-Всъщност това е ретроспективна изложба. Работи, които са от последните десет години. Те са се случвали по различни лични поводи. Кураторите са уловили целия процес на развитие на визуалния ми език.

-Вие от канонаджиите или никонаджиите сте? С каква техника снимате?

-В изложбата ще имате възможност да видите поне три кадъра с телефон. Иначе, ако си говорим сериозно, предпочитам "Сони", но аз не мисля, че камерата е определяща.

-Как така? Най-малкото има различни обективи?

-Ако пак се върнем към различните нива на абстракция на абстракция, нещата, които търся да предам като петно, като структура, бих могъл да ги постигна с каквато и да е камера. Включително и с телефон.

Снимка-В тази връзка обаче не всеки, който снима с телефон е фотограф и може да прави изложби...

-Напротив! Аз мисля, че фотографията е дял от съвременните визуални изкуства и даже не трябва като артисти да се ограничаваме само с нея. Точно това, че днес фотографията е толкова достъпна, се явява най-трудно преодолимото препятствие към създаването на радващи изображения. Защото преди десетилетия, когато фотохимичните процеси са били единственият способ за създаване на изображение, почти всичко такова, дори дефектно, е било радващо окото. В момента летвата е вдигната много по-високо. За да зарадваш окото на зрителя трябва да дадеш много абстрактни пластове. Повече от един технически перфектен образ.

-Да. Това отново е доказателство, че не всеки може да го постигне, макар и да снима с телефон, правейки всеки ден по сто снимки.

-Вижте как технологията е направила селекция на уменията, които са били необходими преди и сега, за да бъде разказана добре една визуална история.

-Добре. Каква е вашата визуална история в тази изложба? Споменахте, че в продължение на 10 години са правени снимките. Има ли някаква линия освен женската красота?

-Това е, да, очевидната линия. Иначе има визуални изразни средства, които чисто емпирично съм откривал, някои неща съм заимствал от стари класици портретисти, които са ми направили впечатление. Харесвам модните течения на 20-ти век като запечатване на движение на коса, любимо изразно средство.

-Да, във фотографията е често срещано, понякога мокра или не съвсем мокра коса.

-Разплакахме един модел точно с цел да веем косата й. Снимка

-Не излезе ли по-интересна снимка с разплакания поглед? Или в този момент не ви беше до снимане?

-Аз съм чувствителен на тази тема и не искам да виждам страдащи хора. Много е евтино да спечелиш зрителски интерес с човешкото страдание.

-А има ли усмихнати лица в този ред на мисли?

-Няма и много усмихнати всъщност.

-Какво е тяхното изражение чисто лицево, не телесно?

-Скъпите неща са недостъпни и моделите ми са скъпи и недостъпни.

-В буквалния или в преносния смисъл?

-И в двата. Хората са ми скъпи и ми е приятно да ги представя по по-интересен и недостъпен начин.

-Какви са вашите модели като личности в изложбата?

-Загадки! :)

Интервюто с Димитър Дачев може да чуете в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45